weather symbol
18
ΚΥΡ 27/4/25 | 02:21
FILE PHOTO: epa11562003 A still image taken from an undated handout video made available by the Russian Defence Ministry Press-Service on 23 August 2024 shows Russian servicemen firing a 122-mm howitzer D-30 towards Ukrainian positions at an undisclosed location.EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT -- MANDATORY CREDIT -- BEST QUALITY AVAILABLE -- HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Το Κίεβο διαψεύδει τον Πούτιν για την πλήρη ανακατάληψη του Κουρσκ: «Οι μάχες συνεχίζονται» υποστηρίζει η Ουκρανία και μιλά για άθλια ρωσική προπαγάνδα

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέκτησε πλήρως τη μεθοριακή περιφέρεια Κουρσκ, με το Κίεβο να χαρακτηρίζει «ψευδή» και «προπαγάνδα» την ανακοίνωση αυτή την ώρα που είναι σε εξέλιξη διπλωματικός πυρετός για το τέλος του πολέμου.

Ο επικεφαλής του ρωσικού γενικού επιτελείου στρατού Βαλέρι Γκεράσιμοφ ανακοίνωσε στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν πως «σήμερα η τελευταία κοινότητα στην περιοχή της περιφέρειας Κουρσκ, το χωριό Γκορνάλ, απελευθερώθηκε από τις ουκρανικές μονάδες», στη διάρκεια σύσκεψης μέσω βιντεοσύνδεσης που μεταδόθηκε από τη ρωσική κρατική τηλεόραση.

Οι ουκρανικές δυνάμεις εισέδυσαν στην περιφέρεια Κουρσκ τον Αύγουστο του 2024, καταλαμβάνοντας ορισμένους θύλακες.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε αφήσει στο παρελθόν να εννοηθεί πως δεν ήταν έτοιμος να διαπραγματευθεί για το τέλος του πολέμου, που ξέσπασε με την εισβολή των δυνάμεών του στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, όσο οι ουκρανικές δυνάμεις δεν εκδιώκονταν πλήρως από την περιφέρεια Κουρσκ.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες, τα ουκρανικά στρατεύματα υποχωρούσαν από αυτήν την περιοχή του μετώπου, με τον ρωσικό στρατό να ανακτά λίγο λίγο την περιοχή.

Από τον Αύγουστο του 2024 είχαν καταλάβει αρχικά εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, προτού ο θύλακας υπό τον έλεγχό τους μειωθεί σε μια μκρή έκταση τις τελευταίες ημέρες.

«Η περιπέτεια του καθεστώτος του Κιέβου απέτυχε πλήρως», απάντησε αμέσως ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Η πλήρης αποχώρηση του εχθρού (…) δημιουργεί τους όρους για περαιτέρω επιτυχείς ενέργειες των δυνάμεών μας σε άλλες σημαντικές ζώνες του μετώπου» πρόσθεσε ο Πούτιν.

Σύμφωνα με τον ηγέτη του Κρεμλίνου, η πλήρης ανάκτηση της ρωσικής περιφέρειας Κουρσκ και «οι τεράστιες απώλειες» που υπέστησαν οι Ουκρανοί «θα επηρεάσουν σίγουρα το σύνολο της γραμμής επαφής».

Ο ουκρανικός στρατός έκανε γρήγορα λόγο για «ψευδείς» πληροφορίες, διαβεβαιώνοντας ότι οι μάχες «συνεχίζονται» στην περιοχή.

«Οι δηλώσεις των ηγετών του εχθρού όσον αφορά την ‘ήττα’ των ουκρανικών δυνάμεων δεν είναι τίποτα άλλο από ελιγμούς προπαγάνδας», ανέφερε σε μια ανακοίνωση.

«Δεν υπάρχει καμία απειλή περικύκλωσης των δυνάμεών μας», ανέφερε, κάνοντας ωστόσο λόγο για μια «δύσκολη» κατάσταση.

Εξάλλου, ο αρχηγός του ρωσικού γενικού επιτελείου στρατού Βαλέρι Γκεράσιμοφ χαιρέτησε στην ομιλία του τον «ηρωισμό» των Βορειοκορεατών μαχητών που κινητοποιήθηκαν για την ανάκτηση της περιφέρειας Κουρσκ, στην πρώτη επίσημη επιβεβαίωση της Μόσχας για τη «συμμετοχή», όπως είπε, των στρατιωτών της χώρας αυτής στις εχθροπραξίες στη ζώνη.

«Οι στρατιώτες και οι αξιωματικοί του βορειοκορεατικού στρατού, που πολέμησαν στο πλευρό των Ρώσων στρατιωτών, επέδειξαν μεγάλο επαγγελματισμό, ψυχικό σθένος, θάρρος και ηρωισμό για να απωθήσουν την ουκρανική εισβολή», είπε, εκφράζοντας ικανοποίηση για τη «σημαντική βοήθεια» που προσέφεραν.

Εδώ και αρκετούς μήνες, το Κίεβο, οι Νοτιοκορεάτες και οι Δυτικοί μιλούσαν για συμμετοχή πολλών χιλιάδων Βορειοκορεατών στρατιωτών στις μάχες, την οποία η Μόσχα και η Πιονγκγιάνγκ αρνούνταν να παραδεχθούν.

Η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα υπέγραψαν τον Ιούνιο του 2024 συμφωνία στρατηγικής σύμπραξης που προβλέπει «αμοιβαία» στρατιωτική βοήθεια σε περίπτωση επίθεσης εναντίον της μίας από τις δύο χώρες.

Με πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μόσχα, Ρωσία

ΔιαβάστεΕπίσης