weather symbol
18
ΠΕΜ 24/4/25 | 03:22
epa12048967 People with their belongings sit in a park after a powerful earthquake in Istanbul, Turkey, 23 April 2025. Turkey's largest city has been rocked by a series of earthquakes, including a 6.2-magnitude tremor that shook buildings and forced residents to evacuate apartment blocks. There were no initial reports of significant damage or casualties. EPA/TOLGA BOZOGLU

Το χειρότερο σενάριο για σεισμό άνω των 7 Ρίχτερ κρατά ξάγρυπνη την Κωνσταντινούπολη: Πάνω από 120 μετασεισμοί * 150 τραυματίες που πήδηξαν από παράθυρα [videos]

To «χειρότερο σενάριο», να ακολουθήσει σεισμός άνω των 7 Ρίχτερ, κρατά μακριά από τα σπίτια τους τους κατοίκους της Σηλυβρίας που βρισκόταν στο επίκεντρο των 6,2 Ρίχτερ.

Περίπου 19 χιλιόμετρα από την Κωνσταντινούπολη, χιλιάδες οικογένειες έστησαν σκηνές και άναψαν φωτιές καθώς η θερμοκρασία έχει πέσει κάτω των 10 βαθμών Κελσίου. Μέχρι τις 7 το απόγευμα οι μετασεισμοί ήταν περισσότεροι από 120 μεγέθους ως και 4,5 Ρίχτερ.

Περισσότεροι από 150 άνθρωποι νοσηλεύτηκαν με τραυματισμούς που υπέστησαν ενώ προσπαθούσαν να πηδήξουν από κτίρια, δήλωσε το γραφείο του κυβερνήτη στην Κωνσταντινούπολη.

  • Την εκτίμηση ότι ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη, δεν αναμένεται να ενεργοποιήσει τεκτονικές δομές στον ελλαδικό χώρο, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στην  ΕΡΤNews.

«Αυτός ο σεισμός δεν αναμένεται να ενεργοποιήσει δομές τεκτονικές στον Ελλαδικό χώρο, εκτός βέβαια αν πάμε σε μεγαλύτερο μεγέθη οπότε εκεί θα επανεξετάσουμε την εκτίμησή μας  για να δούμε κατά πόσο επηρεάζεται ο ελληνικός χώρος»

Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησε μνήμες του 1999 , όταν προηγήθηκε εκεί μεγάλος σεισμός 7,8 ρίχτερ και λίγες ημέρες αργότερα ταρακουνήθηκε η Αθήνα από το ρήγμα της Πάρνηθας.

Ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι το τεκτονικό ρήγμα του Μαρμαρά, από το οποίο προήλθε η σημερινή ισχυρή δόνηση, μπορεί να δώσει σεισμούς της τάξεως των 7 Ρίχτερ και τόνισε ότι αν συνεχιστεί η έντονη δραστηριότητα υπάρχει κίνδυνος να υποστεί ζημιές και η Αγιά Σοφιά.

Τρία σενάρια για το ρήγμα των 1500 χιλιομέτρων  

«’Εσπασε ένα μικρό κομμάτι του ρήγματος και έδωσε το σεισμό των 6.2, βεβαίως υπολείπεται πολύ μεγάλη ενέργεια να εκτονωθεί. Τρία είναι τα σενάρια, το πρώτο αυτός να είναι ο κύριος σεισμός και να έχουμε πλήθος μετασεισμικές δονήσεις. Το δεύτερο σενάριο είναι να έχουμε τον 6.2 και μετά να έχουμε ένα μεγαλύτερο σεισμό μέχρι 7 της κλίμακας ρίχτερ και το άλλο σενάριο είναι να έχουμε μια ακολουθία της τάξεως 30 περίπου σεισμών 6 βαθμών έτσι ώστε να μπορέσει να αποσβεστεί η ενέργεια. Ενδεχομένως αν συνεχιστεί αυτή η ακολουθία να έχουμε κάποιες ζημιές στην Αγία Σοφία», είπ ο κ. Λέκκας, επισημαίνοντας και τον κίνδυνο κατάρρευσης του 1/3 του κτιριακού αποθέματος της  Κωνσταντινούπολης , κυρίως παλιά  κτίρια 50-100 ετών.

«Το ρήγμα του Μαρμαρά είναι η απόληξη του μεγάλου Βόρειου ρήγματος της Ανατολίας, που  είναι από τα πιο ενεργά ρήγματα στον κόσμο, με συνολικό μήκος 1500 χιλιομέτρων και το οποίο έρχεται από την επαρχία Μπιγκιόλ της Ανατολικής Τουρκίας και με διακλαδώσεις  φθάνει σε απόσταση 20 μόλις χιλιομέτρων από την Κωνσταντινούπολη πριν τερματίσει στο Βόρειο Αιγαίο.

«Είναι το κομμάτι που δεν έχει σπάσει και το οποίο αναμέναμε να σπάσει εδώ και 5 χρόνια. Οσο καθυστερούσε συσσώρευσε ενέργεια. Έχει ενεργοποιηθεί ένα μικρό κομμάτι αυτού του ρήγματος και ουσιαστικά υπολείπεται να ενεργοποιηθούν και τα υπόλοιπα κομμάτια.», σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ.

Από το 1939 το συγκεκριμένο  ρήγμα έχει δώσει στην Τουρκία,  7 σεισμούς άνω των 7 Ρίχτερ, με δεκάδες χιλιάδες θύματα, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που κατά τη διάρκεια του σεισμού πήδηξαν από τα παράθυρα πιστεύοντας πως θα σωθούν.

Mε πληροφορίες από The Guardian/AFP/ertnews.gr

no related-1663547

ΔιαβάστεΕπίσης