weather symbol
12
ΚΥΡ 13/4/25 | 04:35
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχεται τα διαπιστευτήρια των Πρέσβεων της Ακτής Ελεφαντοστού κας Nogozene Bakayoko, του Τουρκμενιστάν κ. Toyly Komekov και της Τυνησίας κ. Mourad Bourehla, με έδρα εκτός Κύπρου.. Φωτογραφία ΓΤΠ, ΡΙΟ

Το ανοικτό παράθυρο και οι μάχες χαρακωμάτων: Οι κινήσεις αποτροπής της Λευκωσίας που βάζουν αναχώματα στους τουρκικούς σχεδιασμούς

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ –Λευκωσία

Μάχες χαρακωμάτων δίνει η Κυπριακή Δημοκρατία στο διεθνές πεδίο για να αποτρέψει τουρκικούς σχεδιασμούς. Κι αυτό είναι συνεχές και χρειάζεται επαγρύπνηση και το κράτος να βρίσκεται διαρκώς στην… πρίζα. Στο παρελθόν, στο χώρο της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας, δίνονταν μάχες για μια αναφορά ή μη αναφορά, στις αποφάσεις των συνόδων.

Κάθε φορά η Τουρκία επιχειρούσε να προσθέσει και νέες αναφορές, που παρέπεμπαν σε αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας. Αυτό συνεχίζεται, αν και η ΟΙΣ δεν έχει πλέον ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα ως Οργανισμός.

Το 2009, «με στόχο να ενώσει τον τουρκικό κόσμο κάτω από μια κοινή στέγη», ιδρύθηκε ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών, με τη Συμφωνία του Ναχτιβάν. Ο ΟΤΚ, στον οποίο ασκεί σημαντική επιρροή η κατοχική Τουρκία, πέραν από τα ευρύτερα στρατηγικά σχέδια της Άγκυρας, για έλεγχο της περιοχής, χρησιμοποιείται και για την αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας.

  • Σιγά-σιγά, πότε από το «παράθυρο», πότε από την «κεντρική είσοδο», η Άγκυρα διασφαλίζει την παρουσία του κατοχικού καθεστώτος στις συνάξεις, που μετέχει με καθεστώς παρατηρητή.

Σημειώνεται συναφώς ότι το Καζακστάν δεν προσκάλεσε το ψευδοκράτος στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, που πραγματοποιήθηκε στην Αστάνα το 2023. Αυτό εξόργισε τον Ερντογάν και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τουρκικής πλευράς.

Οι αποτρεπτικές κινήσεις 

Είναι προφανές πως ο σχεδιασμός της Άγκυρας σε σχέση με το κατοχικό καθεστώς δεν προχώρησε όπως το θέλει και επιδιώκει  η κατοχική δύναμη. Η Κυπριακή Δημοκρατία, το υπουργείο Εξωτερικών, συστηματικά και μεθοδικά λειτούργησαν αποτρεπτικά, με επαφές σε διάφορα επίπεδα, μεταξύ άλλων, του Προέδρου, του υπουργού Εξωτερικών, των διπλωματικών αποστολών, που λειτουργούν στην περιοχή.

Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω δράσεων, Κράτη-μέλη της ΟΤΚ έχουν διαπιστεύσει πρέσβεις στη Λευκωσία και η Κυπριακή Δημοκρατία θα λειτουργήσει πρεσβείες και θα τοποθετήσει πρέσβεις σε αυτές τις χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, τα διαπιστευτήρια τους έδωσαν στη Λευκωσία πρέσβεις από Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν και Τουρκμενιστάν. Συνεπώς, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει διπλωματικές σχέσεις με την πλειοψηφία των μελών ή παρατηρητών του ΟΤΚ.

Έχουν γίνει πολλά σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο με τα κράτη αυτά. Και επισκέψεις, εγκαινίαση πολιτικού διαλόγου, υπογραφή συμφωνιών ( κατάργησης βίζας με κάποια από τα κράτη), επιχειρηματικά φόρουμ, εμπλοκή επιχειρηματικών φορέων( ΚΕΒΕ).

  • Όλα αυτά συνέβαλαν στο να δημιουργηθούν συνθήκες για ανάπτυξη σχέσεων. Παράλληλα, η Λευκωσία έχει- και πολύ σωστά- αξιοποιήσει και τα ανοίγματα της Ε.Ε. στην Κεντρική Ασία. Τα λεφτά από τα ανοίγματα αυτά είναι πολλά, δισεκατομμύρια, και όλοι γνωρίζουν πως έχει ρόλο η Κυπριακή Δημοκρατία. Ως εκ τούτου όλα αξιοποιούνται για εξυπηρέτηση των στόχων.

Όλα αυτά λειτούργησαν αποτρεπτικά, αν και κανείς δεν μπορεί να εφησυχάζει, γιατί η Τουρκία δεν εγκαταλείπει τις επιδιώξεις της και η επιρροή της σε αυτό το χώρο δεν μειώνεται.

Μάχη για τα αυτονόητα 

Δυστυχώς από το 1974 και εντεύθεν ακόμη και για τα αυτονόητα, θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να προσπαθήσει για να καταγραφούν σε ένα κείμενο διακηρυκτικού χαρακτήρα, σε μια απόφαση, σε ένα ψήφισμα. Πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να λειτουργεί συνεχώς αποτρεπτικά, για να ανατρέψει τους σχεδιασμούς της κατοχικής δύναμης.

  • Τα όσα σημειώνονται στα κράτη του ΟΤΚ, επιβεβαιώνουν ότι το Κυπριακό, η διαχείριση του δεν αφορά τα στενά όρια του νησιού. Αυτό ίσχυε πάντα, αλλά δεν αντιμετωπιζόταν το ζήτημα σε αυτή του τη διάσταση. Την πραγματική του, δηλαδή, διάσταση.

Είναι ζήτημα γεωπολιτικής αν και για δεκαετίες αντιμετωπιζόταν ως εσωτερικό θέμα. Αυτό βόλευε τους άλλους, όχι όμως εμάς. Είμαστε μια μικρή χώρα, η οποία διαθέτει στρατηγικά πλεονεκτήματα. Πλεονεκτήματα, που επιδιώκει να αξιοποιήσει πολλαπλώς. Προς όφελος της σε σχέση και με το Κυπριακό και το πώς αντιμετωπίζεται.

Με αυτή τη λογική και αξιοποιώντας τα στρατηγικά πλεονεκτήματα επιχειρείται το άνοιγμα προς τα κράτη, που συμμετέχουν στον ΟΤΚ. Εκεί όπου η Τουρκία προφανώς έχει τον πρώτο λόγο.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Μονόδρομης πορείας είναι το καλώδιο μετά τις τακτικές εκφοβισμού της Άγκυρας: Εάν δεν προχωρήσει το έργο θα σημαίνει υποταγή στην Τουρκία

 

 

ΔιαβάστεΕπίσης