
ΚΟΣΜΟΣ
24/04/2025 | 08:47
Μετασεισμοί και φόβος για το χειρότερο στην Κωνσταντινούπολη μετά τα 6,2 Ρίχτερ, τουλάχιστον 236 τραυματίες* Καθηγητής Παπαζάχος: Η Κωνσταντινούπολη χρωστάει έναν μεγάλο σεισμό [video]
Με ανακούφιση που δεν θρήνησε θύματα αλλά και ανησυχία για το τεκτονικά επικίνδυνο σημείο που σημειώθηκε, ξημέρωσε η επόμενη μέρα από τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ στην Τουρκία.
Πολλοί κάτοικοι της Σηλυβρίας κοντά στην Κωνσταντινούπολη πέρασαν τη νύχτα της Τετάρτης στους δρόμους.
Σύμφωνα με το CNN Turk, ορισμένες οικογένειες έμειναν σε σκηνές που έστησαν σε διάφορα πάρκα στη Φατίχ, ανάβοντας φωτιές για να ζεσταθούν, άλλοι έβγαλαν στρώματα που είχαν στρώσει στο έδαφος, ενώ άλλοι κοιμήθηκαν στα αυτοκίνητά τους.
Οι πολίτες, όμως, βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση, με τους διαδοχικούς μετασεισμούς να ξεπερνούν τους 130 σε λίγες μόλις ώρες.
Σύμφωνα με νεότερο υπολογισμό, που έκανε γνωστό σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας Κεμάλ Μεμισόγλου, ο συνολικός αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε 236.
Οι τραυματισμοί που καταγράφηκαν, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν αποτέλεσμα κινήσεων πανικού και πτώσεων.
Μέχρι στιγμής 221 από τους τραυματίες έχουν πάρει εξιτήριο μετά την ολοκλήρωση της νοσηλείας τους. Ακόμη 15 εξακολουθούν να νοσηλεύονται.
Στη δήλωσή του ο Μεμισόγλου ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση και ευχαρίστησε «όλο το προσωπικό μας που εργάζεται τόσο στο πεδίο και στις υγειονομικές μας εγκαταστάσεις από την πρώτη στιγμή του συμβάντος. Είθε ο Θεός να προστατεύει τη χώρα μας και το έθνος μας από κάθε είδους καταστροφές».
🔔#Earthquake (#deprem) M4.1 occurred 30 km S of #Silivri (#Turkey) 14 min ago (local time 04:20:03). More info at:
📱https://t.co/QMSpuj6Z2H
🌐https://t.co/iKUhlo2B4P
🖥https://t.co/PijhaWsaeI pic.twitter.com/um6b3zWtoF— EMSC (@LastQuake) April 24, 2025
Οι μνήμες στην Κωνσταντινούπολη από τα 6,2 Ρίχτερ του φονικού σεισμού του 1999 που σκότωσε 17.000 ανθρώπους, έχουν ξυπνήσει.
Να σημειωθεί πως, η Κωνσταντινούπολη ζει υπό τον φόβο ενός «Μεγασεισμού» καθώς βρίσκεται 20 χλμ από το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας.
Παπαζάχος: Δυσανάλογες οι συνέπειες αν συμβεί μεγαλύτερος σεισμός
Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε στο ΕΡΤΝews ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, για την έντονη σεισμική ακολουθία στην Τουρκία, μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη θάλασσα του Μαρμαρά, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, τονίζοντας ότι «σεισμοί της τάξης των 7 -7,4 Ρίχτερ έχουν πλήξει κατ’ επανάληψη την περιοχή, με πιο γνωστό αυτόν του 1509 που είχε πολλά θύματα». Παράλληλα, προειδοποίησε ό,τι, «εφόσον σε παλιότερους σεισμούς είχαμε χιλιάδες νεκρούς, αναρωτιόμαστε τι θα συμβεί αν ένας τέτοιος σεισμός συμβεί σήμερα, σε μια πολύ πιο πυκνοκατοικημένη και δόμημένη πόλη».
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ εξήγησε ότι η Κωνσταντινούπολη είναι ένα τεράστιο αστικό και βιομηχανικό κέντρο που αντιμετωπισε προβλήματα από τον χθεσινό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ παρότι ήταν. Και όπως ανέφερε, «φανταστείτε τι θα προκαλούσε ένας σεισμός 7,2 ή 7,4 Ρίχτερ πιο κοντά στην Πόλη».
Μάλιστα, όπως επισήμανε, «το κομμάτι αυτό δεν έχει σπάσει από το 1766, όταν σημειώθηκε σεισμός 7,1 Ρίχτερ. Το ακόμα πιο δυτικό τμήμα έδωσε σεισμό 6,8 Ρίχτερ το 1648. Μιλάμε για περίπου 300 χρόνια χωρίς εκτόνωση της ενέργειας σε αυτό το τμήμα». Το γεγονός αυτό είναι επίφοβο γιατί όπως είπε ο κ. Παπαζάχος «η περιοχή χρωστάει, εντός εισαγωγικών, έναν μεγάλο σεισμό. Εφόσον σε παλιότερους σεισμούς είχαμε χιλιάδες νεκρούς, αναρωτιόμαστε τι θα συμβεί αν ένας τέτοιος σεισμός συμβεί σήμερα, σε μια πολύ πιο πυκνοκατοικημένη και δόμημένη πόλη».
Ερωτηθείς για το εάν ένας ενδεχόμενος μεγάλος σεισμός στην Πόλη μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα ο καθηγητής σεισμολογίας εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας: «Το ρήγμα φτάνει μέχρι τη Λήμνο και τις Βόρειες Σποράδες, αλλά δεν σπάνε όλα μαζί. Ένας σεισμός στην Κωνσταντινούπολη δεν έχει τη δυναμική να επηρεάσει άμεσα τον ελληνικό χώρο».
Πηγή: CNN Turk, ΕΡΤ