
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
11/04/2025 | 08:50
Στον… κατάλληλο χρόνο πάνε οι έρευνες για το καλώδιο Κύπρου – Κρήτης: Ο «χρησμός» Γεραπετρίτη στους Δελφούς και το «φάουλ» με τις διαρροές για Navtex
Για… αργότερα μετατίθενται, όπως όλα δείχνουν οι έρευνες για την πόντιση του υποθαλάσσιου καλωδίου Ελλάδας–Κύπρου–Ισραήλ. Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, τόσο στο φόρουμ των Δελφών όσο και σε δηλώσεις του στα «Παραπολιτικά», άφησε να εννοηθεί πως το έργο δεν προχωρά άμεσα, αλλά «στον κατάλληλο χρόνο».
«Το έργο θα προχωρήσει σε χρόνο ο οποίος είναι ο κατάλληλος», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες στα «Παραπολιτικά» ο υπουργός Εξωτερικών, ενώ αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και από το φόρουμ των Δελφών, («θα προχωρήσουμε, όπως πρέπει και στον χρόνο που πρέπει»), ενισχύοντας τις πληροφορίες που θέλουν τη κυβέρνηση να κάνει πίσω, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.
Είχε προηγηθεί εξάλλου, σκληρό μήνυμα από την Άγκυρα. Πηγή του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, λίγο μετά την καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου, αντιναύαρχο Ζεκί Ακτούρκ, σχολίασε τις πληροφορίες για τον σχεδιασμό επανέναρξης των ερευνών για την πόντιση του καλωδίου Κύπρου-Κρήτης και, σύμφωνα με το Anadolu, δόθηκε η εξής απάντηση:
«Η Τουρκία διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι δυνατόν να προωθούνται με επιμονή έργα στην Ανατολική Μεσόγειο, σχεδιασμένα από την Ελλάδα, την “Ελληνοκυπριακή Διοίκηση” και τρίτους, στο πλαίσιο μαξιμαλιστικών απαιτήσεων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η παρουσία της Τουρκίας και της “ΤΔΒΚ” στην περιοχή, και τα οποία σχεδιάζεται να διέλθουν από θαλάσσιες περιοχές υπό τουρκική δικαιοδοσία, χωρίς τη συγκατάθεση της χώρας μας.
Πρόκειται για έργα μη ρεαλιστικά, χωρίς επαρκή χρηματοδότηση και αμιγώς προκλητικά. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση μας απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές που δεν σέβονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας. Θα συνεχίσουμε να πράττουμε ό,τι έχουμε πράξει και στο παρελθόν. Δεν έχει κανένα νόημα η επιμονή στο συγκεκριμένο ζήτημα…».
Επανεξετάζεται η συγκυρία
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση επανεξετάζει τη συγκυρία, εκτιμώντας ότι η χρονική περίοδος δεν ευνοεί την επανεκκίνηση των ερευνών, ώστε να αποφευχθεί ένταση με την Τουρκία. Σε αυτή την απόφαση φέρεται να συνέβαλε και η φιλική αναφορά Τραμπ προς τον Ερντογάν στη συνάντησή του με τον Νετανιάχου.
- Ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι τις προηγούμενες εβδομάδες είχαν υπάρξει διαρροές από το ΥΠΕΞ πως η έκδοση Navtex για την Κάσο ήταν θέμα ημερών, ενισχύοντας την εικόνα ασυνεννοησίας ή αλλαγής πλεύσης.
Το ζήτημα συζητήθηκε και σε άτυπο ΚΥΣΕΑ, όπου εξετάστηκαν δύο σενάρια: είτε να προηγηθεί ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός προς την Κομισιόν, είτε να ξεκινήσουν πρώτα οι έρευνες. Ωστόσο, η τελική απόφαση φαίνεται πως παραμένει στα χέρια του Πρωθυπουργού.
Επιπλέον, η Τουρκία επιμένει ότι τέτοιου είδους έργα απαιτούν τη δική της συναίνεση, επικαλούμενη το τουρκολιβυκό μνημόνιο και απειλώντας με κλιμάκωση. Αν τελικά το έργο «παγώσει» οριστικά, αυτό μπορεί να εκληφθεί ως de facto αποδοχή του τουρκικού αφηγήματος, γεγονός με σοβαρές γεωπολιτικές συνέπειες και για άλλα έργα διασύνδεσης στο Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.