
ΑΜΥΝΑ
06/04/2025 | 22:14
Στόλος Θαλάσση Κρατείν: Aπό τις φρεγάτες FDI και το ενδεχόμενο απόκτησης των Bergamini στην συμπλήρωση της ισχύος με πυροβολαρχίες…
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal
Στον θυρεό του Αρχηγείου Στόλου απεικονίζεται η Αθηναϊκή τριήρης, το αρχαίο κωπήλατο αλλά πολύ ισχυρό πολεμικό πλοίο εκείνης της περιόδου.
Η φράση «ΣΤΟΛΟΣ ΘΑΛΑΣΣΗ ΚΡΑΤΕΙΝ» συμπυκνώνει τη σημασία που αποδίδει ο Ηρόδοτος στην ισχύ που παρέχει σε ένα κράτος ο πολεμικός του στόλος και σε ελεύθερη απόδοση αποτελεί αναγνώριση του βασικού έργου του στόλου, δηλαδή να κυριαρχεί στη θάλασσα.
Η ιστορία αλλά και τα γεγονότα σε όλα τα σύγχρονα πολεμικά μέτωπα βάσει συμπερασμάτων, δείχνουν ότι η ναυτική παρουσία μέσω του στόλου, η προβολή ναυτικής ισχύος και ο θαλάσσιος έλεγχος στο πεδίο ήταν, είναι και θα είναι ο μοναδικός εγγυητής της θαλάσσιας κυριαρχίας.
Ο υφιστάμενος στόλος είναι γνωστό ότι αποτελείται από γερασμένες κύριες μονάδες. Η απόφαση για την ανανέωσή του με τις τρεις επί του παρόντος,FDI ήταν επιχειρησιακά ορθή όπως υποστηρίζει το ναυτικό επιτελείο.
Την ίδια στιγμή σωστή θεωρείται από τους στρατιωτικούς και η διαρκής αναζήτηση μεταχειρισμένων μονάδων, με μοναδικό αστερίσκο, αυτές να μην δημιουργήσουν επιπλέον προβλήματα στον στόλο.
- Η επίσημη επίσκεψη του Γάλλου υπουργού άμυνας, ΣαμπαστιάνΛακορνού την Μεγάλη Δευτέρα στην Αθήνα θεωρείται κομβικής σημασίας και δεν αποκλείει κανείς ότι ενδεχομένως θα υπάρξουν εξελίξεις αναφορικά με την τέταρτη φρεγάτα FDI. Η πρόταση των Γάλλων για κατασκευή τριών επιπλέον φρεγατών της κλάσης «ΚΙΜΩΝ» σε ελληνικά ναυπηγεία εξετάζεται από την κυβέρνηση και το ναυτικό επιτελείο, μια και γι’ αυτό το θέμα υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα που δεν μπορεί κανείς να μην τα λάβει υπόψιν του.
Παράλληλα σε «μυστικά» νερά φαίνεται ότι κινούνται οι ελληνοιταλικές συνομιλίες που αφορούν την πιθανότητα ν’ αποκτήσει το πολεμικό ναυτικό αρχικά δυο μεταχειρισμένες φρεγάτες κλάσης Bergamini.
Το θέμα των κορβετών δεν οδεύει στις καλένδες αλλά στο μέλλον, διότι το πολεμικό ναυτικό επιχειρεί να κερδίσει χρόνο ως τα τέλη της δεκαετίας, ώστε να φανεί η ρότα του ευρωπαϊκού προγράμματος κατασκευής του κοινοπρακτικού αυτού πλοίου.
Όλα τα παραπάνω έχουν ειπωθεί εμμέσως ή άμεσα από αρμόδια χείλη κι άλλα αποτελούν ρεπορτάζ μέσω στρατιωτικών πηγών.
Συμπληρώνοντας την ισχύ…
Και ενώ υπάρχει η εικόνα αυτή, εισήλθε στον δημόσιο διάλογο μια διαφορετική θεωρία που λέει ότι πέραν των πλοίων, το Αιγαίο θα μπορούσε να το υπερασπιστεί κάτι άλλο που θ’ αποτελείται από συστήματα hard & softkill αλλά και αισθητήρες προειδοποίησης απειλής.
Στρατιωτικές πηγές διερωτώνται αν υπάρχει αλλαγή δόγματος και σε περίπτωση που υφίσταται κάτι τέτοιο έρχονται ερωτήματα, όπως:
- Που διαμορφώθηκε;
- Ποιες λύσεις εξετάστηκαν;
- Πως αξιολογήθηκαν;
- Τι προσομοιώσεις έγιναν;
- Ποια η γνώμη του ΣΑΓΕ και των Ανώτατων Συμβουλίων;
Βεβαίως προκύπτουν κι άλλες παραδοχές όπως η ορθότατη επιβεβαίωση της ανάγκης ανάπτυξης ναυτικής ισχύος (αεροναυτικής) στην Αν. Μεσόγειο, αλλά κι ένας επίσης ορθώς προβληματισμός περί της επάρκειας των μέσων να υποστηρίξουν ταυτόχρονα επιχειρήσεις στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο.
Στο πολεμικό ναυτικό, εξηγούν αρμόδιες πηγές ότι έβλεπαν πάντοτε ως ενιαίο το θέατρο επιχειρήσεων, παρά τα διαφορετικά χαρακτηριστικά που αναγνωρίζουν από περιοχή και περιοχή.
Και τίθεται το ερώτημα από τις ίδιες πηγές αν έχει παρουσιαστεί επαρκώς και εκεί που πρέπει η δυναμική σε χώρο, χρόνο και λειτουργίες των αεροναυτικών επιχειρήσεων καθώς φαίνεται μια στατικότατα στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
- Η συμπλήρωση της ισχύος με πυροβολαρχίες στατικές ή κινούμενες, μεγάλες ή μικρές είναι άλλο γεγονός και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση «αντικατάσταση» του στόλου. Με τις επερχόμενες αποφάσεις και επικυρώσεις στα αρμόδια όργανα είναι καλοδεχούμενες οι όποιες νέες δυνατότητες αρκεί να υποστηρίζουν το έργο του στόλου και γενικότερα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο στόλος δεν αποτελεί αριθμητικό άθροισμα πλοίων εντός μιας Δομής Δυνάμεων. Είναι πολλά παραπάνω τα οποία δεν αναπτύσσονται εύκολα και δεν υποκαθιστούνται!
Άλλωστε τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που κινούνται στο Αιγαίο, από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας, το βλέπουν ως το δικό τους σπίτι στο οποίο δεν είναι ενοικιαστές αλλά ιδιοκτήτες.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ,
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ