
ΓΝΩΜΕΣ
16/04/2025 | 06:30
Προσοχή σε ΜΟΕ που οδηγούν στο αφήγημα των δυο οντοτήτων: Άλλο η επιθυμητή κινητικότητα και άλλο η σταδιακή διολίσθηση προς την τουρκική επιδίωξη των δύο κρατών
Του ΓΙΑΝΝΑΚΗ Λ. ΟΜΗΡΟΥ* – Λευκωσία
Να θυμόμαστε τον Ραούφ Ντεκτάς. Και την προσφιλή του φράση σε δημόσιες δηλώσεις του μετά το 1974. «Οι δύο λαοί να ζουν πλάι-πλάι αρμονικά, ως καλοί γείτονες».
Σε αυτή του τη φράση συμπυκνώνεται όλη η φιλοσοφία της διχοτόμησης, του οριστικού διαχωρισμού και της τελικής επιδίωξης είτε των δύο κρατών, είτε ακόμα χειρότερα μιας συνομοσπονδιακής δομής, η οποία θα επιτρέπει στην Τουρκία «να είναι αφέντης στο Βορρά και συνεταίρος στο Νότο».
Το θέμα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τείνει δυστυχώς να εξυπηρετεί αυτό το προσφιλές αφήγημα του Ραούφ Ντεκτάς, το οποίο υπηρετεί σήμερα πιστά ο Ερσίν Τατάρ. Με την σύμφωνη γνώμη, βεβαίως, της Τουρκίας.
Μια αρνητική δική μας στάση στο θέμα των ΜΟΕ θα ήταν ασφαλώς λάθος. Μέτρα, τα οποία θα διευκολύνουν την καθημερινότητα των ανθρώπων, Ε/Κ και Τ/Κ θα πρέπει να είναι επιθυμητά και ευπρόσδεκτα. Χωρίς όμως να υπάρχει αποπροσανατολισμός και περιθωριοποίηση του βασικού ζητήματος που είναι η λύση του Κυπριακού.
- Όσο η τουρκική πλευρά εμμένει σε λύση δύο κρατών, κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς και αρνείται διαπραγματεύσεις στη βάση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της Ε.Ε, χρειάζεται μέγιστη προσοχή στην συζήτηση και εφαρμογή Μ.Ο.Ε.
Ιδιαίτερα όταν αυτά εξυπηρετούν το τουρκικό αφήγημα των δύο οντοτήτων και της συμβίωσης «πλάι – πλάι των δύο λαών».
Όταν μάλιστα για κάποια Μ.Ο.Ε η τουρκική πλευρά προβάλλει εμπόδια και αιτιάσεις που παραπέμπουν ευθέως στην αποδοχή των τετελεσμένων της εισβολής και της συνεχιζόμενης στρατιωτικής κατοχής.
Όπως συμβαίνει με την άρνηση Τατάρ να αποδεχθεί το άνοιγμα σημείων διέλευσης στα Κόκκινα και Αθηαίνου – Πυροϊου, επικαλούμενος ότι πρόκειται περί στρατιωτικών ζωνών ή σημείων Τράνσιτ. Αλλά και στο ηλιακό πάρκο εντός της νεκρής ζώνης, που θα ήθελε να χρηματοδοτήσει η Ε.Ε.
Το τουρκικό αφήγημα
Η απαίτηση Τατάρ για δύο παροχές, «μία για τη νότια Κύπρο και μία για τη βόρεια Κύπρο», για να πηγαίνει το «τουρκικό μερίδιο στη δική μας αρχή ηλεκτρισμού», εξυπηρετεί άριστα το τουρκικό αφήγημα για «δύο ίσες πλευρές, ίσους λαούς, δύο χωριστές δομές». Άρα και δύο παροχές, όπως αξιώνει ο Τατάρ.
- Συνεπώς τεχνάσματα που συνιστούν απροκάλυπτες δολιότητες που εξυπηρετούν τις στοχεύσεις της τουρκικής πλευράς για εμπέδωση της λογικής των δύο οντοτήτων και του κατοχικού διαχωρισμού είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε σταδιακή διολίσθηση προς τη βασική τουρκική επιδίωξη για αλλαγή της διαπραγματευτικής βάσης.
Κάτι που επιδιώκεται και από ξένους καλοθελητές που αναζητούν μια δήθεν συμβιβαστική φόρμουλα μεταξύ των δύο πλευρών σε ότι αφορά τη βάση μελλοντικών διαπραγματεύσεων.
Οι κίνδυνοι είναι εξόφθαλμοι και η ανάγκη προσοχής και επαγρύπνησης προφανής. Άλλο η επιθυμητή δημιουργία κινητικότητας και άλλο η σταδιακή διευκόλυνση της κατολίσθησης προς την τουρκική επιχείρηση αλλοίωσης της βάσης οποιωνδήποτε συνομιλιών.
* Γιαννάκης Λ.Ομήρου
Πρώην Προέδρου της Βουλής
Των Αντιπροσώπων 14/04/2025
-
Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.