
ΑΜΥΝΑ
14/04/2025 | 17:32
Πρώην αρχηγοί και 250 στελέχη της Μοσάντ, 1.600 αλεξιπτωτιστές, μέλη επίλεκτων μονάδων στο πλευρό των Ισραηλινών πιλότων: Τώρα συμφωνία για ομήρους ακόμα κι αν τελειώσει ο πόλεμος
Πρώην μέλη της Μοσάντ, μαζί με πρώην αλεξιπτωτιστές του Ισραηλινού Στρατού, στρατιωτικοί γιατροί και απόφοιτοι ενός επίλεκτου στρατιωτικού προγράμματος είναι οι τελευταίοι που υποστήριξαν μια επιστολή υπογεγραμμένη από βετεράνους και εφέδρους της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία καλεί την κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στην επιστροφή των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα, ακόμη και με τίμημα τον τερματισμό του πολέμου.
Οι περισσότεροι από 250 υπογράφοντες στην επιστολή της Μοσάντ που κυκλοφόρησε χθες Κυριακή, η οποία οργανώθηκε από τον πρώην κορυφαίο διαπραγματευτή των ομήρων Ντέιβιντ Μέινταν, περιλάμβαναν πρώην αρχηγούς της υπηρεσίας ασφαλείας Ντάνι Γιατόμ , Εφραίμ Χάλεβι και Ταμίρ Πάρντο.
«Πιστεύουμε ότι η συνέχιση των μαχών θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ομήρων και των στρατιωτών μας και ότι πρέπει να εξαντληθούν όλες οι επιλογές για την επίτευξη συμφωνίας που θα φέρει τέλος στα δεινά», ανέφερε η επιστολή. «Καλούμε την κυβέρνηση να λάβει γενναίες αποφάσεις και να ενεργήσει υπεύθυνα για την ασφάλεια της χώρας και των πολιτών της».
- Οι πρώην ηγέτες και υπάλληλοι της Μοσάντ εξέφρασαν την «πλήρη υποστήριξη» στην επιστολή των βετεράνων της πολεμικής αεροπορίας , λέγοντας ότι απηχεί τη «βαθιά ανησυχία τους για το μέλλον της χώρας».
«Κάθε μέρα που περνά θέτει τη ζωή τους σε κίνδυνο, κάθε επιπλέον στιγμή δισταγμού είναι ντροπή», πρόσθετε.
Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από 1.600 πρώην αλεξιπτωτιστές και στρατιώτες πεζικού του IDF, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που εξακολουθούν να υπηρετούν ως έφεδροι, υπέγραψαν επιστολή ζητώντας από την κυβέρνηση να καταλήξει σε συμφωνία για να φέρει τους ομήρους στα σπίτια τους, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει τον τερματισμό του πολέμου, ανέφερε ο ιστότοπος ειδήσεων Ynet.
- «Εμείς, οι μαχητές και οι διοικητές των αλεξιπτωτιστών και μονάδων πεζικού, των οποίων η σημαία φέρει τις λέξεις: «Δεν αφήνουμε πίσω τραυματίες στο πεδίο της μάχης», ζητάμε την επιστροφή των ομήρων, ακόμη και με τίμημα τη διακοπή των μαχών. Αυτό είναι ένα κάλεσμα για να σωθούν ζωές», ανέφερε η επιστολή.
Μια ομάδα περίπου 200 εφέδρων γιατρών υπέγραψε επίσης παρόμοια επιστολή την Κυριακή.
Σε μια πρόσφατα δημοσιευμένη δήλωση τη Δευτέρα, απόφοιτοι του διάσημου προγράμματος Talpiot του IDF δήλωσαν ότι υποστηρίζουν και αυτοί την επιστολή που υπογράφηκε από εφέδρους και βετεράνους της Πολεμικής Αεροπορίας και κατήγγειλαν την πολεμική πολιτική της κυβέρνησης ότι εξυπηρετεί «πολιτικά και προσωπικά συμφέροντα» και όχι ανάγκες ασφαλείας.
«Η συνέχιση του πολέμου δεν συμβάλλει σε κανέναν από τους δεδηλωμένους στόχους του», ανέφερε η επιστολή, προειδοποιώντας ότι θα οδηγήσει μόνο σε περισσότερους θανάτους – συμπεριλαμβανομένων ομήρων, στρατιωτών του Ισραηλινού Στρατού και αθώων πολιτών – και στη διάβρωση των εφεδρικών δυνάμεων του Ισραήλ.
Οι υπογράφοντες προέτρεψαν το κοινό να απαιτήσει δράση και να καταδικάσει τις προσπάθειες για να φιμώσει τις φωνές που διαφωνούν.
- Το Talpiot είναι ένα επίλεκτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των IDF για στρατιώτες που έχουν επιδείξει ακαδημαϊκή αριστεία στις επιστήμες. Οι στρατιώτες ακολουθούν ακαδημαϊκούς τίτλους στη φυσική, τα μαθηματικά ή την επιστήμη των υπολογιστών ενώ υπηρετούν στο IDF.
Πολλαπλές δηλώσεις υποστήριξης ακολούθησαν την αρχική επιστολή των πιλότων, η οποία ώθησε τον στρατό να αποστρατεύσει τους υπογράφοντες που εξακολουθούσαν να υπηρετούν ενεργά με τον ισχυρισμό ότι χρησιμοποιούσαν το «σήμα της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας» σε μια πολιτική διαμαρτυρία.
«Η συνέχιση του πολέμου δεν προωθεί κανέναν από τους διακηρυγμένους στόχους του πολέμου και θα επιφέρει το θάνατο των ομήρων, των στρατιωτών του Ισραηλινού Στρατού και των αθώων πολιτών», έγραφε η αρχική επιστολή της πολεμικής αεροπορίας, η οποία δημοσιεύτηκε ως διαφήμιση σε πολλές ισραηλινές εφημερίδες.
«Όπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν, μόνο μια συμφωνία [με την τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς] μπορεί να επιστρέψει ομήρους με ασφάλεια, ενώ η στρατιωτική πίεση οδηγεί κυρίως στη δολοφονία ομήρων και τον κίνδυνο των στρατιωτών μας», πρόσθεσε. «Καλούμε όλους τους πολίτες του Ισραήλ να κινητοποιηθούν για δράση».
Η επιστολή δεν ζητούσε γενική άρνηση υπηρεσίας, όπως είχε αναφερθεί προηγουμένως.
Retired Air Force members have published a letter calling for the return of all hostages, even at the cost of ending the war.
The letter expresses distrust in the considerations of the Chief of Staff and the Air Force Commander because it states that the war is pointless. The… pic.twitter.com/Y3O9gelVVK
— Amit Segal (@AmitSegal) April 10, 2025
Μετά την κίνηση του Ισραηλινού Στρατού για την απόλυση όλων των ενεργών εφέδρων της πολεμικής αεροπορίας που υπέγραψαν την επιστολή την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε την υποστήριξή του για την απόφαση σε μια δήλωση, στην οποία ισχυρίστηκε ψευδώς ότι είχαν αρνηθεί να υπηρετήσουν.
Αυτή η επιστολή είχε περίπου 1.000 υπογραφές, αλλά ο στρατός είπε ότι μόνο 60 από αυτούς που την υπέγραψαν ήταν ενεργοί έφεδροι. Μεταξύ αυτών, μόνο μια χούφτα ήταν εν ενεργεία πιλότοι, ενώ οι υπόλοιποι υπηρέτησαν σε ρόλους στα κεντρικά γραφεία, σύμφωνα με μια εξέταση του IDF των υπογραφόντων.
Ο Νετανιάχου αποκάλεσε τους υπογράφοντες “μια ομάδα περιθωριακών εξτρεμιστών που προσπαθούν για άλλη μια φορά να διασπάσουν την ισραηλινή κοινωνία από μέσα. Προσπάθησαν να το κάνουν πριν από τις 7 Οκτωβρίου και η Χαμάς ερμήνευσε τις εκκλήσεις άρνησης ως αδυναμία”.
Εν μέσω των μαζικών διαμαρτυριών ενάντια στο σχέδιο δικαστικής αναμόρφωσης της κυβέρνησης το 2023, αρκετές ομάδες εφέδρων, συμπεριλαμβανομένου της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, IAF, εξέδωσαν δηλώσεις λέγοντας ότι θα αρνούνταν να υπηρετήσουν εάν η χώρα γινόταν ένα καθεστώς που δεν θεωρούσαν πλέον δημοκρατικό. Ωστόσο, το IDF είπε ότι η Χαμάς είχε σχεδιάσει την επίθεση τουλάχιστον ένα χρόνο νωρίτερα.
- Ο Νετανιάχου κατηγόρησε τους υπογράφοντες ότι “δρούν προς έναν στόχο – την πτώση της κυβέρνησης. Δεν εκπροσωπούν τους στρατιώτες ή το κοινό”.
Ο στρατός απέλυσε πρόσφατα τουλάχιστον δύο έφεδρους αξιωματικούς επειδή αρνήθηκαν να υπηρετήσουν, συμπεριλαμβανομένου του πλοηγού της Πολεμικής Αεροπορίας Άλον Γκουρ, ο οποίος είπε ότι είπε στους ανωτέρους του ότι «ξεπέρασε μια γραμμή» και ότι η κυβέρνηση «και πάλι εγκατέλειπε τους πολίτες της ».
Σύμφωνα με αναφορές, αυτά τα περιστατικά θεωρήθηκαν από τον Ισραηλινό Στρατό ως μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά αρκετοί ανώτεροι αξιωματούχοι του Ισραηλινού Στρατού φέρεται να ανησυχούσαν ότι η άρνηση να υπηρετήσουν θα μπορούσε να λάβει διαστάσεις μεταξύ των εφέδρων.
Στο αποκορύφωμα των διαδηλώσεων του 2023 κατά της δικαστικής αναθεώρησης, εκατοντάδες έφεδροι του Ισραηλινού Στρατού υπέγραψαν δηλώσεις λέγοντας ότι δεν θα εμφανίζονταν πλέον για εφεδρικό καθήκον για να διαμαρτυρηθούν για την προώθηση των σχεδίων της για τον περιορισμό του δικαστικού σώματος.
Ωστόσο, όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα με τις επιθέσεις και τις σφαγές της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, σχεδόν 300.000 έφεδροι εμφανίστηκαν για υπηρεσία, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη κλήση εφέδρων στην ιστορία του Ισραήλ.