
ΑΜΥΝΑ
27/04/2025 | 22:27
Φρεγάτες κλάσης ΥΔΡΑ: Προ των πυλών του ΚΥΣΕΑ ο αργοπορημένος εκσυγχρονισμός τους – Το ΨΑΡΑ λύνει κάβους για την Ερυθρά θάλασσα
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal
Στην επόμενη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας ένα από τα θέματα που αναμένεται ότι θα εισηγηθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής άμυνας, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αυτό του αργοπορημένου επί δεκαετία και πλέον εκσυγχρονισμού των τεσσάρων φρεγατών κλάσης ΥΔΡΑ.
Πρόκειται άλλωστε για ένα πρόγραμμα που δεν θεωρείται, αλλά είναι μείζονος σημασίας για το πολεμικό ναυτικό, το οποίο έχει τεράστιες ανάγκες για σύγχρονες κύριες μονάδες επιφανείας, ικανές ν’ αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε τεχνολογικά ανεπτυγμένη απειλή.
Ο εκσυγχρονισμός έχει ήδη περάσει από όλα τα αρμόδια στρατιωτικά όργανα, όπως είναι το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο, το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, το Συμβούλιο Άμυνας, στο παρελθόν είχε συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και το μόνο που μένει είναι να λάβει το επίσημο πράσινο φως του ΚΥΣΕΑ.
Με το «ναι» του Κυβερνητικού Συμβουλίου λαμβάνει την εξουσιοδότηση η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής άμυνας ώστε να διαπραγματευτεί ακόμη περισσότερο με τις εταιρείες και να ετοιμαστούν τα τελευταία έγγραφα που απαιτεί η συμβασιοποίηση του έργου.
Στρατιωτικές πηγές σχολίαζαν ότι υπάρχει η απαιτούμενη προεργασία ώστε να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος και ο εκσυγχρονισμός να εκκινήσει το ταχύτερο δυνατό, αρχής γενομένης από τις απαραίτητες παραγγελίες των μέσων που θ’ αντικατασταθούν.
Οι ίδιες πηγές σημείωναν, ότι κομβικό ρόλο αναμένεται να παίξει εξειδικευμένη ελληνική εταιρεία, που έχει συνεργασία με την κατασκευάστρια εταιρεία των ηλεκτρονικών μέσων με τα οποία θα ενισχυθούν οι τέσσερις φρεγάτες.
Υπενθυμίζουμε ότι σχεδόν το σύνολο των εργασιών αναμένεται ότι θα γίνει στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, με τους τεχνικούς βάσης του ναυτικού να διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στο’ όλο εγχείρημα αναβάθμισης.
Στα των ηλεκτρονικών συστημάτων περιλαμβάνεται η τοποθέτηση νέου συστήματος μάχης το οποίο θα είναι το Tac6cos Block II, παρόμοιο με εκείνο των πυραυλακάτων Vosper, ενώ για το ραντάρ έχει επιλεγεί το NS-110 και τέλος η αναβάθμιση περιλαμβάνει μια σειρά από αλλαγές σε αισθητήρες, συστήματα επικοινωνίας, τοποθέτηση δυνατοτήτων δικτυοκεντρικών συστημάτων.
Τα μηχανολογικά μέρη ανήκουν όπως όλα δείχνουν στην σφαίρα των συνεργείων του πολεμικού ναυτικού. Και με τον τρόπο αυτό μειώνεται αισθητά το κόστος του συνολικού εκσυγχρονισμού. Τα εξειδικευμένα στελέχη και τα πληρώματα των ΜΕΚΟ έχουν αποδείξει στο παρελθόν τις ικανότητες και την τεχνογνωσία που έχουν στα πλοία αυτά.
Η αναβάθμιση των όπλων, όπως έχουμε γράψει στο παρελθόν θα είναι ξεχωριστά προγράμματα τα οποία δεν αποκλείεται να υλοποιηθούν παράλληλα με τις αντικαταστάσεις των ηλεκτρονικών και τις εργασίες στα μηχανολογικά μέρη των τεσσάρων πλοίων.
Τέλος, στις τέσσερις φρεγάτες θα υπάρχει ο «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» στη naval έκδοσή του, κατασκευασμένος από τους ανθρώπους της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας. Ήδη η ΕΑΒ έχει λάβει την παραγγελία για το προηγμένο an6-drone σύστημα που έχει αποδείξει την αξία του σε πολεμικό πεδίο απέναντι σε πραγματική απειλή.
Σκυτάλη στο ΨΑΡΑ
Μετά τον κατάπλου της φρεγάτας ΥΔΡΑ ύστερα από 90 ημέρες στο πεδίο της Ερυθράς θάλασσας, την σκυτάλη πήρε το πλήρωμα της άλλης ΜΕΚΟ.
Το πλήρωμα του ΨΑΡΑ καλείται κι αυτό με την σειρά του για δεύτερη φορά να βρεθεί στο «καυτό» πεδίο της Ερυθράς θάλασσας και να προστατεύσει εμπορικά πλοία από την απειλή των ανταρτών της Υεμένης.
Στις 29 Απριλίου, αν δεν αλλάξει κάτι στον σχεδιασμό, αναμένεται ο απόπλους της φρεγάτας, αρχικά για τον Σουέζ όπου εκεί θ’ ανεφοδιαστεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με τον οποίο έκανε και το ΥΔΡΑ, δηλαδή δίχως μεσάζοντες αλλά απευθείας από τους Αιγυπτίους με τους οποίους μας συνδέει αμυντική συμφωνία.
Κατά την επιστροφή προς την Ελλάδα της φρεγάτας ΥΔΡΑ, ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά, σύμφωνα με πηγές από το πολεμικό ναυτικό, το Μνημόνιο Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα ανεφοδιασμών πολεμικών πλοίων.
Το ΥΔΡΑ ανεφοδιάστηκε απευθείας από το αντίστοιχο αιγυπτιακό ναυτικό, χωρίς μεσάζοντες, εξοικονομώντας από αυτή τη διαδικασία το ποσό των 80.000 ευρώ περίπου.
Βεβαίως υπήρξε κι ένα «penalty» της τάξης των 7000 ευρώ στην όλη κίνηση, εξ’ αιτίας καθυστέρησης του ΥΔΡΑ- λόγω καιρικών συνθηκών και ταχύτητας- να μπει στην προβλεπόμενη σειρά του convoy που του είχε δοθεί από τις αρμόδιες αρχές, για να διέλθει από την διώρυγα εντός συγκεκριμένου χρονικού παραθύρου, ποσό που είναι πολύ μικρότερο από τα 80.000 ευρώ που εξοικονομήθηκαν.