weather symbol
25
ΤΕΤ 23/4/25 | 13:41
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Μαρωνιτών, τον Επίσκοπο Λατίνων, τον Επιτετραμμένο της Αγίας Έδρας στην Κύπρο, τον Εκπρόσωπο των Μαρωνιτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και Κοινοτάρχες των κατεχόμενων Καθολικών Μαρωνιτίκων χωριών. Φωτογραφία ΓΤΠ, ΡΙΟ

Πρέσινγκ για τα μαρωνίτικα χωριά από Λευκωσία και Βηρυτό στην Άγκυρα: Ο ισλαμιστής Ερντογαν όμως δεν προβαίνει σε κινήσεις, παραμένοντας στις έωλες υποσχέσεις

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ –Λευκωσία

Σε παρεμβάσεις προς κάθε κατεύθυνση προβαίνουν οι Μαρωνίτες, θέτοντας μια σειρά από αιτήματα, που αφορούν τα κατεχόμενα χωριά τους. Σε αυτή την προσπάθεια, πέραν από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας εμπλέκουν και το Λίβανο αλλά και τον Πάπα.

Ο Λίβανος θέτει στην Άγκυρα θέματα, που αφορούν μαρωνίτικα χωριά στην κατεχόμενη Κύπρο, ζητώντας από την κατοχική δύναμη να προβεί σε κινήσεις διευκόλυνσης των Μαρωνιτών.

Υπενθυμίζεται ότι παραμονές της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας  με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, που έγινε στις 2 Απριλίου, αντιπροσωπεία Μαρωνιτών έγινε δεκτή από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, από τον οποίον ζήτησαν να θέσει τα αιτήματά τους στην τουρκική πλευρά. Όπως και έγινε, με τον τελευταίο να επιφυλάσσεται να απαντήσει.

Τα αιτήματα της μαρωνιτικής κοινότητας είναι συγκεκριμένα και αφορούν την παρουσία της στα υπό κατοχή χωριά. Θέτουν θέμα επανεγκατάστασης στα κατεχόμενα χωριά, Ασώματο και Αγία Μαρίνα, και αποκατάσταση των εκκλησιών.

Ενήμερος κι ο Ερντογάν

Τα ζητήματα αυτά τέθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο από τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, στον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όταν ο Λιβανέζος αξιωματούχος επισκέφθηκε την Άγκυρα. Ο Ερντογάν έδωσε οδηγίες στον Τούρκο υπουργό Άμυνας να χειριστεί το όλο θέμα και να προωθήσει τα αιτήματα.

Ενόψει του γεγονότος ότι η κατοχική δύναμη δεν έκανε οτιδήποτε σε σχέση με τα αιτήματα των Μαρωνιτών, η πίεση από πλευράς Βηρυτού συνεχίσθηκε. Ενόψει τούτου, ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, Youssef Raggi, κάλεσε προ ημερών στο γραφείο του, τον Τούρκο Πρέσβη, Murat Lütem.

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Λιβανέζος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στη συνάντηση με τον Τούρκο πρέσβη και σημείωσε:

“Συζήτησα μαζί του το θέμα των τεσσάρων μαρωνιτικών χωριών στη βόρεια Κύπρο και τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων τους.

Του παρέδωσα ένα σημείωμα για το θέμα και εξέφρασα την ελπίδα μου ότι η τουρκική κυβέρνηση θα παράσχει την απαραίτητη υποστήριξη και προσοχή για να μπορέσουν οι κάτοικοι αυτών των χωριών να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να εργαστούν για μια βιώσιμη λύση σε αυτό το ανθρωπιστικό ζήτημα”.

Τόσο η μαρωνίτικη κοινότητα όσο και η κυβέρνηση του Λιβάνου, όπως και η Κυπριακή Δημοκρατία παρεμβαίνουν για την προώθηση των πιο πάνω αιτημάτων. Σημειώνεται ότι παρεμβάσεις γίνονται και από το Βατικανό και τον ίδιο τον Πάπα προσωπικά. Το θέμα είναι πως η κατοχική πλευρά δεν προβαίνει σε κινήσεις, παραμένοντας στις υποσχέσεις.

Υ.Γ.: Βάσει του Συντάγματος, οι Μαρωνίτες είναι μία από τις τρεις Θρησκευτικές Ομάδες της Κύπρου, η τρίτη μεγαλύτερη μετά τους ορθόδοξους και τους μουσουλμάνους. Ανήκουν στο ανατολικό χριστιανικό δόγμα της Καθολικής Εκκλησιας  το οποίο εδρεύει στην Αντιοχεία. Πήραν το όνομά τους από τον Άγιο Μάρωνα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η μπάλα βρίσκεται στην Αθήνα, καλώδιο ή φιλανδοποίηση: Αν επικρατήσουν φοβικά σύνδρομα και δεν προχωρήσει η ηλεκτρική διασύνδεση θα είναι υποταγή στις τουρκικές επιδιώξεις

ΔιαβάστεΕπίσης