weather symbol
22
ΠΑΡ 18/4/25 | 19:40
epa12038083 A handout screen grab taken from a video released by Houthis-run al-Masirah TV shows flames and smoke rising from the fuel port of Ras Isa following US airstrikes, in the port province of Hodeidah, Yemen, 18 April 2025. At least 22 people were killed and more than 50 others injured as a result of US airstrikes that targeted the fuel port of Ras Isa on the coast of the Red Sea, in the Yemeni province of Hodeidah, Houthis-run al-Masirah TV has reported. EPA, HOUTHIS AL-MASIRSAH TV HANDOUT

Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν το λιμάνι Ρας Ίσα και τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, που χρησιμοποιούσαν οι Χούθι: Τουλάχιστον 38 νεκροί και 102 τραυματίες από νέους σφοδρούς βομβαρδισμούς των Αμερικανών στην Υεμένη

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μασίρα, που πρόσκειται στο κίνημα ανταρτών Χούθι της Υεμένης, ανέφερε μέσω X πως τουλάχιστον 38 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι εκατό και πλέον τραυματίστηκαν στους χθεσινούς αμερικανικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο πετρελαϊκό λιμάνι Ρας Ίσα, στην Ερυθρά Θάλασσα, επικαλούμενο τις υπηρεσίες υγείας στην επαρχία Χοντάιντα.

«Ο απολογισμός των θυμάτων της αμερικανικής επίθεσης εναντίον του πετρελαϊκού λιμανιού Ρας Ίσα ανέρχεται πλέον σε 20 νεκρούς», ενημέρωσε προηγουμένως ο Ανίς Αλασμπάχι, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης των Χούθι, μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

«Πέντε εργαζόμενοι σε υπηρεσίες άμεσης βοήθειας και τραυματιοφορείς έχασαν τη ζωή τους (…) εκτελώντας το καθήκον τους», κατά την ίδια πηγή, που διευκρίνισε πως σκοτώθηκαν σε νέα «αμερικανική επίθεση», έπειτα από αυτή για την οποία ανέλαβε την ευθύνη η Ουάσιγκτον χθες Πέμπτη, ανακοινώνοντας πως «κατέστρεψε» το λιμάνι.

Καταστράφηκε το λιμάνι Ρας Ίσα και οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη ότι διεξήγαγαν βομβαρδισμούς με αποτέλεσμα την «καταστροφή» του «πετρελαϊκού λιμανιού Ρας Ίσα», που ελέγχουν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, εναντίον των οποίων η Ουάσιγκτον πολλαπλασιάζει τις επιθέσεις της — είναι σχεδόν καθημερινές τον τελευταίο μήνα.

«Σκοπός των βομβαρδισμών αυτών ήταν να φθαρεί η οικονομική πηγή ισχύος των Χούθι», ανέφερε το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση») σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε μέσω X.

«Οι (ένοπλες) δυνάμεις των ΗΠΑ ανέλαβαν δράση προκειμένου να εξαλείψουν αυτή την πηγή καυσίμων για τους υποστηριζόμενους από το Ιράν τρομοκράτες Χούθι και να τους στερήσουν παράνομα έσοδα που χρηματοδοτούσαν τις ενέργειες των Χούθι για να κατατρομοκρατείται ολόκληρη την περιοχή για πάνω από δέκα χρόνια», κατά την ίδια πηγή.

«Σειρά αμερικανικών επιδρομών στοχοποίησε το πετρελαϊκό λιμάνι Ρας Ίσα», ανέφερε από την πλευρά του το πρακτορείο ειδήσεων SABA, που πρόσκειται στους αντάρτες.

Η Ουάσιγκτον εξέφρασε παράλληλα δυσαρέσκεια για το γεγονός πως παρότι οι Χούθι χαρακτηρίστηκαν ξανά «ξένη τρομοκρατική οργάνωση», πλοία συνέχισαν να παραδίδουν καύσιμα στο λιμάνι αυτό, βόρεια από τη Χοντάιντα, στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Αυτά τα καύσιμα θα έπρεπε να παραδίδονται με νόμιμο τρόπο στους κατοίκους της Υεμένης», έκρινε η CENTCOM, σύμφωνα με την οποία οι Χούθι «καταχρώνταν» τα έσοδα για να χρηματοδοτούν «τις τρομοκρατικές ενέργειές τους».

Οι ΗΠΑ λένε πως σκοπός των βομβαρδισμών που εξαπολύουν στην Υεμένη είναι να σταματήσουν οι επιθέσεις των Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέταξε στα μέσα Μαρτίου να εντατικοποιηθούν οι επιχειρήσεις του στρατού του.

Οι Χούθι άρχισαν να βάζουν στο στόχαστρο με πυραύλους και drones την εμπορική ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα έναν μήνα μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, την 7η Οκτωβρίου 2023, δυσχεραίνοντας την πρόσβαση στη Διώρυγα του Σουέζ, από όπου διερχόταν ως πέρυσι περί το 12% της παγκόσμιας θαλάσσιας εμπορικής κίνησης. Λένε πως βάζουν στο στόχαστρο πλοία συνδεόμενα με το Ισραήλ, σε ένδειξη αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους.

Οι αντάρτες, που υποστηρίζονται από το Ιράν, λένε επίσης πως στοχοποιούν αμερικανικά πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα σε αντίποινα για τα συχνά πολύνεκρα αμερικανικά πλήγματα στην Υεμένη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Σανάα, Yemen
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Ουάσιγκτον, United States

ΔιαβάστεΕπίσης