weather symbol
21
ΔΕΥ 21/4/25 | 19:46
FILE PHOTO: epa12022791 Shipping containers are stacked at the Duisport in Duisburg, Germany, 10 April 2025. US President Trump on 09 April has paused for 90 days the implementation of higher tariffs announced on 02 April for most countries, except China whose tariff has increased to 125 percent. EPA/CHRISTOPHER NEUNDORF

Οι δασμοί στο επίκεντρο Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου-Παγκόσμιας Τράπεζας * Στην Ουάσινγκτον παγκόσμιοι οικονομικοί παράγοντες εν μέσω αβεβαιότητας

Εκατοντάδες ηγέτες της παγκόσμιας οικονομίας καταφθάνουν αυτή την εβδομάδα στην Ουάσινγκτον με έναν κοινό στόχο: Με ποιον μπορώ να μιλήσω για να κλείσω μια εμπορική συμφωνία;

Οι εξαμηνιαίες συναντήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι εκδηλώσεις με υψηλού επιπέδου πολυμερείς συνομιλίες πολιτικής, αλλά και κατ’ ιδίαν επαφές μεταξύ Υπουργών Οικονομικών που επιδιώκουν να κλείσουν συμφωνίες σε θέματα όπως η χρηματοδότηση έργων, οι ξένες επενδύσεις στις χώρες τους και – για τις φτωχότερες οικονομίες – η ελάφρυνση του χρέους.

Φέτος, αντί για συντονισμό πολιτικής σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, ο πληθωρισμός και η οικονομική στήριξη της Ουκρανίας απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας, ένα θέμα θα κυριαρχήσει: οι δασμοί.

Πιο συγκεκριμένα, το πώς οι χώρες μπορούν να αποφύγουν – ή τουλάχιστον να περιορίσουν – τις επιπτώσεις από το άνευ προηγουμένου κύμα υψηλών δασμών εισαγωγής που επέβαλε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο.

Η προσοχή είναι πιθανό να επικεντρωθεί κυρίως σε ένα πρόσωπο: τον νέο Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, επικεφαλής διαπραγματευτή της κυβέρνησης Τραμπ για τις εμπορικές συμφωνίες και του οποίου η στάση απέναντι στο ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα παραμένει ασαφής.

Οι δασμοί του Τραμπ ήδη επισκιάζουν τις οικονομικές προβλέψεις του ΔΝΤ, που θα δημοσιευθούν την Τρίτη και αναμένεται να αυξήσουν την πίεση στα χρέη των αναπτυσσόμενων χωρών.

Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε ότι οι προβλέψεις για την Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική θα περιλαμβάνουν «σημαντικές μειώσεις, αλλά όχι ύφεση», κυρίως λόγω της ακραίας αβεβαιότητας και αστάθειας των αγορών που προκάλεσαν οι εμπορικοί δασμοί.

Παρότι σημείωσε πως η πραγματική οικονομία συνεχίζει να λειτουργεί καλά, προειδοποίησε ότι οι αρνητικές προσδοκίες και οι φόβοι για ύφεση μπορεί να επιβραδύνουν τη δραστηριότητα.

Στηρίζει πλέον ο Τραμπ το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα;

Οι συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, μαζί με την παράλληλη σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της G20, έχουν αποδειχθεί κρίσιμα φόρουμ σε περιόδους κρίσης, όπως η πανδημία COVID-19 και η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009.

Αυτή τη φορά, όμως, με τους Υπουργούς εμπορίου στο πλευρό τους, οι αντιπροσωπείες στοχεύουν κυρίως στην ενίσχυση των δικών τους οικονομιών, λένε οι ειδικοί.

Η Ιαπωνία, που βρίσκεται υπό πίεση λόγω των δασμών 25% του Τραμπ σε αυτοκίνητα και χάλυβα και των αμοιβαίων δασμών έως και 24% σε άλλα προϊόντα, επιθυμεί ιδιαίτερα να ολοκληρώσει σύντομα μια συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Με τις συνομιλίες της να είναι πιο προχωρημένες σε σχέση με άλλες χώρες, ο Ιάπωνας Υπουργός Οικονομικών Κατσουνόμπου Κάτο αναμένεται να συναντηθεί με τον Μπέσεντ στο περιθώριο των συναντήσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο Υπουργός Οικονομικών της Νότιας Κορέας Τσόι Σανγκ-μοκ αποδέχθηκε επίσης πρόσκληση του Μπέσεντ για εμπορικές συνομιλίες, καθώς η εξαρτημένη από τις εξαγωγές χώρα επιδιώκει την καθυστέρηση της εφαρμογής των δασμών και συνεργασία σε τομείς όπως η ενέργεια και η ναυπηγική.

Ωστόσο, πολλοί συμμετέχοντες εγείρουν ερωτήματα για το κατά πόσο η κυβέρνηση Τραμπ στηρίζει πλέον το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα. Το Project 2025, η συντηρητική πολιτική πλατφόρμα που επηρεάζει πολλές από τις επιλογές του Τραμπ, έχει ζητήσει ακόμη και την αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτούς τους θεσμούς.

Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ατζάι Μπάνγκα, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε εποικοδομητικές συζητήσεις με την κυβέρνηση Τραμπ, αλλά δεν γνωρίζει αν αυτή θα χρηματοδοτήσει την αμερικανική συμβολή των 4 δισ. δολαρίων στο ταμείο για τις φτωχότερες χώρες – δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Ο Μπάνγκα αναμένεται επίσης να παρουσιάσει τις νέες κατευθύνσεις της Τράπεζας, που περιλαμβάνουν διεύρυνση της χρηματοδότησης σε πυρηνική ενέργεια και φυσικό αέριο, καθώς και περισσότερα έργα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή – μια προσέγγιση πιο ευθυγραμμισμένη με τις προτεραιότητες Τραμπ.

«Αν οι ΗΠΑ κάνουν πίσω από το ΔΝΤ, η Κίνα θα κερδίσει»

Ο Μπέσεντ, πάντως, στήριξε το νέο δάνειο 20 δισ. δολαρίων του ΔΝΤ προς την Αργεντινή, επισκεπτόμενος το Μπουένος Άιρες και δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν περισσότερες τέτοιες εναλλακτικές έναντι των «αρπακτικών» διμερών δανείων από την Κίνα.

Τρεις πρώην αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ που υπηρέτησαν στη διοίκηση του ΔΝΤ χαρακτήρισαν τον οργανισμό «μια εξαιρετική οικονομική συμφωνία για την Αμερική».

Οι Μέγκ Λάντσαγκερ, Ελίζαμπεθ Σορτίνο και Μαρκ Σόμπελ έγραψαν στην εφημερίδα The Hill ότι το ΔΝΤ προσφέρει στις ΗΠΑ – τον μεγαλύτερο μέτοχο – σημαντική επιρροή με ελάχιστο κόστος. «Αν οι ΗΠΑ κάνουν πίσω από το ΔΝΤ, η Κίνα θα κερδίσει», έγραψαν. «Η επιρροή μας μάς επιτρέπει να διαμορφώνουμε το ΔΝΤ προς την κατεύθυνση των αμερικανικών προτεραιοτήτων».

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΚΥΠΕ
Ουάσιγκτον, ΗΠΑ

ΔιαβάστεΕπίσης