weather symbol
15
ΤΕΤ 23/4/25 | 06:40
epa12044351 Palestinian Civil Defense personnel put out a fire burning in destroyed tents of internally displaced Palestinians following an Israeli air strike in Gaza City, 21 April 2025. According to the Palestinian Ministry of Health in Gaza, at least three Palestinians were killed, and ten were wounded in the airstrike. EPA, MOHAMMED SABER

Οι Χούθι πάνε γυρεύοντας, στόχευσαν ξανά το Εβραϊκό Κράτος: Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε πύραυλο που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές σήμερα ότι εκτοξεύτηκε πύραυλος από την Υεμένη εναντίον της επικράτειας του Ισραήλ, ο οποίος πάντως, «πιθανότατα», μπόρεσε να «αναχαιτιστεί επιτυχώς», όπως συμπλήρωσε.

Η εκτόξευση του πυραύλου προκάλεσε την ενεργοποίηση των σειρήνων της αεράμυνας στη Χάιφα και αρκετές ακόμη κοινότητες του βόρειου Ισραήλ. «Εκτοξεύτηκε πύραυλος αναχαίτισης προς την κατεύθυνση του πυραύλου, ο οποίος πιθανότητα αναχαιτίστηκε επιτυχώς», σύμφωνα με ανακοινωθέν του ισραηλινού στρατού μέσω Telegram.

Περίπου έναν μήνα μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, με έναυσμα άνευ προηγουμένου έφοδο του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023, οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που υποστηρίζονται από το Ιράν, άρχισαν να εξαπολύουν δεκάδες επιθέσεις με πυραύλους και drones εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα που κατ’ αυτούς συνδέονται με το Ισραήλ και εναντίον της ισραηλινής επικράτειας.

  • Οι επιθέσεις τους είχαν ανασταλεί αφότου τέθηκε σε ισχύ κατάπαυση του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακο τη 19η Ιανουαρίου, όμως οι Χούθι ξανάρχισαν τις ενέργειες αυτής της φύσης αφού το Ισραήλ αποφάσισε να συνεχίσει τις ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων εναντίον της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακο τη 18η Μαρτίου.

Οι ΗΠΑ διεξάγουν από τη 15η Μαρτίου εκστρατεία σχεδόν καθημερινών αεροπορικών βομβαρδισμών εναντίον των Χούθι, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σανάα, για να τους αναγκάσουν να σταματήσουν τις επιθέσεις τους.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο στρατός του Ισραήλ εξαπέλυσε χθες μία από τις πιο σφοδρές του επιθέσεις εδώ και εβδομάδες εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσαν κάτοικοι, την ώρα που υγειονομικοί προειδοποίησαν εκ νέου ότι το σύστημα υγείας του παλαιστινιακού θύλακα είναι αντιμέτωπο με πλήρη κατάρρευση λόγω του ισραηλινού αποκλεισμού.

  • Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε ότι ανεστάλη η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας, η οποία είχε στόχο την ανοσοποίηση περισσότερων από 600.000 παιδιών και διεξαγόταν σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, εγείροντας τον κίνδυνο επανεμφάνισης της ασθένειας αυτής στη Γάζα.

Ο Χαλίλ Ντεγκράν, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, επεσήμανε ότι η διακοπή της εισόδου εφοδίων στη Γάζα θέτει σε κίνδυνο τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ασθενών.

Αν δεν φτάσουν αμέσως εμβόλια κατά της πολιομυελίτιδας, «αναμένουμε μια πραγματική καταστροφή. Τα παιδιά και οι ασθενείς δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σαν πιόνια για πολιτικό εκβιασμό», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Ντεγκράν, 60.000 παιδιά εμφανίζουν συμπτώματα υποσιτισμού.

  • Στο διπλωματικό πεδίο αντιπροσωπεία της Χαμάς είναι καθ’ οδόν προς το Κάιρο για να συζητήσει με τους μεσολαβητές «νέες ιδέες» για μια εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας έπειτα από 18 μήνες πολέμου, δήλωσε στέλεχος της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Δύο πηγές από την αντιπροσωπεία δήλωσαν ότι θα συζητηθεί μια νέα πρόταση, η οποία προβλέπει εκεχειρία διάρκειας πέντε με επτά ετών, την απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους κρατούμενους σε ισραηλινές φυλακές, τον επίσημο τερματισμό του πολέμου και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Οι πηγές αυτές επεσήμαναν ότι το Ισραήλ, το οποίο πρόσφατα είχε απορρίψει πρόταση της Χαμάς να απελευθερώσει όλους τους ομήρους με αντάλλαγμα τον τερματισμό του πολέμου, δεν έχει απαντήσει στο νέο σχέδιο. Το Ισραήλ απαιτεί τον αφοπλισμό της Χαμάς, κάτι που η παλαιστινιακή οργάνωση απορρίπτει.

Στο μεταξύ νωρίτερα σήμερα η υπηρεσία πολιτικής προστασίας στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 25 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στον θύλακα σήμερα το πρωί από ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Κάτοικοι δήλωσαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν πολλές περιοχές στον θύλακα από αέρος, θαλάσσης και ξηράς. Στόχος ήταν σπίτια, καταυλισμοί εκτοπισμένων και δρόμοι, πρόσθεσαν οι ίδιοι.

  • Από τις αεροπορικές επιδρομές καταστράφηκαν εκσκαφείς και οχήματα που χρησιμοποιούνταν για την απομάκρυνση των ερειπίων και τον εντοπισμό πτωμάτων που είναι θαμμένα κάτω από τα συντρίμμια, επεσήμαναν αξιωματούχοι και κάτοικοι της Γάζας.

Το Ισραήλ έχει επιβάλει από τις αρχές Μαρτίου πλήρη αποκλεισμό στον παλαιστινιακό θύλακα, απαγορεύοντας την είσοδο οποιασδήποτε βοήθειας, ενώ στις 18 Μάρτιου έσπασε την εκεχειρία σχεδόν δύο μηνών και ξεκίνησε και πάλι τα πλήγματα εναντίον της Λωρίδας της Γάζας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, τουλάχιστον 1.864 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί έκτοτε, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο του 2023 να ανέρχεται σε 51.240.

«Γη απελπισίας»

Η εκστρατεία βομβαρδισμών του Ισραήλ έχει καταστήσει σχεδόν το σύνολο των κτιρίων της Γάζας ακατοίκητα, ενώ η μεγάλη πλειονότητα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων του θύλακα ζουν πλέον σε σκηνές.

Μετά την επιβολή του πλήρους αποκλεισμού της Γάζας έχουν κλείσει και τα 25 αρτοποιεία του θύλακα που λάμβαναν προμήθειες από τον ΟΗΕ.

Το Ισραήλ απαντά ότι στη Γάζα εισήλθαν αρκετές προμήθειες στη διάρκεια της εκεχειρίας των έξι εβδομάδων, οι οποίες αρκούν για να διατηρήσουν ζωντανούς τους κατοίκους του θύλακα επί μήνες. Οργανώσεις αρωγής τονίζουν ότι ο πληθυσμός είναι στα πρόθυρα του λιμού και αντιμέτωπος με τον κίνδυνο μαζικής εξάπλωσης ασθενειών.

Σύμφωνα με το Ισραήλ, στόχος του αποκλεισμού της Γάζας είναι να ασκήσει πίεση στη Χαμάς προκειμένου να αφήσει ελεύθερους τους 59 Ισραηλινούς ομήρους που εξακολουθεί να κρατά.

  • «Το Ισραήλ ενεργεί με πλήρη συμμόρφωση προς το διεθνές δίκαιο», έγραψε στο Χ ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ίσραελ Κατς απαντώντας στον Αμερικανό γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς ο οποίος χαρακτήρισε «έγκλημα πολέμου» τον πλήρη αποκλεισμό της Γάζας.

«Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα παρακολουθείται συνεχώς και έχουν παραδοθεί μεγάλες ποσότητες βοήθειας. Όταν κριθεί αναγκαίο να επιτρέψουμε την είσοδο επιπλέον βοήθειας, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι αυτή δεν θα περάσει από τη Χαμάς, η οποία εκμεταλλεύεται την ανθρωπιστική βοήθεια για να διατηρήσει τον έλεγχο του πληθυσμού και για να ωφεληθεί εις βάρος του», πρόσθεσε ο Κατς.

Από την πλευρά του ο Φιλίπ Λαζαρινί, επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) έγραψε σήμερα στο Χ ότι «η Γάζα έχει γίνει η γη της απελπισίας. Η πείνα εξαπλώνεται και επιδεινώνεται με σκόπιμο τρόπο που έχει προκληθεί από τους ανθρώπους».

  • «Η ανθρωπιστική βοήθεια χρησιμοποιείται ως μέσο διαπραγμάτευσης και όπλο πολέμου. Ο αποκλεισμός πρέπει να αρθεί, οι προμήθειες πρέπει να εισέλθουν, οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν, πρέπει να ισχύσει και πάλι εκεχειρία», υπογράμμισε ο Λαζαρινί.

Στην ανάρτησή του ο επικεφαλής της UNRWA επέκρινε τη «συλλογική τιμωρία» των κατοίκων της Γάζας.

«Οι τραυματίες, οι ασθενείς και οι ηλικιωμένοι στερούνται ιατρικών εφοδίων και φροντίδας», σημείωσε.

Την Πέμπτη αξιωματούχοι από 12 μεγάλες ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποίησαν ότι ο λιμός στη Γάζα «δεν είναι απλώς ένας κίνδυνος», αλλά ότι «μάλλον έχει αρχίσει να εξαπλώνεται γρήγορα σχεδόν σε όλες τις περιοχές» του θύλακα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Ιερουσαλήμ, Ισραήλ
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters- AFP
Γάζα, Palestine

ΔιαβάστεΕπίσης