weather symbol
20
ΣΑΒ 12/4/25 | 18:13
FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Κ) προεδρεύει στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα Δευτέρα 7 Απριλίου 2025. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Οι αποφάσεις και τα επόμενα βήματα για καλώδιο και Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό: “Μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα” για την Αθήνα που μετρα τις επιπτώσεις κάθε κίνησης

Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ, Liberal – Αθήνα

Σε νέο «προγραμματισμό», σε σχέση με τις έρευνες για την πόντιση του καλωδίου και την κατάθεση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού στην Κομισιόν, ώστε να μην υπάρξει εντύπωση υποχώρησης από την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και να αποφευχθεί μια κρίση με την Τουρκία σε μία εντελώς ακατάλληλη στιγμή, προχωρά η κυβέρνηση, με το σενάριο της αναβολής της έκδοσης NAVTEX για τις έρευνες να είναι πλέον πολύ πιθανό.

Όλα τα δεδομένα εξετάστηκαν σε έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη το βράδυ της Τρίτης (που, σύμφωνα με την ιστοσελίδα i-eidiseis, ήταν σε μορφή ΚΥΣΕΑ), καθώς τις προηγούμενες ημέρες από το υπουργείο Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) υπήρχαν πληροφορίες ότι η επιστροφή των πλοίων για την επανεκκίνηση των ερευνών ήταν πλέον θέμα ημερών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη αυτή εξετάστηκαν δύο ενδεχόμενα για τα επόμενα βήματα: είτε να προηγηθεί η κατάθεση του ΘΧΣ στην Κομισιόν και να ακολουθήσουν εν ευθέτω χρόνω οι έρευνες, είτε το αντίθετο, αν και την τελική απόφαση αναμένεται να λάβει ο πρωθυπουργός Κυριάκο Μητσοτάκης τις αμέσως επόμενες ώρες.

  • Η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μη εμπρόθεσμη κατάθεση του ΘΧΣ και η προθεσμία που έχει δοθεί για τη συμμόρφωση προς την απόφαση αυτή εκπνέει στο τέλος Απριλίου.
  • Η επεξεργασία και η διαμόρφωση του ΘΧΣ έχουν ολοκληρωθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες και αναμένεται η τελική έγκριση του ΥΠΕΞ ώστε να προχωρήσει η κατάθεσή του στην Κομισιόν.

Η δημοσιοποίηση από την Κομισιόν ενός χάρτη εργασίας που περιλάμβανε όλες τις θαλάσσιες ζώνες, αλλά και τις δυνητικές θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας, είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Τουρκίας, η οποία είχε επαναφέρει με την ευκαιρία αυτή τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών», κάνοντας λόγο για νησιωτικούς σχηματισμούς «απροσδιόριστης κυριαρχίας» στο Αιγαίο.

Το “ηλεκτροσόκ” της διασύνδεσης 

Όμως ιδιαίτερα σημαντικό είναι το θέμα της συνέχισης των ερευνών για την πόντιση του καλωδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου–Κρήτης.

Ο κ. Γεραπετρίτης, ο οποίος σε όλες τις συζητήσεις του τόνιζε ότι επίκειται η έναρξη των ερευνών, μιλώντας στους Δελφούς σε συνέντευξή του στον Ο.Τ., όταν ρωτήθηκε σχετικά, αρκέστηκε να δηλώσει απλώς ότι «πρόθεση της Ελλάδας και της Κύπρου είναι οι έρευνες να συνεχιστούν κανονικά».

Η Τουρκία τις προηγούμενες ημέρες, με διαρροή διπλωματικής πηγής στην εφημερίδα Türkiye, είχε δηλώσει ότι «δεν θα δεχθεί τετελεσμένα» και έκανε λόγο για κίνηση της Ελλάδας που είναι σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο και αφορά περιοχή όπου «δεν υπάρχουν οριοθετημένες ζώνες».

Οι απειλες της Τουρκίας

Η Τουρκία επιμένει ότι για κάθε δραστηριότητα και κάθε έρευνα στην περιοχή έξω από τα χωρικά ύδατα των 6 ν.μ. απαιτείται και η δική της συναίνεση, ενώ για την περιοχή ανατολικά της Κάσου επιμένει ότι πρόκειται περί τουρκικής υφαλοκρηπίδας, θέλοντας έτσι να κατοχυρώσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο και να ακυρώσει στην πράξη την Ελληνική ΑΟΖ, όπως οριοθετήθηκε με την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες, το προηγούμενο διάστημα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει επιφορτισθεί με τη διαμόρφωση σχεδίου για την υποστήριξη εάν χρειασθεί, των ερευνητικών πλοίων ώστε να πραγματοποιήσουν τις προγραμματισμένες εργασίες τους.

Για την Αθήνα, το δίλημμα που είχε τεθεί τις τελευταίες εβδομάδες ήταν κρίσιμο: είτε θα έπρεπε να αναβάλει εκ νέου τις έρευνες, γεγονός που θα έδινε την εικόνα της υπαναχώρησης από την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, είτε να προχωρήσει παρά τις απειλές της Τουρκίας, με κίνδυνο να προκληθεί κρίση, σε μία στιγμή που το διεθνές περιβάλλον δεν είναι καθόλου ευνοϊκό.

Διότι, εκ των πραγμάτων, μια κρίση μεταξύ δύο συμμαχικών χωρών στο ΝΑΤΟ, πέραν των σοβαρών επιπτώσεων για την ασφάλεια στην περιοχή, θα προσέλκυε και την προσοχή του Αμερικανού Προέδρου Ν. Τραμπ, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει ποια θα ήταν η αντίδρασή του.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

“Μίλησαν” οι κορυφαίοι του Διεθνούς Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη: Η απεξάρτηση της Ευρώπης από τις ΗΠΑ και σκληρή πραγματικότητα για τους ευρωπαϊκούς εξοπλισμούς

ΔιαβάστεΕπίσης