weather symbol
20
ΔΕΥ 21/4/25 | 22:15
FILE PHOTO Pope Francis (C) greets Thai and foreign Catholics inside St Peter's church in Nakhon Pathom province, Thailand, 22 November 2019 (reissued 21 April 2025). EPA/DIEGO AZUBEL

«Οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος»: Η ελληνική πολιτική ηγεσία εκφράζει τη θλίψη της για την εκδημία του Πάπα Φραγκίσκου

Την θλίψη τους για την εκδημία του Πάπα Φραγκίσκου σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα, σε ηλικία 88 ετών εκφράζουν οι πολιτικοί αντιπρόσωποι της χώρας. 

Την βαθύτατη θλίψη του για την εκδημία του Πάπα Φραγκίσκου εξέφρασε με συλλυπητήρια δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας κάνοντας λόγο για «έναν θρησκευτικό ηγέτη που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και συγκίνησε με το παράδειγμά του, ένα παράδειγμα ταπεινότητας, απλότητας και καλοσύνης, εκατομμύρια ανθρώπους σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Ενσάρκωσε την χριστιανική αγάπη, χωρίς διακρίσεις, προς τους αδύναμους και τους αδικημένους όπου γης».

Ο κ. Τασούλας υπενθύμισε, επίσης, ότι «ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφθηκε δύο φορές την Ελλάδα, το 2016 και το 2021, χαρακτηρίζοντάς την «δώρο, κληρονομιά της ανθρωπότητας, και τόπο πάνω στον οποίο χτίστηκαν τα θεμέλιά της» και προσέθεσε ότι «ο σεβασμός του για την αρχαία ελληνική κληρονομιά εκδηλώθηκε και με την απόδοση, το 2023, τριών θραυσμάτων του Παρθενώνα από τα Μουσεία του Βατικανού στον τόπο που γεννήθηκαν, μια σπουδαία πνευματική χειρονομία, που κατέδειξε ότι ο πολιτισμός μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στον διάλογο και τη φιλότητα μεταξύ λαών, θρησκειών και εκκλησιών».

Τέλος, υπογράμμισε ότι ο Πάπας Φραγκίσκος ως φιλάνθρωπος, μεταρρυθμιστής, λάτρης και υπερασπιστής της αληθείας, επηρέασε εις βάθος τις συνειδήσεις και το παράδειγμά του θα εξακολουθήσει να εμπνέει και να καθοδηγεί στις δύσκολες στιγμές που διάγει σήμερα η ανθρωπότητα.

«Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης [όλη η ανακοίνωση ΕΔΩ].

«Η παγκόσμια κοινότητα υποκλίνεται στο μεγαλείο του πνευματικού και κοινωνικού έργου, που αφήνει πίσω του ο Πάπας Φραγκίσκος», σημείωσε σε ανάρτησή του ο Νίκος Ανδρουλάκης για τον θάνατο του Πάπα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής πρόσθεσε ότι «η δωρικότητα, η ταπεινότητα και η ενσυναίσθηση χαρακτήρισαν τη διαδρομή του Ποντίφικα από το Μπουένος ‘Αιρες ως το Βατικανό.

Ενός πνευματικού ηγέτη που πρόταξε το μέτρο απέναντι στην απληστία, την αλληλεγγύη και την βαθιά αγάπη προς τον συνάνθρωπο απέναντι στο μίσος. Η χριστιανοσύνη τον αποχαιρετά με σεβασμό».

Συλλυπητήρια ανακοίνωση για τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

«Ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν μια χαρισματική προσωπικότητα. Ταύτισε την παποσύνη του με την υπεράσπιση των πιο αδύναμων και με τον λόγο του έθιξε σύγχρονες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στους φτωχότερους λαούς της υφηλίου, η ανισότητα του πλούτου και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Απευθύνουμε τα συλλυπητήριά μας στους πιστούς της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην πατρίδα μας και ανά τον κόσμο», αναφέρει το Γραφείου Τύπου του κόμματος.

«Όλη η οικουμένη αποχαιρετά σήμερα με θλίψη και σεβασμό τον Πάπα Φραγκίσκο, τον πρώτο Πάπα προερχόμενο από τη Λατινική Αμερική, μια μεγάλη μορφή που επηρέασε ηγέτες και λαούς», αναφέρει σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.

Ακολούθως προσθέτει: «Ο Πάπας των φτωχών, όπως κατάφερε να αποκαλείται από όλους, ο Πάπας των προσφύγων και των κατατρεγμένων, έδωσε αληθινές μάχες για έναν κόσμο με Αρχές και Δικαιοσύνη, για μια κοινωνία με αλληλεγγύη και πρόοδο.

Τον θυμόμαστε για την επίσκεψή του στη Λέσβο όταν στήριξε την Ελλάδα στην προσφυγική κρίση τον Απρίλιο του 2016 και για την ειλικρινή του ευαισθησία για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αλλά και διότι έφερε τις δύο εκκλησίες, Καθολικών και Ορθοδόξων, ένα βήμα εγγύτερα. Για όλα αυτά του είμαστε ευγνώμονες».

Κλείνοντας σημειώνει: «Η προοδευτική παρακαταθήκη του Πάπα Φραγκίσκου είναι ιστορική και αποτελεί ορόσημο για τις σχέσεις Εκκλησίας – κοινωνίας».

«Ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν μια παγκόσμια προσωπικότητα, που εργάστηκε για την ενότητα του Χριστιανισμού, προσπαθώντας ταυτόχρονα να είναι η δυνατή φωνή εκείνων που δεν έχουν φωνή. Ένας πνευματικός ηγέτης που δίδαξε με το παράδειγμά του την αξία της συγχώρεσης και της μετάνοιας» αναφέρει η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, σε ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

«Τον αποχαιρετούμε ως εκείνον που όλη του η βιοτή επιβεβαίωσε τον τίτλο που μόνος του διάλεξε για την αυτοβιογραφία του: “Ελπίδα”» σημειώνει η κυρία Κεραμέως.

Ανάρτηση για την απώλεια του Πάπα Φραγκίσκου έκανε η Σοφία Ζαχαράκη, στον προσωπικό λογαριασμό της στο Facebook. Η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού έγραψε συγκεκριμένα:

«Ο Πάπας Φραγκίσκος αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία του πλησίον ακολουθώντας την ευαγγελική διδαχή “αγαπάτε αλλήλους”. Εργάστηκε μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο έχοντας ως οδηγό το όραμα της χριστιανικής ενότητας. Δίδαξε την ταπεινότητα, την μετριοπάθεια αλλά και την αμετακίνητη αφοσίωση στην υποστήριξη εκείνων που έχουν ανάγκη, εκείνων που υποφέρουν, εκείνων που κινδυνεύουν. Ενώνουμε τις προσευχές μας με όλους εκείνους σε ολόκληρο τον κόσμο που τον αποχαιρετούν ελπίζοντας ότι το έργο του θα βρει άξιο διάδοχο».

«Ο πάπας Φραγκίσκος υπήρξε ένας ταπεινός άνθρωπος καλής θελήσεως, ο οποίος πίστευε πραγματικά στον ειλικρινή διάλογο μεταξύ των Ορθοδόξων και των Ρωμαιοκαθολικών. Ως επικεφαλής της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας είχα την ευκαιρία να το διαπιστώσω και προσωπικά κατά τις δύο συναντήσεις που είχαμε στην Αγία Έδρα στο Βατικανό. Τόσο για το ζήτημα της προστασίας της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, για το οποίο τον ενημερώσαμε τον Αύγουστο του 2022, επιδίδοντάς του και τον σχετικό Τόμο που έχουμε εκδώσει, όσο και τον Σεπτέμβριο του 2024, με αφορμή τον εορτασμό του Κοινού Πάσχα του τρέχοντος έτους, συναντήσαμε έναν θερμό συναντιλήπτορα», τόνισε ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε δήλωσή του για την εκδημία του πάπα.

Ακολούθως, ο κ. Χαρακόπουλος ανέφερε: «Αποτελεί, ασφαλώς, δυστύχημα το γεγονός ότι η εκδημία του δεν θα επιτρέψει την κοινή παρουσία του πάπα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, με τον οποίο καλλιέργησαν μια εξαίρετη σχέση, στην ιστορική επέτειο των 1.700 ετών από την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, που προγραμματίζονταν να εορταστεί τον Μάιο στην Νίκαια της Βιθυνίας. Αναμφίβολα, ο Πάπας Φραγκίσκος θα καταγραφεί ως ένας από τους σημαντικούς προκαθημένους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, που υπερασπίστηκε την αξία της ισότητας και της αλληλεγγύης μεταξύ όλων των ανθρώπων, ενώ επέδειξε γνήσια αγωνία για την επικράτηση της ειρήνης στα πολεμικά μέτωπα της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής. Εκ μέρους της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας εκφράζουμε στον καθολικό κόσμο τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

 

ΔιαβάστεΕπίσης