
LIFE
23/04/2025 | 17:28
Οι 10 ευρωπαϊκές χώρες (και η Ελλάδα) που βάζουν όρους και όρια στον υπερτουρισμό: Απαγορεύσεις, εισιτήρια, πρόστιμα στη νέα εποχή
Καθως η Ευρώπη προετοιμάζεται για μια ακόμη έντονη ταξιδιωτική σεζόν, δέκα από τους πιο εμβληματικούς προορισμούς της -Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ολλανδία, Γαλλία, Κροατία, Αυστρία, Μάλτα και Τσεχία- επιβάλλουν τις πιο σκληρές καταστολές υπερτουρισμού της ηπείρου το 2025.
Αντιμέτωπες με την αυξανόμενη πίεση λόγω των υπερπλήρων δημόσιων υποδομών προχωρούν στην εισαγωγή τολμηρών νέων ταξιδιωτικών κανόνων για τον περιορισμό του υπερβολικού αριθμού επισκεπτών, την αποκατάσταση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και την προστασία της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής κληρονομιάς.
Από τους τουριστικούς φόρους και τις απαγορεύσεις κρουαζιερόπλοιων μέχρι τα βραχυπρόθεσμα όρια ενοικίασης και τα πρόστιμα για τις selfie, η Ευρώπη χαράσσει μια σταθερή γραμμή για να διασφαλίσει ότι ο τουρισμός παραμένει βιώσιμος.
Ο τουρισμός υπήρξε μια ζωτικής σημασίας οικονομική μηχανή για αμέτρητες πόλεις και νησιά σε όλη την Ευρώπη, προσελκύοντας εκατομμύρια κάθε χρόνο σε προορισμούς τόσο εμβληματικούς όπως τα στενά κανάλια της Βενετίας και τα χωριά της Σαντορίνης στην άκρη του γκρεμού. Ωστόσο, αυτή η σταθερή εισροή έχει τεντώσει τις αγορές κατοικιών, έχει ωθήσει τις τοπικές υπηρεσίες στα όριά τους και έχει πυροδοτήσει αυξανόμενη δυσαρέσκεια στους κατοίκους.
Το 2025, εκτυλίσσεται μια σημαντική αλλαγή καθώς δέκα έθνη – Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ολλανδία, Γαλλία, Κροατία, Αυστρία, Μάλτα και Τσεχία- εφαρμόζουν σαρωτικές νέες πρωτοβουλίες με στόχο τον μετριασμό των επιπτώσεων του υπερτουρισμού και την αποκατάσταση της ισορροπίας στις κοινότητές τους και τα οικοσυστήματα.
Αυτοί οι προορισμοί δεν αυξάνουν απλώς τους τουριστικούς φόρους ή εκδίδουν ευγενικές προειδοποιήσεις – επιβάλλουν πραγματικούς, εφαρμοστέους περιορισμούς σε βραχυχρόνιες ενοικιάσεις, ημερήσιους ταξιδιώτες, κρουαζιερόπλοια, ακόμη και selfies. Σε όλη την ήπειρο, από τις πολυσύχναστες πρωτεύουσες μέχρι τα απομακρυσμένα νησιά, το μήνυμα είναι σαφές: ο τουρισμός είναι ευπρόσδεκτος, αλλά όχι με οποιοδήποτε κόστος.
Ισπανία: Απαγορεύσεις, φόροι και διαδηλώσεις
Η Ισπανία έχει γίνει το επίκεντρο του κινήματος κατά του τουρισμού στην Ευρώπη, με μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεις να ξεσπούν σε 40 πόλεις και πάνω από 150,000 άτομα να διαδηλώνουν μόνο στη Μαδρίτη. Η απαίτησή τους; Οικονομική στέγαση και ανακούφιση από τις πιέσεις του μαζικού τουρισμού.
Βαρκελώνη έχει κάνει ένα ριζικό βήμα, ανακοινώνοντας πλήρη απαγόρευση της ενοικίασης διαμερισμάτων σε τουρίστες έως το 2028 για να μετριάσει τη σπειροειδή στεγαστική κρίση. Ως βραχυπρόθεσμη λύση, η πόλη αύξησε τον δημοτικό τουριστικό φόρο της στα 6.75 € ανά διανυκτέρευση για ξενοδοχεία πέντε αστέρων.
Η πόλη της Μάλαγα, που βρίσκεται στην ηλιόλουστη Κόστα ντελ Σολ της Ισπανίας, έχει θεσπίσει τριετές μορατόριουμ για νέες εγγραφές ενοικίων διακοπών σε 43 γειτονιές, συμπεριλαμβανομένων αξιοσημείωτων περιοχών όπως το El Ejido και το La Merced, ως μέρος της προσπάθειάς της να ελέγξει την ταχεία επέκταση του τουρισμού και να προστατεύσει τις κατοικίες.
Στις Βαλεαρίδες Νήσους, στην Ίμπιζα και τη Μαγιόρκα, οι αξιωματούχοι έχουν προτείνει πεζοπορικούς τουριστικούς φόρους έως και 66%. Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τα νυχτερινά τέλη για τα πολυτελή ξενοδοχεία από 4 σε 6 ευρώ, αποθαρρύνοντας περαιτέρω τους ταξιδιώτες.
Ιταλία: Χρεώσεις Βενετίας, Πρόστιμα Πορτοφίνο και Περιορισμοί της Ρώμης
Η Ιταλία, επίσης, αισθάνεται το βάρος του μη βιώσιμου τουρισμού, με την Βενετία στην κορυφή της κατηγορίας. Η πόλη της λιμνοθάλασσας έχει θεσπίσει εισιτήριο εισόδου 5 ευρώ για ημερήσιους ταξιδιώτες και έχει απαγορεύσει τα μεγάλα γκρουπ εκδρομών (πάνω από 25 άτομα) και τα κρουαζιερόπλοια από το ιστορικό κέντρο. Αυτές οι τολμηρές κινήσεις στοχεύουν στην προστασία του εύθραυστου οικοσυστήματος της Βενετίας και της γερασμένης υποδομής.
Στο Portofino, ένα γραφικό ψαροχώρι που μετατράπηκε σε μαγνήτη επιρροής, οι τουρίστες που καθυστερούν πολύ σε δημοφιλή σημεία για selfie μπορούν τώρα να τιμωρηθούν με πρόστιμο έως και 242 £. Στόχος είναι να αποτραπούν τα σημεία συμφόρησης και να αποκατασταθεί η αίσθηση γαλήνης στο χωριό.
Εν τω μεταξύ, στο Ρώμη, οι τοπικές αρχές έχουν ενισχύσει τους ελέγχους του πλήθους γύρω από εμβληματικά αξιοθέατα όπως η Φοντάνα ντι Τρέβι και εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής τουριστικού φόρου που στοχεύει ειδικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Ελλάδα: Τέλη εισόδου και ανώτατα όρια κρουαζιερόπλοιων στα νησιά
Διάσημη για τα αρχαία ερείπια και τα ηλιόλουστα νησιά, Ελλάδα θέτει αυστηρότερους ελέγχους για το πού και πότε μπορούν να πάνε οι τουρίστες. Τα λαμπερά νησιά Μύκονος και Σαντορίνη σχεδιάζουν να περιορίσουν τον αριθμό των κρουαζιερόπλοιων που επιτρέπεται να ελλιμενίζονται κατά την περίοδο αιχμής. Οι επισκέπτες θα αντιμετωπίσουν επίσης ένα τέλος εισόδου 20 ευρώ κατά τους μήνες υψηλής επισκεψιμότητας.
Στην Αθήνα, οι αρχές έχουν ορίσει ημερήσιο ανώτατο όριο επισκεπτών 20,000 ατόμων για την Ακρόπολη, το οποίο επιβάλλεται μέσω κλιμακωτών ωρών εισιτηρίων. Αυτό το μέτρο έχει σχεδιαστεί για να αποτρέψει τον συνωστισμό και να προστατεύσει έναν από τους πιο πολύτιμους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς στον κόσμο.
Πορτογαλία: Ένα «συμφορημένο πάρκο ψυχαγωγίας»
Στην Σίντρα, μια από τις πόλεις με τις περισσότερες επισκέψεις της Πορτογαλίας, οι ντόπιοι περιέγραψαν την πόλη ως ένα «συμφορημένο πάρκο ψυχαγωγίας». Συγκλονισμένοι από τους ασεβείς τουρίστες και την ασταμάτητη κίνηση, περισσότεροι από 350 κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν για την κατασκευή νέου ξενοδοχείου και χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων, καταγγέλλοντας την ανάπτυξη ως απειλή για την πολιτιστική ακεραιότητα της πόλης.
Εν μέσω εκκλήσεων για βιώσιμο τουρισμό, οι αξιωματούχοι αναθεωρούν πολιτικές για τη διαχείριση του στρες στις υποδομές, την προστασία της καθημερινής ζωής των κατοίκων και τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής γοητείας της Σίντρα.
Ολλανδία: Το Άμστερνταμ δηλώνει αρκετά…
Το Άμστερνταμ, που επιβαρύνεται όλο και περισσότερο από την παγκόσμια τουριστική του απήχηση, έχει εισαγάγει μια αυστηρή διακοπή των νέων ξενοδοχειακών εξελίξεων. Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό, η κατασκευή πρόσθετων ξενοδοχείων επιτρέπεται μόνο εάν κλείσει ένα υπάρχον, χωρίς καθαρό κέρδος στον συνολικό αριθμό των επιτρεπόμενων δωματίων – μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για τη διαχείριση του υπερτουρισμού και τη διατήρηση της βιωσιμότητας για τους κατοίκους.
Η πόλη κάλυπτε επίσης τους τουρίστες μιας νύχτας 20 εκατομμύρια ετησίως, αφού ξεπέρασαν τα 20.7 εκατομμύρια το 2023. Οι βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις μέσω πλατφορμών όπως η Airbnb υπόκεινται σε αυστηρούς κανονισμούς και τα κρουαζιερόπλοια θα απαγορευτούν εντελώς από το 2035.
Επιπρόσθετα στην αναταραχή, οι αρχές του Άμστερνταμ έχουν κλείσει πολλά καφέ και οίκους ανοχής στην ιστορική περιοχή Red Light, μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για τη μετατόπιση της φήμης της πόλης από πρωτεύουσα του κόμματος σε πολιτιστικό προορισμό.
Γαλλία: Παρίσι και Βρετάνη επιβάλλουν στοχευμένα όρια
Στο Παρίσι, οι αρχές περιορίζουν τις παράνομες βραχυχρόνιες ενοικιάσεις απαγορεύοντας τη χρήση κλειδιών και επιβάλλοντας πρόστιμα έως και 3,000 ευρώ για μη αδειοδοτημένους χειριστές. Αυτές οι προσπάθειες αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας για την επιστροφή του οικιστικού αποθέματος στους κατοίκους και τη μείωση του συνωστισμού στις δημοφιλείς γειτονιές.
Στο Île-de-Bréhat, ένα γραφικό νησί που βρίσκεται στα ανοιχτά της βόρειας ακτής της Βρετάνης, οι αρχές επέβαλαν ημερήσιο καλοκαιρινό όριο επισκεπτών από τον περασμένο Ιούλιο. Μεταξύ των ωρών 8:30 π.μ. και 2:30 μ.μ., η πρόσβαση περιορίζεται σε 4,700 τουρίστες κατ’ ανώτατο όριο, ένα μέτρο που έχει σχεδιαστεί για να μειώσει την πίεση στο ευαίσθητο οικοσύστημα του νησιού και να υποστηρίξει την ευημερία της μικρής τοπικής του κοινότητας.
Κροατία: Πρόστιμα, Κρουαζιέρες και Ώρες ησυχίας
Η Κροατία είναι μια άλλη χώρα που λαμβάνει αποφασιστικά μέτρα. Σε Ντουμπρόβνικ, μια πόλη συνώνυμη με το Game of Thrones και την κληρονομιά της UNESCO, οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων έχουν περιοριστεί σε δύο πλοία την ημέρα, με συνολική χωρητικότητα που δεν υπερβαίνει τους 8,000 επιβάτες. Αυτή η πολιτική μειώνει την κυκλοφοριακή συμφόρηση και δίνει στους ντόπιους περισσότερο χώρο για να αναπνεύσουν.
Στην πόλη Hvar, οι αρχές έχουν θεσπίσει αυστηρότερους κανονισμούς για τον θόρυβο για τη θερινή περίοδο, επιβάλλοντας αυστηρότερους κανόνες κυκλοφορίας και αυστηρότερες κυρώσεις από αυτές που ορίζονται σε εθνικό επίπεδο. Οι επισκέπτες μπορούν πλέον να τιμωρούνται επί τόπου για ενοχλητικές ενέργειες, όπως το ποτό στο κοινό, καθώς η πόλη εργάζεται για να περιορίσει την απείθαρχη τουριστική συμπεριφορά που εδώ και καιρό αποτελεί πηγή απογοήτευσης για τους ντόπιους.
Αυστρία: Ρυθμίζοντας τις ενοικιάσεις και τον αποκλεισμό των selfie
Η Αυστρία αντιμετωπίζει τον υπερτουρισμό τόσο σε αστικό όσο και σε αγροτικό περιβάλλον. Στο Hallstatt, που συχνά αναφέρεται ως πηγή έμπνευσης για το Arendelle της Disney, ανεγέρθηκε ένας προσωρινός φράχτης anti-selfie για να περιορίσει την πλημμύρα των επισκεπτών που έφραξαν τη γραφική του θέα. Αν και αργότερα ο φράκτης κατεδαφίστηκε λόγω της πίεσης του κοινού, αυτό ανέδειξε την τοπική απογοήτευση.
Στη Βιέννη, οι αρχές έχουν θέσει σκληρά ανώτατα όρια στις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις. Τα ακίνητα μπορούν να μισθωθούν μόνο σε τουρίστες για το πολύ 90 ημέρες το χρόνο, συμβάλλοντας στη διατήρηση των κατοικιών και στη σταθεροποίηση των ενοικίων.
Μάλτα: Υποδομές υπό Πολιορκία
Το μεσογειακό νησί της Μάλτας έχει λυγίσει κάτω από το βάρος της τουριστικής κίνησης. Με τις κατεστραμμένες υποδομές, τα προβλήματα διαχείρισης απορριμμάτων και τις ελλείψεις νερού, οι κάτοικοι ζητούν μορατόριουμ για την κατασκευή νέων ξενοδοχείων.
Τοπικοί ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι ο ανεξέλεγκτος τουρισμός, σε συνδυασμό με την άνοδο παράνομων ενοικιάσεων διακοπών, ωθεί το περιβάλλον και την οικονομία της Μάλτας σε οριακό σημείο. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά αναμένονται αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις πριν από την έναρξη της θερινής περιόδου του 2025.
Τσεχία: Καταστολή της νυχτερινής ζωής και απαγορεύσεις κοστουμιών
Στην Τσεχία, ο υπερτουρισμός έχει προκαλέσει ορισμένους μοναδικούς κανονισμούς, ειδικά στην Πράγα. Για να διατηρήσει την ηρεμία στο ιστορικό της κέντρο, η πόλη έχει απαγορεύσει τις οργανωμένες ανιχνεύσεις σε παμπ από τις 10 μ.μ. έως τις 6 π.μ., με στόχο να μειώσει τις νυχτερινές διακοπές και να διατηρήσει την ατμόσφαιρα της περιοχής.
Προτάθηκαν επίσης νέα μέτρα για την εξάλειψη των ενοχλητικών μπάτσελορ πάρτι. Υπάρχουν συζητήσεις για την απαγόρευση υπερβολικών κοστουμιών, τα οποία συχνά θεωρούνται ενοχλητικά τόσο για τους ντόπιους όσο και για τις οικογένειες που επισκέπτονται τα πολιτιστικά ορόσημα της Πράγας.
Μια νέα εποχή του Ευρωπαϊκού Τουρισμού
Από τα πρόστιμα έως τα ανώτατα όρια, τα τέλη εισόδου έως τις άμεσες απαγορεύσεις, οι πιο δημοφιλείς προορισμοί της Ευρώπης το καθιστούν σαφές: η εποχή του απεριόριστου τουρισμού έχει τελειώσει. Το κοινό νήμα μεταξύ αυτών των δέκα χωρών δεν είναι η απόρριψη του τουρισμού συνολικά, αλλά η απαίτηση εξισορρόπησης που σέβεται τόσο τους επισκέπτες όσο και τις κοινότητες που τους φιλοξενούν.
Αυτοί οι τολμηροί νέοι κανονισμοί για το 2025 αντιπροσωπεύουν μια θεμελιώδη στροφή προς βιώσιμα ταξίδια, όπου η προστασία του τοπικού πολιτισμού, της στέγασης και του περιβάλλοντος έχει προτεραιότητα. Οι τουρίστες θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί, με μεγαλύτερο σεβασμό και πιο έτοιμοι να πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί όταν βιώνουν τις πιο αξιόλογες τοποθεσίες της Ευρώπης.
Για τους ταξιδιώτες, το μήνυμα είναι σαφές: προγραμματίστε εκ των προτέρων, ακολουθήστε τους κανόνες και κατανοήστε ότι ο προορισμός των ονείρων σας είναι το σπίτι κάποιου άλλου. Για τους ντόπιους, η ελπίδα είναι ότι αυτοί οι νέοι κανόνες θα διατηρήσουν τη μαγεία της πατρίδας τους—όχι μόνο για τους επισκέπτες, αλλά και για τις επόμενες γενιές.
no related-1663386