weather symbol
13
ΠΕΜ 3/4/25 | 04:09
FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στην Ολομέλεια της Βουλής ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ο πρωθυπουργός δεν θα βγάλει τ’ απόρρητα των εξοπλισμών στην φόρα για τον τρόπο ενδυνάμωσης των Ενόπλων Δυνάμεων… Στη Βουλή σήμερα το περίγραμμα του νέου αμυντικού δόγματος

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal

Πριν λίγες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε από το Παρίσι τις αυξήσεις στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων και την επομένη κιόλας ημέρα ο Νίκος Δένδιας έσπευσε να εξειδικεύσει τί σημαίνουν αυτές οι αυξήσεις και πως βρέθηκαν οι πόροι.
Το πρωί της Τετάρτης ο πρωθυπουργός είναι περίπου βέβαιο ότι δεν θα βγάλει τ’ απόρρητα της μακροπρόθεσμης εξοπλιστικής ατζέντας στην φόρα.
Δεν συνηθίζει άλλωστε ο πρωθυπουργός εντός του κοινοβουλίου να χρησιμοποιεί τέτοιου είδους ζητήματα ως «κορώνες», τα οποία μάλιστα σε πολλά σημεία αγγίζουν ευαίσθητες πτυχές που αφορούν την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της χώρας, αλλά και την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τοποθετήσει το περίγραμμα κατ’ ουσίαν του νέου αμυντικού δόγματος σε βάθος δώδεκα ετών. Η εξειδίκευση των προγραμμάτων για τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως με το μισθολογικό, θα είναι μια υπόθεση του κου. Δένδια αλλά αυτή την φορά πίσω από πόρτες κλειστές.
Οι πληροφορίες που υπάρχουν αναφέρουν ότι η αρμόδια επιτροπή για τα εξοπλιστικά δεν θα συνεδριάσει εντός της εβδομάδας ή την επομένη.  Ευελπιστούν οι στρατιωτικοί ότι θα γίνει εντός του μήνα, δίχως να μετακυλίεται χρονικά καθώς όπως λένε χαρακτηριστικά, «έχουν ειπωθεί πολλά αλλά πρέπει να υπάρξουν υπογραφές και έργα»…
Οπότε η extra FDI, το ενδεχόμενο των Bergamini, οι PULS κι άλλα προγράμματα που τοποθετήθηκαν στις προτεραιότητες αλλά δεν έχουν λάβει ακόμα την έγκριση του ΚΥΣΕΑ, θα αναλυθούν και κλεισμένων των θυρών…

Από συστήματα 50 ετών στην high tech εποχή

Όλο το προηγούμενο διάστημα σε ομιλίες του ο αρμόδιος για την άμυνα υπουργός, έχει εξηγήσει ότι μέσω των εισηγήσεων των στρατιωτικών, ο ίδιος και η κυβέρνηση έχουν επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο οπλικά συστήματα ακόμα και νοοτροπίες που παραμένουν στον 20ο αιώνα, θα περάσουν στο 2025 και πιο μπροστά.
Κάτι ανάλογο αναμένεται ότι θα κάνει και ο κος Μητσοτάκης το πρωί της Τετάρτης στην Βουλή. Πρόκειται δηλαδή να μιλήσει για την «Ασπίδα του Αχιλλέα», τα συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί από τα σύγχρονα και ενεργά πεδία των μαχών στα οποία έχουν παίξει ρόλο τα drones, το πυραυλικό πυροβολικό, τα δικτυοκεντρικά ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης κινδύνου, κ.ο.κ.
Εκεί ακριβώς εμπλέκονται και οι νέες τεχνολογίες, το αμυντικό οικοσύστημα, το ελληνικό κέντρο καινοτομίας, η έρευνα, η ανάπτυξη, τα πανεπιστήμια, τα ελληνικά μυαλά που είναι ικανά να βοηθήσουν ουσιαστικά.
  • Η ανάπτυξη και οι νέες τεχνολογίες έρχονται μέσα από την αμυντική βιομηχανία για την οποία έχει γίνει πολύς λόγος τελευταία.
Από την σύσταση της πρώτης κυβέρνησης Μητσοτάκη, μια εκ των οδηγιών προς τους πολιτικούς προϊσταμένους της άμυνας, ήταν να υπάρχει στα νέα προγράμματα ενίσχυσης η βιομηχανική συμμετοχή της Ελλάδας ώστε να επιστρέφει ένα κεφάλαιο εντός της χώρας. Ως σήμερα αυτό δεν έχει επιτευχθεί στον επιθυμητό βαθμό.

Το στοίχημα της αμυντικής βιομηχανίας

Η οδηγία πάντως του υπουργού προς την Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και Επενδύσεων για εξασφάλιση ελληνικής βιομηχανικής συμμετοχής ύψους 25%, δείχνει ότι ύστερα από τόσα χρόνια επιχειρείται εκ νέου η απαιτούμενη κεφαλαιοποίηση στις αγορές.
Στην πολύ πρόσφατη επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ ο πρωθυπουργός είχε συναντήσεις και με εκπροσώπους της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας, γεγονός που ανακοινώθηκε επίσημα από τους Ισραηλινούς.
Η Αθήνα πάντως ούτε ανακοίνωσε, ούτε αναφέρθηκε ποιοι ήταν κι αν υπήρχαν εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στα τετ α τετ του κου. Μητσοτάκη με τα στελέχη των Ισραηλινών  εταιρειών.
Η αμυντική βιομηχανία στην χώρα εν όψει των επερχόμενων εξοπλιστικών προγραμμάτων, αναζητά εναγωνίως το υποκατασκευαστικό έργο που θα φέρει εταιρείες- ελεγχόμενες από το δημόσιο ή ιδιωτικές- κοντά στους μεγάλους «παίκτες», κυρίως από το Ισραήλ και την Ευρώπη…
Η πρόταση των Γάλλων προ μιας εβδομαδας στο υπουργείο εθνικής άμυνας και την κυβέρνηση για την κατασκευή τριών φρεγατών FDI σε ελληνικά ναυπηγεία και με ελληνική βιομηχανική συμμετοχή σχεδόν 40%, είναι ένα δείγμα του τρόπου με τον οποίο ενδεχομένως η Ελλάδα να γίνει αποδέκτης υψηλής τεχνολογίας.
Ο εκσυγχρονισμός στα συστήματα από τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με την κυβερνητική πολιτική, πρόκειται να συνοδευτεί και με άλλα στοιχεία που αφορούν την θητεία, την εκπαίδευση, την επιχειρησιακή αξία των εγκαταστάσεων αλλά και τον τρόπο με τον οποίο το 30% των στρατοπέδων παύει να υφίσταται.
Τα παραπάνω δεν αποτελούν απλά το πέρασμα σε μια νέα εποχή για τις Ένοπλες Δυνάμεις του τόπου. Η Αθήνα έχει δείξει ότι διατηρεί την ψυχραιμία της απέναντι σε μια ανοιχτή απειλή πολέμου και παράλληλα είναι μια δύναμη ικανή στο γεωπολιτικό σταυροδρόμι Δύσης και Ανατολής.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, 
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΔιαβάστεΕπίσης