weather symbol
20
ΣΑΒ 19/4/25 | 10:30
epa12038946 Italian Prime Minister Giorgia Meloni (L) welcomes US Vice President James David Vance (R) during their meeting at Palazzo Chigi in Rome, Italy, 18 April 2025. EPA/RICCARDO ANTIMIANI

«Ο πόλεμος μπορεί να τερματιστεί»: Αισιοδοξεί ο αντιπρόεδρος Βανς για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το ουκρανικό στη συνάντηση με τημ Τζόρτζια Μελόνι

Οι ΗΠΑ είναι αισιόδοξες ότι μπορεί να μπει ένα τέλος στον πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι για δεύτερη φορά σε διάστημα 24 ωρών.

«Έχουμε μια αίσθηση αισιοδοξίας και θετικότητας σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις Ρωσίας- Ουκρανίας. Θα ενημερώσω σχετικά την Ιταλίδα πρωθυπουργό» τόνισε ο Βανς, κατά την έναρξη της συνάντησης.

«Θέλω να ενημερώσω την πρωθυπουργό σχετικά με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας… ακόμα και τις τελευταίες 24 ώρες, πιστεύουμε πως έχουμε κάποια ενδιαφέροντα πράγματα να σας αναφέρουμε», είπε ο Βανς σε δημοσιογράφους, έχοντας στο πλευρό του τη Μελόνι.

«Από τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις, δεν θα τις προδικάσω, όμως νιώθουμε αισιόδοξοι ότι μπορούμε, αν όλα πάνε καλά, να οδηγήσουμε αυτόν τον πόλεμο, αυτόν τον πολύ βίαιο πόλεμο, σε ένα τέλος», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Θα μιλήσουμε για τις σχέσεις των δυο χωρών μας αλλά και για ορισμένες εμπορικές διαπραγματεύσεις, όχι μόνον ανάμεσα σε Ιταλία και Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και με την Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος.

Ο Βανς συναντήθηκε με τη Μελόνι στην Ουάσιγκτον χθες και στη συνέχεια οι δυο τους μετέβησαν αεροπορικώς στην ιταλική πρωτεύουσα ενόψει των διακοπών του Πάσχα.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «Ιταλία και Ηνωμένες Πολιτείες είναι οπωσδήποτε αποφασισμένες να ενισχύσουν τη συνεργασία τους» και εξέφρασε την ικανοποίησή της για το ότι ο συνομιλητής της αποφάσισε να περάσει το Πάσχα στην χώρα της.

«Η Ιταλία μπορεί να αποδειχθεί ένας πολύ σημαντικός εταίρος στην Ευρώπη και σε όλη την περιοχή της Μεσογείου, η σχέση μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι προνομιακή», συμπλήρωσε η Μελόνι, η οποία χαρακτήρισε, τη χθεσινή συνάντησή της στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τους συνεργάτες του «φανταστική».

Ώρες νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα εγκαταλείψει τις προσπάθειες επίτευξης μιας ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας εντός ημερών, εκτός κι αν υπάρξουν σαφείς ενδείξεις ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ του Θ. Ανδρεάδη – Συγγελάκη
Ρώμη, Ιταλία

ΔιαβάστεΕπίσης