weather symbol
14
ΠΕΜ 3/4/25 | 21:54
Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου θεωρείτην Τουρκία ως τον μεγαλύτερο εχθρό της χώρας του. Φωτογραφία via Nenjamin Netanyahu - בנימין נתניהו

Μία σύγκρουση του Ισραήλ με την Τουρκία στο έδαφος της Συρίας δεν είναι πλέον ένα φανταστικό σενάριο: Η Ελλάδα και η Κύπρος στο επίκεντρο των εξελίξεων μεταξύ των Ιεροσολύμων και της Άγκυρας

Ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που διεισδύει στον ισραηλινό εναέριο χώρο δεν είναι πλέον φανταστικό σενάριο. Το 2025, έχει γίνει ρεαλιστική απειλή.

Η άνευ προηγουμένου δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 30 Μαρτίου, που κάλεσε ανοιχτά τον Αλλάχ να φέρει «την καταστροφή στο Σιωνιστικό Ισραήλ», υπογραμμίζει ότι μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Η Τουρκία είναι ήδη βαθιά ριζωμένη κοντά στα σύνορα του Ισραήλ, απίθανο να φύγει οικειοθελώς.

Μετά το υποστηριζόμενο από την Τουρκία πραξικόπημα του Δεκεμβρίου του 2024 στη Δαμασκό, η Άγκυρα έχει γίνει ο κύριος ισχυρός μεσίτης της Συρίας, ελέγχοντας άμεσα ή έμμεσα περίπου 8.000 τ.χλμ. από το Idlib στο Ras al-Ayn, επικίνδυνα κοντά στο ισραηλινό έδαφος.

Αυτή η ισλαμιστική συριακή κυβέρνηση, τώρα ανοιχτά συμμαχική με την Άγκυρα, διαπραγματεύεται ενεργά ένα επίσημο αμυντικό σύμφωνο για να φιλοξενεί μόνιμα τουρκικά στρατεύματα και προηγμένα συστήματα αεράμυνας στο συριακό έδαφος, μια κίνηση που θα άλλαζε θεμελιωδώς τη στρατηγική ισορροπία.

Τον κώδωνα του κινδύνου για ένοπλη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας κρούει ο αναλυτής SHAY GAL στην ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post, μάλιστα στο ίδιο δημοσίευμα περιλαμβάνει και την Ελλάδα, καθώς και την Κύπρο στην εξίσωση για τη Μέση Ανατολή και την ανατολική Μεσόγειο.




Η Ελλάδα και η Κύπρος στο επίκεντρο των εξελίξεων

Η Jerusalem Post δεν αφήνει έξω από την ανάλυσή της την Ελλάδα και την Κύπρο σημειώνοντας ότι η Τουρκία δεν απειλεί μόνο το Ισραήλ, αλλά και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα και η Κύπρος παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, καθώς μια τουρκική κλιμάκωση θα μπορούσε να επηρεάσει άμεσα τα συμφέροντά τους.

Κάνει αναφορά και στα εξοπλιστικά προγράμματα αναφέροντας ότι η Ελλάδα και η Κύπρος ενισχύουν τις ένοπλες δυνάμεις τους με τη βοήθεια του Ισραήλ.

Η Ελλάδα έχει προμηθευτεί εκτοξευτές πυραύλων Elbit PULS και αντιαρματικούς πυραύλους Spike της Rafael, ενώ η Κύπρος αναπτύσσει το προηγμένο σύστημα αεράμυνας Barak MX της Ισραηλινής Αεροπορικής Βιομηχανίας. Η στρατιωτική αναβάθμιση αυτών των χωρών, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη απομόνωση της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή, μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες στην περιοχή.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι μια αποδυναμωμένη Τουρκία θα μπορούσε να χάσει τον έλεγχο στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο, δημιουργώντας ευκαιρίες για την ΕΕ και τον ΟΗΕ να πιέσουν για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής στο νησί.




Σε επικίνδυνα επίπεδα οι εντάσεις Ιεροσολύμων και Άγκυρας

Σε εκτεταμένη ανάλυσή του SHAY GAL η ισραηλινή εφημερίδα, σημειώνει ότι οι εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας έχουν φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα, με την Άγκυρα να αυξάνει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή και το Τελ Αβίβ να εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα.

Το ίδιο δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί στρατιωτικής εμπλοκής στη Μέση Ανατολή, σε συνδυασμό με την αυξημένη τουρκική δραστηριότητα στη θάλασσα και τον εναέριο χώρο, έχουν εντείνει τις ανησυχίες στο Ισραήλ.

  • Παράλληλα, η ισραηλινή κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της Άγκυρας, ειδικά μετά τις επιθέσεις της Χαμάς και την αλλαγή των γεωπολιτικών ισορροπιών στην περιοχή.

Η Jerusalem Post τονίζει ότι η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω των στρατηγικών συμμαχιών που διαμορφώνονται. Η Τουρκία ενισχύει τις σχέσεις της με το Ιράν και το Κατάρ, ενώ το Ισραήλ λαμβάνει στήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και περιφερειακούς συμμάχους όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.

Τα σενάρια στρατιωτικής σύγκρουσης δεν θεωρούνται πλέον ακραία, με αναλυτές να προειδοποιούν για τον κίνδυνο απρόβλεπτων εξελίξεων που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν ολόκληρη την περιοχή.

Οι επόμενες κινήσεις των δύο πλευρών θα είναι καθοριστικές. Το Ισραήλ ενισχύει την άμυνά του και προχωρά σε στρατηγικές κινήσεις αποτροπής, ενώ η Τουρκία διαμηνύει πως δεν θα διστάσει να αναλάβει δράση εάν το θεωρήσει απαραίτητο. Οι εξελίξεις αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς το ενδεχόμενο σύγκρουσης μοιάζει πλέον πιο ρεαλιστικό από ποτέ.




Η Τουρκία παγιώνει την επιρροή της στη Συρία

Ο αναλυτής SHAY GAL σημειώνει ότι μετά το υποστηριζόμενο από την Τουρκία πραξικόπημα του Δεκεμβρίου 2024 στη Δαμασκό, η Άγκυρα ελέγχει άμεσα ή έμμεσα περίπου 8.000 τ.χλμ. συριακού εδάφους.

Η νέα συριακή κυβέρνηση, ευθυγραμμισμένη πλήρως με την Τουρκία, διαπραγματεύεται ένα αμυντικό σύμφωνο που θα φιλοξενήσει μόνιμα τουρκικά στρατεύματα και εξελιγμένα αντιαεροπορικά συστήματα. Παράλληλα, η Τουρκία προετοιμάζει αεροπορικές βάσεις στη βόρεια Συρία, αυξάνοντας την ικανότητά της για επιθέσεις με drones, που μπορούν να απειλήσουν άμεσα το Ισραήλ.

Η έκθεση της Επιτροπής Nagel τον Ιανουάριο του 2025 προσδιόρισε τη στρατιωτική περιχαράκωση της Τουρκίας ως δυνητικά «ακόμη πιο επικίνδυνη από την ιρανική απειλή». Ο πρώην επικεφαλής του Κέντρου Dado του IDF, ταξίαρχος Eran Ortal, τόνισε ότι οι εξελιγμένες ικανότητες της Τουρκίας σε drone και ηλεκτρονικό πόλεμο αποτελούν κρίσιμους κινδύνους για την ασφάλεια του Ισραήλ.




Η Τουρκία και η τρομοκρατική Χαμάς είναι ένας επικίνδυνος δεσμός

Ένας επιπλέον παράγοντας ανησυχίας είναι η ανοιχτή υποστήριξη της Τουρκίας προς τη Χαμάς, η οποία έχει αυξήσει την παρουσία της σε τουρκικό έδαφος, συντονίζοντας επιθέσεις από την Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με πληροφορίες των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, η Χαμάς επεκτείνει πλέον τη δράση της και στην κατεχόμενη από τους Τούρκους Βόρεια Κύπρο. Αυτό ενισχύει τις ανησυχίες ότι η Τουρκία μπορεί να χρησιμοποιήσει τους πληρεξούσιους της εναντίον του Ισραήλ μέσω νέων στρατιωτικών βάσεων.

Η τουρκική υποστήριξη στη Χαμάς και η αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας στη Συρία δημιουργούν έναν επικίνδυνο άξονα, που περιορίζει την ελευθερία κινήσεων του Ισραήλ και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή.

* Ο συγγραφέας είναι ειδικός στις στρατηγικές επικοινωνίες και την εθνική ασφάλεια, με εξειδίκευση στη διαχείριση κρίσεων και την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης. Προηγουμένως διετέλεσε Αντιπρόεδρος Εξωτερικών Σχέσεων στην Ισραηλινή Αεροδιαστημική Industries και έχει συμβουλέψει ανώτερους ισραηλινούς αξιωματούχους για αμυντική και διπλωματική στρατηγική κατά τη διάρκεια εθνικών έκτακτων αναγκών.

* The writer (SHAY GAL) is an expert in strategic communications and national security, specializing in crisis management and countering disinformation. He previously served as Vice President of External Relations at Israel Aerospace Industries and has advised senior Israeli officials on defense and diplomatic strategy during national emergencies.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Jerusalem Post – Ανάλυση του SHAY GAL

ΔιαβάστεΕπίσης