
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
26/04/2025 | 10:24
Μία δραματική συζήτηση για την ελληνική ΑΟΖ: Ειπώθηκαν στην εκπομπή του Γώργου Σαχίνη όσα ντρέπονται ή φοβούνται να ξεσκομίσουν οι Έλληνες πολιτικοί (video)
Στις “Αντιθέσεις” του εξαιρετικού συναδέλφου Γιώργου Σαχίνη, έγινε μία αποκαλυπτική συζήτηση για τις τοποθετήσεις στη σκακιέρα των Θαλασσίων Ζωνών, της Ισχύος, του Δικαίου της Θάλασσας και των Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), από το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την κυριαρχία, στη γεωπολιτική και την γεωοικονομία στο πεδίο της Ανατολικής Μεσογείου.
Η Ελλάδα απέκτησε Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό ή έναν Χάρτη Σκαρίφημα με 4 Θαλάσσιες Χωρικές Ενότητες μετά και παρά την επιβολή προστίμου από την Ε.Ε. για εκκρεμούσα οδηγία από το 2014:
Τι δείχνει και τι δεν εμφανίζει ο Χάρτης που δημοσιοποίησε το ΥΠΕΝ με συνευθύνη του υπουργείου Εξωτερικ’ων (ΥΠΕΞ);
Ποιος είναι στη πράξη ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός, τι συμβαίνει με τα Θαλάσσια Πάρκα και τις δραστηριότητες της αλιείας , των ενάλιων πολιτιστικών θησαυρών ως τις υπεράκτιες ΑΠΕ και τις εξορύξεις φυσικού αερίου
Ο ρόλος κλειδί της ΑΟΖ και των χωρικών υδάτων στον Χάρτη της Ε.Ε., το σύμπλεγμα Καστελλορίζου, η ανακήρυξη και οι οριοθετήσεις της ΑΟΖ , η εξήγηση της τουρκικής εμμονής στη ορολογία “υφαλοκρηπίδα” και το ελληνικό παράδοξο με την “τμηματική” ΑΟΖ στο Ιόνιο και “υφαλοκρηπίδα” στο Αιγαίο.
Ζητήματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων και οι δοκιμασίες πεδίου για τα καλώδια ηλεκτρικής διασύνδεσης και αγωγών
Οι τουρκικές αντιδράσεις και επιδιώξεις
Οι Γεωπολιτικές και Γεωοικονομικές προεκτάσεις από την Ανατολική Μεσόγειο σε Παγκόσμια διάσταση
Στο στούντιο των “Αντιθέσεων” βρέθηκε:
Η καθηγήτρια Στέλλα Kυβέλου-Χιωτίνη, Eμπειρογνώμονας και καθηγήτρια Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, Γαλάζιας οικονομίας και Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ) στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ως μέλος του Μηχανισμού Στήριξης για τον ΘΧΣ, είναι η γεωγραφική εμπειρογνώμονας για την Ανατολική Μεσόγειο.
Διετέλεσε Διευθύντρια του Εθνικού Σημείου Επαφής ESPON2013 (2008-2014) παρέχοντας, παράλληλα, συμβουλευτικές υπηρεσίες στο ελληνικό Υπουργείο Ανάπτυξης. Έχει συμμετάσχει ως εμπειρογνώμονας σε πολλά έργα ΘΧΣ και γαλάζιας οικονομίας.
Σήμερα είναι Επιστημονική Υπεύθυνη του εθνικού ερευνητικού προγράμματος HER-SEA «Ανάπτυξη Δικτύου Παρατήρησης για τη Θαλάσσια Πολιτιστική Κληρονομιά (MCH/UCH) στην Ελλάδα» και συντονίστρια (για την Ελλάδα) του Έργου REGINA-MSP (EMFAF) που ασχολείται με τις Περιφέρειες για την ενίσχυση του εθνικού θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, υπό τον συντονισμό του Γαλλικού CEREMA.
Στο πλαίσιο αυτό, συνέβαλε, εκτός των άλλων, στο σχεδιασμό ενός Εκπαιδευτικού Προγράμματος για το ΘΧΣ για τοπικά και περιφερειακά στελέχη στην Ευρώπη.
Στην εκπομπή έκαναν παρέμβαση και κατέθεσαν την οπτική τους οι:
Από την Ουάσιγκτον, ο Θεόδωρος Καρυώτης, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου στις ΗΠΑ και αναγνωρισμένος ως ο “πατέρας της Ελληνικής ΑΟΖ” και μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Montego Bay στη Τζαμάϊκα το 1982, που ψηφίστηκε και από την Ελλάδα η UNCLOS.
Επίσης:
-Δημήτρης Σκουτέρης, Πολιτικός Επιστήμονας – αναλυτής σε θέματα γεω-οικονομίας
-Βαγγέλης Χωραφάς, Δρ. Οικονομολόγος με διδακτορικό στις Πολιτικές Επιστήμες. Εργάζεται ως σύμβουλος σε θέματα algorithmic geopolitical forecasts και crisis management. Διευθύνει την ιστοσελίδα γεωπολιτικής, Geoeurope.org.