
ΑΜΥΝΑ
28/04/2025 | 22:49
Με «νεφώσεις» ο νέος κύκλος των σκληρών διαπραγματεύσεων με τους Αμερικανούς για τα F-16 Block 50 – τον στόχο Νο 1 στην αναβάθμιση του αεροπορικού στόλου
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal
Ο Στρατός Ξηράς έχει θέσει ως αρχικό στόχο την ταχεία συμβασιοποίηση συστήματος αεράμυνας και πυραυλικού πυροβολικού.
Οι Επιτελείς τελούν εν αναμονή της επιχειρησιακής αξιολόγησης ανταγωνιστικών ευρωπαϊκών προτάσεων που κατατέθηκαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.
Για το Πολεμικό Ναυτικό τα πράγματα είναι πολύ πιο ξεκάθαρα, μια και οι Επιτελείς έχουν εισηγηθεί στο επόμενο κιόλας ΚΥΣΕΑ, να ληφθεί η έγκριση για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των φρεγατών κλάσης ΥΔΡΑ. Το επόμενο βήμα αφορά την τέταρτη FDI καθώς ήδη η στρατιωτική εντολή είναι να ετοιμαστούν όλα όσα χρειάζονται για τις τελικές υπογραφές.
Στην Πολεμική Αεροπορία μπορεί να μην είναι σύνθετα τα δεδομένα και να υπάρχει ένα ξεκάθαρο πλάνο για το αύριο, ωστόσο η διαπραγμάτευση για τα F-16 Block 50 έχει τεθεί ως Νο1 προτεραιότητα της στρατιωτικής ηγεσίας διότι εκεί εντοπίζονται τα «κενά αέρος».
Ομιχλώδες τοπίο…
Τις αμέσως επόμενες ημέρες τεχνικά κλιμάκια του αεροπορικού επιτελείου και της κατασκευάστριας εταιρείας θα έχουν έναν ακόμη κύκλο- απ ‘ότι φαίνεται- σκληρών διαπραγματεύσεων, με την ελληνική πλευρά να εμμένει στις θέσεις της.
Από το αεροπορικό επιτελείο επιμένουν ότι με μια τιμή πολύ κοντά στο 1 δισεκατομμύριο μπορεί να επιτευχθεί η συμφωνία αναβάθμισης των Block 50 σε Viper, ιδίως αν σ’ όλο το εγχείρημα απουσιάζει η USAF κι όλα γίνουν ανάμεσα στην πολεμική αεροπορία και την κατασκευάστρια εταιρεία.
Οι επιτελείς θεωρούν ότι και να προχωρήσουν στην αφαίρεση των ατρακτιδίων Sniper που θ’ αντικαταστήσουν τα «μουσειακά» Lantirn, το συνολικό κόστος δεν μειώνεται αισθητά από το 1,5 δις που ζητούν οι Αμερικανοί. Άλλωστε το νέο ατρακτίδιο θεωρείται απαραίτητο για τις αποστολές των F-16 Viper με ότι αυτό σημαίνει για τώρα ή για μια μελλοντική παραγγελία.
Έσοδα που μπορούν να συνυπολογιστούν στο κόστος είναι τα απάρτια που αφαιρούνται από τα 82 F-16 που πρόκειται να γίνουν Viper αλλά κι εκείνα των Block 50 όταν ξεκινήσει η αναβάθμιση και η υποχρεωτική αφαίρεση συστημάτων.
Πάντως οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν την μακροχρόνια συνεργασία της αεροπορίας με την εταιρεία αλλά και την σύμμαχη αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ανάμεσα σε αυτές τις καταγραφές καταδεικνύουν τη συμφωνία για τα 20+ 20 F-35 όπου σταδιακά εκκινεί η αντίστροφη μέτρηση και θα στοιχίσει αρκετά δισεκατομμύρια.
Μέσα από τις συμφωνίες και το ζητούμενο για το που και πώς ξοδεύονται τα χρήματα του ελληνικού λαού, μπορεί κανείς να προσθέσει τα ελικόπτερα Black Hawk & ΜΗ-60 ROMEO, την πιθανή μερική αναβάθμιση των MLRS, βεβαίως τα P3-B Orion όπου εκεί υπάρχουν πολλά αγκάθια για ένα πρόγραμμα που έχει υλοποιηθεί μόνο στο οικονομικό σκέλος, ενώ το ναυτικό ακόμη δεν έχει δει αναβαθμισμένα αεροπλάνα.
Από την Δευτέρα 37 τα Viper της 337 Μοίρας «Φάντασμα»
Επιπλέον η κατασκευάστρια εταιρεία μαζί με την ΕΑΒ και την υποστήριξη της πολεμικής αεροπορίας με τεχνικούς υλοποιούν το πρόγραμμα αναβάθμισης των 82 F-16 που μετατρέπονται σε Viper.
Μάλιστα σύμφωνα με πηγές μας από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία πριν λίγες ώρες το 36ο Viper προσγειώθηκε στην πίστα της 110 Πτέρυγας Μάχης στην πόλη της Λάρισας. Στο 37ο γίνονται εργασίες της τελευταίας στιγμής ενώ το 38ο θα μπει στην θέση παραγωγής ενδεχομένως την επόμενη εβδομάδα.
Το πρόγραμμα αναβάθμισης των 82 F-16 αποτελεί την προμετωπίδα της ραχοκοκαλιάς του αεροπορικού στόλου, επισημαίνεται από αρμόδιες πηγές, οι οποίες τονίζουν ότι μόνον με αμοιβαίες υποχωρήσεις μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε να συνεχιστεί στα 38 «50άρια» ο εκσυγχρονισμός.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ,
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ