weather symbol
17
ΤΡΙ 15/4/25 | 21:48
Τα νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη Μ-346 έχουν δώσει άλλη πνοή στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος καθώς αποδίδει νέους ιπταμένους σχεδόν έτοιμους στις πτέρυγες μάχης, τόσο για τα F-16, για τα Rafale αλλά και τα Mirage 2000-5. Πηγή: Πολεμική Αεροπορία

Με ΝΑΤΟϊκή σφραγίδα η 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα γίνεται κέντρο εκπαίδευσης ιπταμένων * Ήδη εκδηλώθηκε ενδιαφέρον

Toυ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL – Αθήνα

Στο Κάλιαρι της Σαρδηνίας κατά την 11η συνεδρίαση του Steering Board του προγράμματος NATO Flight Training Europe (NFTE), επισφραγίστηκε η πιστοποίηση της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος ως Κέντρο Εκπαίδευσης Ιπταμένων.

Η μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας αναλαμβάνει πλέον ρόλο-«κλειδί» στην εκπαίδευση πιλότων συμμαχικών χωρών, τόσο σε αεροσκάφη T-6A Texan II (Phase 2) όσο και στο προηγμένο M-346A (Phases 3 και 4).

Ήδη οι Γερμανοί έχουν αποστείλει νεαρούς αεροπόρους, στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας, να εκπαιδευτούν στην Καλαμάτα ενώ έντονο είναι το ενδιαφέρον της Κροατίας, οι ιπτάμενοί της να λάβουν την αρχική εκπαίδευση στην βάση της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Παράλληλα στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος μπορούν να εκπαιδευτούν και σύμμαχες χώρες από την Ανατολή καθώς επιτελείς έχουν κάνει ήδη επαφές με χώρες που δείχνουν ενδιαφέρον.

Επιπλέον το αεροπορικό επιτελείο θέτει ως στόχο να μην υπάρχει μόνο η εκδήλωση ενδιαφέροντος και η αποστολή ενός αριθμού νέων αλλοδαπών ιπταμένων στην Καλαμάτα.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί όλη εκείνη η υποδομή που χρειάζεται ώστε το Διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο εκτός από ελκυστικό να είναι ουσιαστικό για την ίδια την αεροπορία η οποία γνωρίζει ότι γίνεται ανταγωνιστική σε γειτονικές χώρες, όπως η Ιταλία όπου πριν λίγα 24ωρα συμφώνησε με τους Ολλανδούς για την εκπαίδευσή τους στο ιταλικό έδαφος.

Το Μ-346 στο επίπεδο Phases 3 και 4, τοποθετεί τους νέους ανθυποσμηναγούς μέσα στο μαχητικό με το οποίο θα επιχειρούν. Σε πολλά το νέο εκπαιδευτικό jet αεροσκάφος είναι ίδιο ή παρόμοιο με τα μαχητικά που διαθέτει ο αεροπορικός στόλος της χώρας.

Και επειδή υπάρχουν ενδιαφερόμενοι σε Δύση και Ανατολή από συμμάχους που θέλουν να εκπαιδευτούν στην Ελλάδα, στο αεροπορικό επιτελείο δεν έχει φύγει η σκέψη για μια επιπλέον επένδυση στα Μ-346, είτε Εθνική, είτε μέσω της συμφωνίας που έχει γίνει με την Ισραηλινή εταιρεία.

Η πιστοποίηση αυτή ενισχύει τη διεθνή θέση της Ελλάδας στον τομέα της στρατιωτικής εκπαίδευσης, ενώ ταυτόχρονα ενσωματώνει τη χώρα σε έναν ευρύτερο, στρατηγικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ για την αυτονομία και βιωσιμότητα της εκπαίδευσης ιπταμένων πληρωμάτων στην Ευρώπη.

Το πρόγραμμα NFTE αποτελεί μια καινοτόμα συμμαχική πρωτοβουλία, με στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου, πολυεθνικού δικτύου εκπαιδευτικών κέντρων που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες εκπαίδευσης πιλότων των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.

Αντί οι χώρες να διατηρούν αποσπασματικά ή ανεπαρκώς επανδρωμένα εθνικά εκπαιδευτικά κέντρα -τα οποία συχνά δεν δικαιολογούνται οικονομικά λόγω μικρής ετήσιας ζήτησης- το NFTE προωθεί τη συνεργασία, την κοινή χρήση υποδομών και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 13 χώρες και ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του NFTE είναι η μείωση της εξάρτησης από τις εκπαιδευτικές δομές των Ηνωμένων Πολιτειών, στις οποίες πολλές ευρωπαϊκές χώρες στηρίζονταν μέχρι πρόσφατα για την εκπαίδευση των πιλότων τους.

Με τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού ευρωπαϊκού πλαισίου εκπαίδευσης, ενισχύεται η αυτοδυναμία της Συμμαχίας, επιτυγχάνεται επιμερισμός των βαρών και διασφαλίζεται ότι οι πιλότοι του ΝΑΤΟ θα είναι κατάλληλα καταρτισμένοι και έτοιμοι να επιχειρήσουν σε δυναμικά και απρόβλεπτα περιβάλλοντα.

Η συμμετοχή της 120 ΠΕΑ στο NFTE δεν αποτελεί μόνο επιτυχία για την Πολεμική Αεροπορία, αλλά και για την Ελλάδα συνολικά, καθώς ενισχύει τη θέση της χώρας ως στρατηγικός πυλώνας σταθερότητας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΔιαβάστεΕπίσης