
ΥΓΕΙΑ
18/04/2025 | 12:52
Mαζική διατροφική «αυτοκτονία; Περίπου το 15% της καλλιεργήσιμης γης της Γης μολυσμένο με βαρέα μέταλλα -1,4 δισεκ άνθρωποι σε κίνδυνο
Στην κλιματική αλλαγή προστίθεται ένας άμεσος κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία. Μεταξύ 14 και 17 τοις εκατό της καλλιεργήσιμης γης στον κόσμο είναι μολυσμένο από τουλάχιστον ένα βαρύ μέταλλο, μια ρύπανση που θέτει σε κίνδυνο την υγεία έως και 1,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους, προειδοποίησαν οι επιστήμονες την Πέμπτη.
Αυτή η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, παρέχει μια μοναδική επισκόπηση του φαινομένου της μόλυνσης από βαρέα μέταλλα μέσω μιας μετα-ανάλυσης περισσότερων από 796.000 δειγμάτων εδάφους από προηγούμενες μελέτες και τη χρήση αλγορίθμων.
Αφού εξασφάλισαν την αξιοπιστία αυτών των δεδομένων και την αντιπροσωπευτικότητά τους – δείγματα από μελέτες που επικεντρώνονται ειδικά σε μολυσμένες τοποθεσίες έχουν αποκλειστεί, για παράδειγμα – οι ερευνητές προσπάθησαν να επισημάνουν τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο στον κόσμο.
Για να γίνει αυτό, αυτή η ομάδα, με επικεφαλής τον Deyi Hou, ειδικό περιβαλλοντικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Tsinghua της Κίνας, εστίασε σε περιοχές όπου τα επίπεδα τουλάχιστον ενός μετάλλου – στα επτά που δοκιμάστηκαν, συμπεριλαμβανομένου του αρσενικού και του καδμίου – ήταν πάνω από τα συνιστώμενα όρια για γεωργική χρήση και την ανθρώπινη υγεία.
«Ανεπαρκή» αποτελέσματα
Τα μέταλλα είναι πράγματι τοξικά σε διάφορες δόσεις για τον άνθρωπο, την πανίδα και τη χλωρίδα και μπορούν να μολύνουν διάφορα οικοσυστήματα μέσω των τροφικών αλυσίδων και του νερού. Με βάση την ανάλυση δειγμάτων και τη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης (AI), οι ερευνητές υπολόγισαν ότι παγκοσμίως, μεταξύ 14 και 17 τοις εκατό της γεωργικής γης ήταν μολυσμένη από τουλάχιστον ένα μέταλλο και υπολόγισαν ότι μεταξύ 900 και 1,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν σε περιοχές υψηλού κινδύνου.
Η μόλυνση μπορεί να είναι φυσικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένης της γεωλογικής προέλευσης – τα μέταλλα είναι φυσικά παρόντα σε πετρώματα σε διάφορες συγκεντρώσεις – ή/και να συνδέονται με την ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως απορρίψεις από τη βιομηχανία, τη γεωργία ή ακόμα και τα ορυχεία.
Λόγω έλλειψης δεδομένων σε πολλές περιοχές, ιδιαίτερα στην Αφρική, τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι, ωστόσο, «ανεπαρκή» για να επιτρέψουν την εφαρμογή στοχευμένων προγραμμάτων μετριασμού του κινδύνου, προειδοποιούν οι συγγραφείς, αλλά θα πρέπει μάλλον «να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους αγρότες».
Σύμφωνα με τον Wakene Negassa, χημικό εδάφους στο Ινστιτούτο James Hutton, «η πραγματική έκταση της παγκόσμιας ρύπανσης του εδάφους» θα μπορούσε επίσης «να ξεπεράσει κατά πολύ αυτό που παρουσιάζεται από τους συγγραφείς, λόγω περιορισμένης διαθεσιμότητας δεδομένων και πιθανής υποεκτίμησης».
Με πληροφορίες από lefigaro.fr