
ΑΜΥΝΑ
24/04/2025 | 15:16
Η Ελλάδα, μέσω του επιτρόπου Τζιτζικώστα, αναλαμβάνει την κρίσιμη αναδιοργάνωση 500 υποδομών στρατιωτικής κινητικότητας στην ΕΕ
Ευρώπη χωρίς την αμερικανική υποστήριξη: Ένα ανησυχητικό σενάριο για τη στρατιωτική κινητικότητα.
Αρθρο στο Politico παρουσιάζει ένα υποθετικό αλλά ανησυχητικά ρεαλιστικό σενάριο: το 2030, η Ρωσία εξαπολύει επίθεση μέσω του Καλίνινγκραντ και της Λευκορωσίας, πλήττοντας τη Βαλτική και το ανατολικό μέτωπο του ΝΑΤΟ. Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις κινητοποιούνται, αλλά η απουσία των Ηνωμένων Πολιτειών – λόγω της αποχώρησής τους από τη δέσμευση για την άμυνα της Ευρώπης υπό τη δεύτερη προεδρία Trump – αποκαλύπτει σοβαρές αδυναμίες.
Η ευρωπαϊκή στρατιωτική υποδομή έχει διαμορφωθεί με βάση την υπόθεση της αμερικανικής ενίσχυσης. Οι βασικοί διάδρομοι μεταφοράς, όπως εκείνος από το Ρότερνταμ έως το Suwałki Gap, σχεδιάστηκαν για να διευκολύνουν την ταχεία μεταφορά αμερικανικών δυνάμεων. Χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ, η μετακίνηση στρατευμάτων καθίσταται αργή, δαπανηρή και επιρρεπής σε γραφειοκρατικά και τεχνικά εμπόδια.
- Η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ΗΠΑ για κρίσιμες δυνατότητες: βαρέα μεταφορικά μέσα, ανεφοδιασμό εν πτήσει, δορυφορική παρακολούθηση, κυβερνοάμυνα και προεγκατεστημένα αποθέματα στρατιωτικού εξοπλισμού. Η απουσία αυτών των υποδομών καθιστά την ήπειρο ευάλωτη σε επιθέσεις και δυσχεραίνει την αποτελεσματική άμυνα. Η υφιστάμενη ευρωπαϊκή υποδομή – γέφυρες, σήραγγες, σιδηροδρομικά δίκτυα- δεν είναι σχεδιασμένη για τη μεταφορά βαρέων στρατιωτικών οχημάτων.
Επιπλέον, η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των κρατών-μελών και η εξάρτηση από το JSEC, το οποίο υπάγεται σε Αμερικανό διοικητή, επιτείνουν το πρόβλημα. Αναλαμβάνοντας την εποπτεία των διαδρομών, των σημείων συμφόρησης και του σχεδιασμού μετακινήσεων στο πλαίσιο του Δικτύου Ενίσχυσης και Υποστήριξης του ΝΑΤΟ, το JSEC χαρτογραφεί κρίσιμους κόμβους, καταρτίζει σχέδια έκτακτης ανάγκης και παρακολουθεί τους στρατηγικούς διαδρόμους που συνδέουν βασικούς συμμάχους — από τις Κάτω Χώρες έως την Πολωνία και από την Ελλάδα έως τη Ρουμανία.
τις προσπάθειες της ΕΕ για βελτίωση της στρατιωτικής κινητικότητας, όπως η πρωτοβουλία του Επιτρόπου Μεταφορών Απόστολου Τζιτζικώστα για την άρση γραφειοκρατικών εμποδίων και η ενίσχυση των υποδομών, οι περισσότερες στρατηγικές εξακολουθούν να βασίζονται στην υπόθεση της αμερικανικής υποστήριξης — μια υπόθεση που πλέον τίθεται υπό αμφισβήτηση.
Τα σχέδια της ΕΕ δια στόματος Τζιτζικώστα
Μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 2 Απριλίου, ο Επίτροπος Μεταφορών Απόστολος Τζιτζικώστας ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπονεί νέο σχέδιο για την απλούστευση των κανόνων σχετικά με τα επικίνδυνα εμπορεύματα, την κατάργηση παρωχημένων περιορισμών βάρους και την εξάλειψη των γραφειοκρατικών σημείων συμφόρησης.
«Στους διαδρόμους έχουμε έναν κατάλογο περίπου 500 έργων–“σημείων αιχμής” για τη στρατιωτική κινητικότητα», δήλωσε, επικαλούμενος στοιχεία από τα εθνικά υπουργεία άμυνας καθώς και από το ΝΑΤΟ. «Οι βραχυπρόθεσμες επενδύσεις “γρήγορης απόδοσης” θα ενισχύσουν οδικές και σιδηροδρομικές γέφυρες, θα διαπλατύνουν σήραγγες, θα επεκτείνουν τις λιμενικές υποδομές και θα δημιουργήσουν σιδηροδρομικές παρακαμπτηρίους για την αύξηση της δυναμικότητας.»
Η διευθύντρια του ιδιαίτερου γραφείου του, Άννα Παναγοπούλου, στις 9 Απριλίου επισήμανε επίσης την προσεχή στρατηγική της ΕΕ για τα ευρωπαϊκά λιμάνια, με στόχο την εξασφάλιση της ικανότητάς τους να ανταποκριθούν στις υλικοτεχνικές απαιτήσεις ενός πολέμου.
Το άρθρο καταλήγει ότι η Ευρώπη, επενδύοντας σε ένα μοντέλο άμυνας που προϋποθέτει την αμερικανική παρουσία, κινδυνεύει να βρεθεί απροετοίμαστη σε μία σύγκρουση όπου οι ΗΠΑ δεν θα παρέμβουν. Η ανάγκη για ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία και ενίσχυση των εγχώριων δυνατοτήτων καθίσταται επιτακτική.
Politico [The US cavalry isn’t coming: How Europe moves its armies without American assistance]