weather symbol
16
ΤΡΙ 22/4/25 | 06:16
FILE PHOTO: Η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων «Τέμπη 2023», σε συνέντευξη Τύπου για τις εξελίξεις σχετικά με τη δικαστική διερεύνηση του δυστυχήματος των Τεμπών, σε αίθουσα της ΕΣΗΕΑ στην Αθήνα, Παρασκευή 11 Απριλίου 2025. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

“Η Ελλάδα είναι πιο θυμωμένη από ποτέ” για τα Τέμπη, σημειώνει η εφημερίδα Sunday Times: Δύο χρόνια μετά την “συγκάλυψη” της τραγωδίας στο “πιο διεφθαρμένο κράτος της Ευρώπης”

Η εφημερίδα Sunday Times χρησιμοποίησε επίσημα τη λέξη “συγκάλυψη” (“cover up”) για να γράψει για την εξέλιξη της σιωπής και της ατιμωρησίας, η οποία ακολουθεί το μεγάλο έγκλημα των Τεμπών.

Ο τίτλος είναι χαρακτηριστικός: «Δύο χρόνια μετά την ‘συγκάλυψη’ της σιδηροδρομικής καταστροφής, η Ελλάδα είναι πιο θυμωμένη από ποτέ» («Two years after rail disaster ‘cover-up’, Greece is angrier than ever»).

Οι Sunday Times επέλεξαν την Κυριακή του Πάσχα για τα επιστρέψουν στο έγκλημα των Τεμπών, μιλώντας για τη συνολική εικόνα της διαφάνειας της ελληνικής πολιτείας. Γράψει ότι «ο αντίκτυπος αγγίζει τον πυρήνα, ενός από τα πιο διεφθαρμένα κράτη της Ευρώπης» («The fallout strikes at the heart of one of Europe’s most corrupt countries»).

Η συγκεκριμένη εφημερίδα είναι μία από τις πιο έγκυρες εφημερίδες της Βρετανίας και φημίζεται για τις έρευνες και τα άρθρα γνώμης. “Σφάζουν” με το βαμβάκι…

  • “Η χώρα χαρακτηρίζεται συχνά ως μία από τις πιο διεφθαρμένες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με ιδιαίτερο πρόβλημα τον πελατειακό χαρακτήρα. Η εμπιστοσύνη στο νομικό της σύστημα και στα μέσα ενημέρωσης είναι χαμηλή”, τονίζει.

Κεντρικό πρόσωπο στο ρεπορτάζ είναι η Μαρία Καρυστιανού. Όπως σημειώνεται, από μητέρα σε πένθος μετατράπηκε σε ηγετική μορφή ενός κινήματος που απαιτεί απαντήσεις και δικαιοσύνη. Όπως ανέφεραν οι Sunday Times:

Η δικαιοσύνη που της προσφέρθηκε ήταν ένα αφήγημα περί «ακαριαίου θανάτου», το οποίο κατέρρευσε όταν ήρθε στο φως ηχητικό ντοκουμέντο από κινητό επιβάτη, που καταγράφηκε μετά τη σύγκρουση και μεταδόθηκε στις αρχές. Η Μάρθη δεν σκοτώθηκε ακαριαία. Άραγε ποιος και γιατί προσπάθησε να το αποκρύψει;

Το ερώτημα αυτό δεν βαραίνει μόνο τις συνειδήσεις των συγγενών των θυμάτων. Βαραίνει την ίδια την κυβέρνηση, τις εισαγγελικές αρχές, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) που σιώπησαν, και ένα πολιτικό σύστημα που εδώ και δύο χρόνια επιβεβαιώνει τον χαρακτηρισμό: ένα από τα πιο διεφθαρμένα κράτη της Ευρώπης.

Η μητέρα της νεαρής Μάρθης, Μαρία Καρυστιανού, περιγράφει με συγκλονιστικό τρόπο το τραγικό συμβάν, αποκαλύπτοντας τη δυσβάσταχτη αλήθεια πως η κόρη της δεν πέθανε από τη σύγκρουση των δύο τρένων, αλλά από τη φωτιά που ακολούθησε.

Τι λέει η Μαρία Καρυστιανού;

«Άκουσα σε ένα ηχητικό την καλύτερη φίλη της κόρης μου, τη Φραντζέσκα, να της λέει “Μάρθη, θα πεθάνουμε, σ’ αγαπώ”. Λίγο αργότερα την άκουσα να λέει “δεν έχω οξυγόνο”. Για τρία φρικτά λεπτά, η Μάρθη ήταν ζωντανή μαζί με τη φίλη της μετά τη σύγκρουση», περιέγραψε η κ. Καρυστιανού.

«Αυτά τα ηχητικά ντοκουμέντα μας έδειξαν πως οι άνθρωποί μας δεν ήταν απλώς ζωντανοί. Είχαν τις αισθήσεις τους, μιλούσαν, αντιλαμβάνονταν τι συνέβαινε εκείνη την ώρα», συνέχισε.

Αναφερόμενη στις μεγάλες κινητοποιήσεις που ακολούθησαν την τραγωδία, τόνισε:

  • «Ήταν οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν γίνει στη χώρα από τη χούντα και μετά. Ο κόσμος βγήκε στον δρόμο ζητώντας δικαιοσύνη για τους 57 νεκρούς.
  • Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα βαθιά ριζωμένο πρόβλημα. Στην Ελλάδα, παραδοσιακά, οι πολιτικοί δεν φταίνε ποτέ για τίποτα. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Το μόνο που θέλω είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη, για να μη συμβεί ποτέ ξανά κάτι τέτοιο. Ξέρω ότι αυτό θα ήθελε και η κόρη μου».

Η Καρυστιανού, εν τω μεταξύ, πιέζει την εκστρατεία της, παρά τις άγριες επιθέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που πιστεύει ότι αποτελούν μέρος μιας ενορχηστρωμένης προσπάθειας δυσφήμισής της, που χρηματοδοτείται από όσους έχουν διασυνδέσεις με το κυβερνών κόμμα.

Απορρίπτει επίσης τις κατηγορίες ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τη νέα της θέση για να ξεκινήσει μια πολιτική καριέρα.

«Είμαστε αντιμέτωποι με τους πολιτικούς, άρα αντιμετωπίζουμε έναν άδικο αγώνα, γιατί παραδοσιακά στην Ελλάδα οι πολιτικοί δεν φταίνε ποτέ σε τίποτα και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα», είπε. «Θέλω απλώς να αποδοθεί δικαιοσύνη και να είμαι σίγουρος ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί ποτέ. Ξέρω ότι αυτό θα ήθελε η κόρη μου».

Για τους φίλους και τους συγγενείς των θυμάτων, η σύγχυση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο πέθαναν τα αγαπημένα τους πρόσωπα είναι μόνο ένα από μια λίστα αναπάντητα ερωτημάτων που φαίνεται να έχει αυξηθεί μόνο μετά την καταστροφή:

  • Για τα πάντα, από την έλλειψη βασικών διαδικασιών ασφαλείας μέχρι τη σχεδόν άσεμνη βιασύνη με την οποία εκκαθαρίστηκε ο τοπος της τραγωδίας από τις αρχές, κάτι που μπορεί να έχει θέσει σε κίνδυνο στοιχεία.

Τέτοια ερωτήματα ασκούν πίεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον κεντροδεξιό πρωθυπουργό, ο οποίος εξελέγη για πρώτη φορά το 2019 και κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία τέσσερις μήνες μετά την καταστροφή, κυρίως χάρη στην επιτυχία του να επαναφέρει την ελληνική οικονομία σε τροχιά μετά από μια μακρά οικονομική κρίση.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι επτά στους δέκα συμπατριώτες του -συμπεριλαμβανομένης μιας σημαντικής μειοψηφίας υποστηρικτών του ίδιου του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας του Μητσοκάκη- πιστεύουν ότι η κυβέρνηση είναι ένοχη για τη συγκάλυψη της θεμελιώδους αιτίας της καταστροφής.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Sunday Times

ΔιαβάστεΕπίσης