weather symbol
13
ΔΕΥ 7/4/25 | 07:57
FILE PHOTO: Participants hold the largest European Union flag in Latvia during the #WeAreEurope flash mob at the Freedom Monument in Riga, Latvia, 01 May 2024. . EPA/TOMS KALNINS

Πρώτη ευρωπαϊκή απάντηση στον Τραμπ: Αντίμετρα σε συγκεκριμένα προϊόντα και όχι ευρύτεροι ανταποδοτικοί δασμοί – Ποια προϊόντα περιλαμβάνει η λίστα

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επιδιώξουν να παρουσιάσουν ενιαίο μέτωπο τις επόμενες ημέρες ενάντια στους δασμούς του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, εγκρίνοντας πιθανότατα ένα πρώτο πακέτο στοχευμένων αντίμετρων σε αμερικανικές εισαγωγές αξίας έως 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μια τέτοια κίνηση θα σήμαινε ότι η ΕΕ συντάσσεται με την Κίνα και τον Καναδά στην επιβολή ανταποδοτικών δασμών στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια πρώιμη κλιμάκωση αυτού που ορισμένοι φοβούνται ότι θα εξελιχθεί σε έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, αυξάνοντας το κόστος αγαθών για δισεκατομμύρια καταναλωτές και οδηγώντας τις οικονομίες παγκοσμίως σε ύφεση.

Το μπλοκ των 27 χωρών αντιμετωπίζει δασμούς εισαγωγής 25% σε χάλυβα, αλουμίνιο και αυτοκίνητα, καθώς και «ανταποδοτικούς» δασμούς 20% από την Τετάρτη για σχεδόν όλα τα υπόλοιπα αγαθά.

Οι δασμοί του Τραμπ καλύπτουν περίπου το 70% των εξαγωγών της ΕΕ προς τις Ηνωμένες Πολιτείες — συνολικής αξίας 532 δισεκατομμυρίων ευρώ πέρυσι, με επιπλέον δασμούς να αναμένονται για τον χαλκό, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τους ημιαγωγούς και τη ξυλεία.

Ο κατάλογος των προϊόντων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συντονίζει την εμπορική πολιτική της ΕΕ, θα προτείνει στα κράτη-μέλη αργά τη Δευτέρα έναν κατάλογο αμερικανικών προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν πρόσθετοι δασμοί ως απάντηση στους δασμούς του Τραμπ για τον χάλυβα και το αλουμίνιο, αντί για τους ευρύτερους ανταποδοτικούς δασμούς.

Ο κατάλογος αναμένεται να περιλαμβάνει αμερικανικά προϊόντα όπως κρέας, δημητριακά, κρασί, ξυλεία και ρούχα, καθώς και τσίχλες, οδοντικό νήμα, ηλεκτρικές σκούπες και χαρτί τουαλέτας.

Ένα προϊόν που έχει τραβήξει ιδιαίτερη προσοχή και έχει φέρει στο φως διαφωνίες εντός της Ένωσης είναι το μπέρμπον. Η Επιτροπή έχει προτείνει δασμό 50%, κάτι που προκάλεσε την απειλή του Τραμπ για ανταπόδοση με δασμούς 200% σε ευρωπαϊκά αλκοολούχα ποτά, αν η ΕΕ προχωρήσει.

Εξαγωγικές χώρες κρασιού, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, έχουν ήδη εκφράσει ανησυχία. Η ΕΕ, της οποίας η οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ελεύθερο εμπόριο, επιδιώκει να διασφαλίσει ευρεία στήριξη για οποιαδήποτε απάντηση, ώστε να συνεχίσει να ασκεί πίεση στον Τραμπ προκειμένου να καθίσει τελικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το Λουξεμβούργο θα φιλοξενήσει νωρίτερα τη Δευτέρα την πρώτη πανευρωπαϊκή πολιτική συνάντηση από την ανακοίνωση των ευρείας κλίμακας δασμών του Τραμπ, όπου οι Υπουργοί Εμπορίου των 27 κρατών-μελών θα ανταλλάξουν απόψεις για τον αντίκτυπο και τον καλύτερο τρόπο αντίδρασης.

Διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι ο κύριος στόχος της συνάντησης είναι να υπάρξει ένα ενιαίο μήνυμα πρόθεσης για διαπραγμάτευση με την Ουάσινγκτον με σκοπό την άρση των δασμών, αλλά και ετοιμότητας να απαντήσει με αντίμετρα σε περίπτωση αποτυχίας.

«Ο μεγαλύτερος φόβος μας μετά το Brexit ήταν οι διμερείς συμφωνίες και η διάσπαση της ενότητας, αλλά μέσα από τρία ή τέσσερα χρόνια διαπραγματεύσεων αυτό δεν συνέβη. Φυσικά εδώ πρόκειται για διαφορετική περίπτωση, αλλά όλοι αναγνωρίζουν το συμφέρον μιας κοινής εμπορικής πολιτικής», δήλωσε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Σε ψηφοφορία την Τετάρτη τα αντίμετρα

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το πώς πρέπει να αντιδράσει η Ένωση. Η Γαλλία έχει δηλώσει ότι η ΕΕ θα πρέπει να επεξεργαστεί ένα πακέτο μέτρων που να υπερβαίνει τους δασμούς, ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει προτείνει οι ευρωπαϊκές εταιρείες να αναστείλουν τις επενδύσεις τους στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι να «ξεκαθαρίσει η κατάσταση».

Η Ιρλανδία, της οποίας σχεδόν το ένα τρίτο των εξαγωγών κατευθύνεται στις ΗΠΑ, έχει ζητήσει μια «προσεκτική και μετρημένη» απάντηση, ενώ η Ιταλία — τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας της ΕΕ προς τις ΗΠΑ — έχει εκφράσει αμφιβολίες για το αν η ΕΕ θα έπρεπε να απαντήσει.

«Είναι μια δύσκολη ισορροπία. Τα μέτρα δεν πρέπει να είναι τόσο ήπια ώστε να μην φέρουν τις ΗΠΑ στο τραπέζι, αλλά ούτε τόσο σκληρά ώστε να οδηγήσουν σε κλιμάκωση», δήλωσε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Οι συνομιλίες με την Ουάσιγκτον έως τώρα δεν έχουν αποδώσει. Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Μάρος Σέφτσοβιτς, χαρακτήρισε τη δίωρη συνάντησή του με τους Αμερικανούς ομολόγους του την Παρασκευή ως «ειλικρινή», τονίζοντας πως οι δασμοί των ΗΠΑ είναι «επιζήμιοι και αδικαιολόγητοι».

Τα αρχικά αντίμετρα της ΕΕ θα τεθούν σε ψηφοφορία την Τετάρτη και θα εγκριθούν, εκτός κι αν — πράγμα απίθανο — υπάρξει ειδική πλειοψηφία 15 κρατών-μελών που εκπροσωπούν το 65% του πληθυσμού της ΕΕ και τα απορρίψουν.

Θα τεθούν σε ισχύ σε δύο φάσεις: ένα μικρότερο μέρος στις 15 Απριλίου και το υπόλοιπο έναν μήνα αργότερα.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα πραγματοποιήσει επίσης ξεχωριστές συναντήσεις τη Δευτέρα και την Τρίτη με διευθύνοντες συμβούλους από τους τομείς του χάλυβα, της αυτοκινητοβιομηχανίας και της φαρμακοβιομηχανίας, προκειμένου να αξιολογήσει τον αντίκτυπο των δασμών και να καθορίσει τα επόμενα βήματα.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΚΥΠΕ
Bρυξέλλες, Βέλγιο

ΔιαβάστεΕπίσης