
ΣΧΟΛΙΑ-ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
13/04/2025 | 06:26
Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου (video): Η Ουάσιγκτον και η Τεχεράνη άνοιξαν μία …τρύπα στο νερό στο Ομάν, άλλα όλες οι πλευρές δηλώνουν ικανοποιημένες από το …αποτέλεσμα!!!
Πραγματοποιήθηκε στο Ομάν η πρώτη συνάντηση των αντιπροσωπειών του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών με συμφωνία ότι θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα.
Ο προεδρικός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή Στίβεν Γουίτκοφ (Steve Witkoff) δήλωσε ότι συνομιλίες ήταν «πολύ θετικές και εποικοδομητικές».
Και ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε με ικανοποίηση τη συνάντηση του κ. Γουίτκοφ, με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί. Η αμερικανική Προεδρία σημείωσε ότι ο Ειδικός Απεσταλμένος υπογράμμισε στον Δρ. Αραγτσί ότι” έχει οδηγίες από τον πρόεδρο Τραμπ να επιλύσει τις διαφορές των δύο χωρών μας μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας, εάν αυτό είναι δυνατό”.
- Διότι, εάν δεν είναι δυνατή μία διπλωματική λύση θα μιλήσουν τα όπλα υπονοεί απειλώντας η αμερικανική Προέδρία. Πρόσθεσε ότι:
“Τα θέματα αυτά είναι πολύ περίπλοκα, και η απευθείας επικοινωνία σήμερα του Ειδικού Απεσταλμένου Γουίτκοφ είναι ένα βήμα προς τα εμπρός για την επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας”, προστίθεται στην ανακοίνωση, η οποία διευκρινίζει ότι “οι πλευρές συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου το επόμενο Σάββατο”.
Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης συμφωνούν ότι οι συνομιλίες αυτές πραγματοποιούνται παρά τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ περί ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράν σε περίπτωση που η Ισλαμική Δημοκρατία δεν συνάψει συμφωνία για το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Γενικά ομιλώντας, αυτή είναι μία καλή εξέλιξη αν και στην Ουάσιγκτον εκφράζουν ένα φόβο ότι οι Ιρανοί θα σέρνουν τα πόδια τους στις συζητήσεις για το πυρηνικό τους πρόγραμμα, στο πρότυπο του Βλαντιμίρ Πούτιν και της εκεχειρίας στην Ουκρανία, την οποία ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Τραμπ, αλλά δεν έγινε αποδεκτή ποτέ από τη Μόσχα.
- Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν επιτεύχθηκε πρόοδος, αλλά θεωρείται θετικό το γεγονός ότι οι δύο πλευρές συνομιλούν πρόσωπο με πρόσωπο χωρίς μεσολαβητές και θα συνεχίσουν.
Η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί γρήγορη συμφωνία, «ότι είναι να γίνει, να γίνει άμεσα», δηλαδή. Δεν θέλει να εισέλθει σε μία διαδικασία που θα διαρκέσει εβδομάδες και μήνες για να κερδίζει χρόνο η Τεχεράνη, διότι ήδη διαθέτει υλικό εμπλουτισμένο έως και 60%, άρα είναι ένα μικρό βήμα από την κατασκευή της βόμβας.
Οι θέσεις των δύο πλευρών είναι διαμετρικά αντίθετες. Ο Λευκός Οίκος απαιτεί το κλείσιμο όλων των πυρηνικών εγκαταστάσεων, κάτι που αρνείται η Τεχεράνη. Με τα σημερινά δεδομένα η επίτευξη συμφωνίας είναι αδύνατη.
Ο Πρόεδρος Τραμπ δεν τρέφει αυταπάτες, αλλά έχει αποφασίσει να δοκιμάσει και τον διάλογο με το Ιράν, πριν υλοποιήσει τις αποφάσεις του, τις οποίες δεν κρύβει.
- Έχει μιλήσει και πριν δύο μέρες. Έχει σχέδιο επίθεσης και καταστροφής των πυρηνικών εγκαταστάσεων. Και πρέπει να διευκρινιστεί εδώ ότι δεν εννοεί το σχέδιο των Ισραηλινών.
- Ομιλεί για το αμερικανικό σχέδιο επίθεσης, το οποίο βεβαίως, εάν καταρρεύσουν οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Εβραϊκό Κράτος.
Άλλωστε, είχε διαρρεύσει ότι οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν μετά την απειλή της Ουάσιγκτον στην Τεχεράνη, ότι εάν δεν έστελνε αντιπροσώπους στο Ομάν, θα αναλάμβανε πολεμική ενέργεια και θα ανέτρεπε το καθεστώς.
Έτσι πείστηκε ο ανώτατος θρησκευτικές ηγέτης του Ιράν να αλλάξει την αρχική αρνητική απάντηση του στους Αμερικανούς.
Οι δύο χώρες δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις. Η Ελβετία εξυπηρετεί την Αμερική στην Τεχεράνη και το Ιράν στην Ουάσιγκτον.
Η σχέση της Αμερικής και του Ιράν είναι ανύπαρκτη τα τελευταία 45 χρόνια, από την επανάσταση του Χομεϊνί, όταν έγινε η επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη και η ομηρία δεκάδων Αμερικανών διπλωματών.
- Από τότε η Ουάσιγκτον έχει εκπονήσει πολεμικά σχέδια εναντίον του Ιράν, τα οποία ανανεώνονται από κάθε κυβέρνηση. Ο βασικός στόχος είναι να μην επιτρέψουν ποτέ στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, αν και το Ισραήλ προειδοποιεί ότι ίσως να είναι αργά πιά.
Η συνέχιση των συνομιλιών είναι καλή εξέλιξη, φτάνει να παράξουν αποτέλεσμα, κάτι που προς το παρόν δεν πιστεύει κανείς στην Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με τα πρακτορεία AFP, Reuters και ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Τεχεράνη:
Το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες είχαν χθες σπάνιες συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στο Ομάν, “δεν θέλουν” διαπραγματεύσεις “που διαιωνίζονται”, δήλωσε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Αραγτσί, μετά τις διαβουλεύσεις με τον Αμερικανό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ.
“Ούτε εμείς ούτε η άλλη πλευρά θέλουμε άκαρπες διαπραγματεύσεις, συζητήσεις για την απλή ευχαρίστηση της συζήτησης, χάσιμο χρόνου και διαπραγματεύσεις που διαιωνίζονται”, δήλωσε ο Αραγτσί, διευκρινίζοντας ότι μια νέα συνάντηση θα πραγματοποιηθεί “το επόμενο Σάββατο”.
- Ο δεύτερος γύρος συνομιλιών “πιθανότατα θα λάβει χώρα” στις 19 Απριλίου, τόνισε, και στόχος είναι να συζητηθεί το ευρύ πλαίσιο μιας πιθανής συμφωνίας. Πρόσθεσε ότι ο τόπος των συνομιλιών μπορεί να μην είναι στο Ομάν, αλλά αυτές θα συνεχίσουν να διεξάγονται με τη διαμεσολάβηση του Ομάν.
Η Τεχεράνη και η Ουάσινγκτον βρίσκονται “πολύ κοντά” σε συμφωνία για το περιεχόμενο των μελλοντικών διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τον Αμπάς Αραγτσί.
“Κατά τη διάρκεια της συνάντησης (σήμερα), νομίζω ότι πλησιάσαμε πολύ κοντά σε μια βάση διαπραγμάτευσης”, δήλωσε ο Αραγτσί στην κρατική τηλεόραση. “Αν μπορέσουμε να την ολοκληρώσουμε στην επόμενη συνάντηση, θα έχουμε διανύσει ένα μεγάλο μέρος του δρόμου”, πρόσθεσε.
Το Ιράν και οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν συνομιλίες χθες στο Ομάν, έναν διάλογο που έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει την κλιμάκωση του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να απειλεί με ανάληψη στρατιωτικής δράσης εάν δεν υπάρξει συμφωνία.
* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
-
Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή του κειμένου.
-
E-mail: [email protected]