weather symbol
18
ΠΕΜ 24/4/25 | 08:46
Το τουρκκικό ερευνητικό Oruc Reis. Φωτογραφία Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Εξερεύνησης Ορυκτών Πόρων της Τουρκίας, via Turkish Government

Η Άγκυρα στέλνει γεωτρύπανα στην Κύπρο, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες για επανάληψη συνομιλιών: Ερχονται δύσκολες μέρες για Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ –Λευκωσία

Επανέρχονται τα τουρκικά γεωτρύπανα στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Η κατοχική πλευρά δεν αιφνιδίασε, έσπευσε να το ανακοινώσει, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται σε συγκεκριμένη ημερομηνία καθόδου των σκαφών.

Η ουσία είναι πως μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα, που επιλέγηκε να γίνει, για διάφορους λόγους, η Άγκυρα αποφάσισε να συνεχίσει «από το σημείο που είχε σταματήσει». Τούτο σημαίνει έρευνες, που υπήρξαν και στο παρελθόν αλλά και γεωτρήσεις, που δεν έγιναν μέχρι σήμερα.

Πότε θα γίνουν και σε ποια περιοχή δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη. Ενδεχομένως να μην έχει αποφασισθεί ακόμη τούτο. Το δεδομένο είναι πως θα επανέλθουν. Κι αυτό γίνεται παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σε εξέλιξη διεργασίες για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Κι αυτές οι ανακοινώσεις στέλνουν προφανώς μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση και με πολλούς αποδέκτες.

  • Σε σχέση δε με τα ελληνοτουρκικά φαίνεται πως δεν υπάρχουν εδώ και καιρό «ήρεμα νερά», όπερ σημαίνει, πως θα αυξηθεί το αρνητικό κλίμα και θα κλιμακωθεί η ένταση.

Ο πρόεδρος του Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης της Ανώνυμης Εταιρείας Πετρελαίων Τουρκίας (ΤΡΑΟ), Φατίχ Άιγιλντιζ μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (ΑΑ), ανέφερε ότι η Τουρκία θα αρχίσει σύντομα γεωτρήσεις στην Κύπρο, στο Πακιστάν και στη Λιβύη.

Οι ενεργειακοί σχεδιαμοί 

Σε σχέση με τον ευρύτερο ενεργειακό σχεδιασμό έχει αναφερθεί από τον Πρόεδρο της ΤΡΑΟ ότι πρόσφατα υπέγραψαν συμφωνία για έρευνες και παραγωγή πετρελαίου στη ξηρά με τη Σομαλία, όπου διεξάγουν σεισμικές έρευνες με το πλοίο Ορούτς Ρεϊς. Υπέδειξε δε ότι συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους και στο Αζερμπαϊτζάν, το Ιράκ και τη Ρωσία.

Ο Άιγιλντιζ είπε επίσης ότι συνεχίζουν τις έρευνες και την παραγωγή στην ίδια την Τουρκία στις περιοχές του Ντιγιάρμπακιρ, του Μπάτμαν, του Σίρνακ και της Θράκης και πρόσθεσε ότι στο οικόπεδο Γκαμπάρ παράγουν 80 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα.

Σύμφωνα με τη μετάφραση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών ( Τουρκικός Κλάδος), ο Άιγιλντιζ  ανέφερε τα εξής:

  • «Πρέπει να συνεχίσουμε και τις δραστηριότητές μας στο εξωτερικό για να καλύψουμε την ανάγκη του ενεργειακού ελλείματος. Ως απαιτούμενο της ενεργειακής μας πολιτικής, συνεχίζονται οι δραστηριότητές μας στο εξωτερικό υπό την ηγεσία του υπουργείου μας. Σύντομα σκεφτόμαστε να αρχίσουμε τις δραστηριότητές μας στην ΤΔΒΚ και στα ανοικτά της Λιβύης».

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει τέσσερα πλοία γεωτρύπανα και δυο σεισμικά σκάφη. Έχει δημιουργήσει ένα στόλο για εξυπηρέτηση των ενεργειακών σχεδιασμών της κατοχικής Τουρκίας. Είναι δε σαφές πως η ενίσχυση και αναβάθμιση των σχεδιασμών αυτών συνεχίζονται.

Εάν οι εξαγγελίες αυτές προχωρήσουν και υλοποιηθούν τότε προφανώς και θα εισέλθουμε, ξανά, σε μια περίοδο εντάσεων. Τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο, στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, όσο και στο Αιγαίο. Αυτό σημαίνει πως θα εισέλθουμε σε μια δύσκολη περίοδο. Κι όλα αυτά ενώ αναμένονται εξελίξεις στο Κυπριακό.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Οι… ρωγμές στο τείχος του τουρκικού αίσχους και η “κανονικότητα”: Όταν η Άγκυρα αιφνιδίασε τη Λευκωσία με τα οδοφράγματα και τη μερική (δήθεν) άρση των περιορισμών

ΔιαβάστεΕπίσης