
ΑΜΥΝΑ
12/04/2025 | 15:26
H επόμενη ημέρα της Ευρωπαϊκής Άμυνας στην μετά-αμερικανική Ευρώπη και τα μελλοντικά βήματα για την ανάπτυξη ισχυρής αμυντικής βιομηχανίας
Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη προκειμένου να αναπτύξει τη δική της ισχυρή και αποτελεσματική αμυντική βιομηχανία αναλύθηκαν σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 10oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που διενεργείται στους Δελφούς 9 – 12 Απριλίου.
Η συζήτηση ξεκίνησε με τον William Drozdiak, Global Fellow, Woodrow Wilson International Center for Scholars, ΗΠΑ να ξεκαθαρίζει ότι από εδώ και πέρα η Ευρώπη δεν πρέπει να υπολογίζει στη στήριξη των ΗΠΑ για την αμυντική της προστασία. «Ήταν καιρός η Ευρώπη να αρχίσει να σκέφτεται την άμυνά της», είπε. «Είχαν υπάρξει σχετικές προειδοποιήσεις και στο παρελθόν από προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις που έλεγαν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την ασφάλεια της ηπείρου. Ακόμα και οι Αμερικανοί που είναι υπέρ της Ευρώπης αναρωτιούνται γιατί οι ΗΠΑ πρέπει να λειτουργούν ως αμυντικός μηχανισμός τελευταίου καταφυγίου. Αυτή είναι μία θέση που ξεπερνάει τον Ντόναλντ Τραμπ. Ακόμα και αν ο Τραμπ φύγει από το προσκήνιο, οι μελλοντικοί ηγέτες της Αμερικής δε θα αναλάβουν την ευθύνη για την άμυνα της Ευρώπης», είπε.
Δήλωσε, πάντως, αισιόδοξος ότι η Ευρώπη θα αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία. «Το επόμενο βήμα για την Ευρώπη είναι να ενοποιήσει την αγορά και να αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό άλλων βιομηχανιών, όπως της αυτοκινητοβιομηχανίας, για να ενισχύσει τον αμυντικό τομέα.»
«Η Ευρώπη είχε αναθέσει την ενέργεια στη Ρωσία, την ασφάλεια στις ΗΠΑ και την παραγωγή στην Κίνα. Αυτός ο κόσμος έχει τελειώσει. Τώρα το θέμα είναι πώς η Ευρώπη θα επαναφέρει και τους τρεις αυτούς τομείς στην ήπειρο», περιέγραψε ο Thomas Pugh, Chief Economict, RSM, H.B. «Υπάρχει τεράστια δυνατότητα για την Ευρώπη, αρκεί να δουλέψει συλλογικά. Οι χώρες από μόνες τους δε θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν επαρκή αμυντική θωράκιση», είπε, τονίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής προσπάθειας.
«Μπορούμε να πάρουμε μαθήματα από τις ΗΠΑ», ανέφερε. «Οι μεγάλες αμερικανικές αμυντικές βιομηχανίες έχουν μονάδες παραγωγής σε πολλές διαφορετικές πολιτείες της χώρας.»
Στην ανάγκη να υπάρξει διασπορά των αμυντικών βιομηχανιών σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρώπης αναφέρθηκε και ο Δημήτριος Κώττας, Διευθύνων Σύμβουλος, Delian Alliance Industries. «Οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να εξετάσουν πόσο διαμοιρασμένη είναι η παραγωγή των μεγάλων ευρωπαϊκών ομίλων.» Ο κ. Κώττας τόνισε επίσης την ανάγκη να υπάρξει ενοποίηση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, γιατί ο κατακερματισμός ευνοεί μόνο τα μεγαθήρια του κλάδου. «Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι ο κατακερματισμός της ευρωπαϊκής αγοράς» τόνισε. «Οι ανταγωνιστές μας από τις ΗΠΑ και την Κίνα δεν είναι υποχρεωμένοι να αντιμετωπίζουν 20 και πλέον διαφορετικές γραφειοκρατίες, ρυθμιστικά πλαίσια, γλώσσες και κανόνες. Αυτά τα εμπόδια ευνοούν τους μεγάλους κολοσσούς της Ευρώπης, που έχουν τη δυνατότητα να πλοηγούνται σε τόσο περίπλοκα περιβάλλοντα.»
«Πριν από δύο χρόνια, το 68% των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών πήγαινε σε αμερικανικά συστήματα» επεσήμανε ο Νικόλαος Παπάτσας, Senior Partner, EFA GROUP, Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής, Άμυνας & Ασφάλειας. «Έχουμε να καλύψουμε πολύ δρόμο στο θέμα των αμυντικών συστημάτων. Η Ευρώπη είναι κατακερματισμένη και κάθε χώρα έχει τα δικά της συστήματα, στρατούς και αμυντική πολιτική» είπε τονίζοντας επίσης το μεγάλο τεχνολογικό χάσμα που χωρίζει ΗΠΑ και Ευρώπη στον τομέα της άμυνας. «Οι ΗΠΑ έχουν φτάσει στο 6ης γενιάς μαχητικό και η Ευρώπη δεν έχει ακόμα ούτε το πρώτο. Υπάρχει μεγάλο κενό στην ανάπτυξη τεχνολογίας.
Με πληροφορίες ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ
Αθήνα, Ελλάδα