
ΚΟΣΜΟΣ
21/04/2025 | 15:47
Για τρεις μέρες σε λαϊκό προσκύνημα ο «Πάπας των φτωχών»: Η περίοδος διαδοχής μέχρι να φτάσουμε στο Habemus Papam και οι επικρατέστεροι για το αξίωμα
Τη διαδικασία που ακολουθεί μετά τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου ανακοίνωσε επίσημα το Βατικανό.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε τη Δευτέρα του Πάσχα, ο Ποντίφικας απεβίωσε, και η διαδικασία για την επίσημη διαπίστωση του θανάτου του και την τοποθέτηση της σορού στο φέρετρο έχει προγραμματιστεί για απόψε.
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Βατικανού, η τελετή διαπίστωσης του θανάτου και τοποθέτησης της σορού στο φέρετρο θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Δευτέρα 21 Απριλίου, στις 20:00 το βράδυ, ώρα Ρώμης.
Θα προεδρεύσει ο Σεβασμιώτατος Καρδινάλιος Kevin Joseph Farrell, Καμερλένγκος της Αγίας Ρωμαϊκής Εκκλησίας, ακολουθώντας το προβλεπόμενο τυπικό (Ordo Exsequiarum Romani Pontificis, nn. 21-40).
Η τελετή θα λάβει χώρα στο Παρεκκλήσι της Αγίας Μάρθας (Cappella della Domus Sanctæ Marthæ).
Για τον σκοπό αυτό, καλούνται να παραστούν στην τελετή ο Πρύτανης του Κολλεγίου των Καρδιναλίων, τα μέλη της οικογένειας του Πάπα Φραγκίσκου, καθώς και ο Διευθυντής και ο Υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Υγείας και Υγιεινής του Κράτους της Πόλης του Βατικανού. Οι προσκεκλημένοι αναμένεται να βρίσκονται στο παρεκκλήσι στις 19:45. Οι κληρικοί θα φορούν την προβλεπόμενη χορωδιακή ενδυμασία.
Για τρεις μέρες σε λαϊκό προσκύνημα
Η σορός του πάπα Φραγκίσκου πρόκειται να τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα για τρεις ημέρες. Απόψε η σορός του ποντίφικα, όπως έγινε γνωστό, θα τοποθετηθεί σε απλό, ξύλινο φέρετρο, σύμφωνα με την επιθυμία που είχε εκφράσει ο ίδιος.
Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Φραγκίσκος θεωρείται πιθανό να έχασε την ζωή του από εγκεφαλικό επεισόδιο, κατά την διάρκεια του ύπνου.
Η ημέρα της κηδείας του εκλιπόντος ποντίφικα δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, αλλά θεωρείται πιθανό να τελεστεί εντός του Σαββατοκύριακου.
Αύριο το πρωί, τέλος, θα συνεδριάσει εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο της ιταλικής κυβέρνησης, για τον καθορισμό των λεπτομερειών σχετικά με την υποδοχή των προσκυνητών και των πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών που θα μεταβούν στην Ρώμη, για το “ύστατο χαίρε” στον Αργεντινό “πάπα των φτωχών”.
Η διαδικασία διαδοχής και οι επικρατέστεροι υποψήφιοι
Μετά τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου στις 21 Απριλίου 2025, η Καθολική Εκκλησία εισήλθε σε περίοδο sede vacante, και οι προετοιμασίες για το επερχόμενο κονκλάβιο έχουν ήδη ξεκινήσει.
Η διαδικασία εκλογής του νέου Πάπα αναμένεται να διεξαχθεί δύο με τρεις εβδομάδες μετά την κηδεία, όταν το Κολέγιο των Καρδιναλίων θα συγκληθεί στην Καπέλα Σιστίνα για να ξεκινήσει το μυστικό κονκλάβιο εκλογής νέου Πάπα.
Εκεί θα συμμετάσχουν 135 καρδινάλιοι κάτω των 80 ετών, εκ των οποίων περίπου το 80% είχαν διοριστεί από τον ίδιο τον Φραγκίσκο, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει την κατεύθυνση της εκλογής.
Θεωρητικά, κάθε βαπτισμένος καθολικός άνδρας μπορεί να εκλεγεί, αλλά εδώ και 700 χρόνια, όλοι οι Πάπες επιλέγονται από τους Καρδιναλίους.
Η διαδικασία περιλαμβάνει μυστική ψηφοφορία και καύση των ψηφοδελτίων: μαύρος καπνός σημαίνει ότι δεν εξελέγη Πάπας, ενώ λευκός καπνός σημαίνει ότι έχουμε νέο Ποντίφικα.
Ο νέος Πάπας θα παρουσιαστεί στο μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου με την ανακοίνωση Habemus Papam («Έχουμε Πάπα»), σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας παποσύνης.
Οι πιθανοί υποψήφιοι για το παπικό αξίωμα
Αν και η διαδικασία του κονκλαβίου είναι μυστική, ορισμένα ονόματα έχουν ήδη αναφερθεί ως πιθανοί διάδοχοι:
Καθολικός Πατριάρχης Πιέτρο Παρολίν (Ιταλία): Ως Γραμματέας του Κράτους του Βατικανού, θεωρείται έμπειρος διπλωμάτης με μετριοπαθή προσέγγιση, ικανός να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ φιλελεύθερων και παραδοσιακών φραξιών.
Καθολικός Πατριάρχης Λουίς Αντόνιο Τάγκλε (Φιλιππίνες): Πρώην Αρχιεπίσκοπος της Μανίλα και νυν επικεφαλής του Τμήματος για την Ευαγγελιστική Δράση, είναι γνωστός για τη χαρισματική του παρουσία και την έμφαση στην κοινωνική δικαιοσύνη.
Καθολικός Πατριάρχης Ρομπέρ Σαρά (Γουινέα): Ένας από τους πιο γνωστούς παραδοσιακούς καρδιναλίους, υποστηρίζει την επιστροφή σε πιο παραδοσιακές μορφές λατρείας και δόγματος.
Καθολικός Πατριάρχης Ματέο Ζούπι (Ιταλία): Αρχιεπίσκοπος της Μπολόνια, γνωστός για την κοινωνική του δράση και την προσέγγιση σε θέματα μεταναστών και ειρήνης.
Καθολικός επίσκοπος Άντερς Αρμπορέλιους (Στοκχόλμη): Ο Αρμπορέλιους, 75 ετών, είναι ο επίσκοπος της Στοκχόλμης και ο πρώτος καθολικός επίσκοπος της Σουηδίας.
Καθολικός αρχιεπίσκοπος Τσαρλς Μάουνγκ Μπο (Μιανμάρ): Ο Μπο, 76 ετών, είναι αρχιεπίσκοπος της Γιανγκόν στη Μιανμάρ, μια κυρίως βουδιστική χώρα. Έχει εκφραστεί ανοιχτά κατά της βίας που ασκεί η στρατιωτική χούντα της χώρας, η οποία έχει στοχοποιήσει καθολικά χωριά και εκκλησίες.
Καθολικός επίσκοπος Φρανσουά – Χαβιέ Μπιστίγιο (Γαλλία): Ο Μπιστίγιο, 56 ετών, είναι επίσκοπος του Αιακείου, πρωτεύουσας της γαλλικής νήσου Κορσικής, μιας περιοχής με ισχυρή καθολική παράδοση. Είναι από τους νεότερους στο Κολλέγιο των Καρδιναλίων.
Καθολικός αρχιεπίσκοπος Φριντολίν Αμπόνγκο Μπεσούνγκου (Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό): Ο Αμπόνγκο, 65 ετών, είναι αρχιεπίσκοπος της Κινσάσα και πρόεδρος της Ένωσης Καθολικών Επισκόπων της Αφρικής. Είναι ανάμεσα στους υποψήφιους για να γίνει ο πρώτος Μαύρος Πάπας, εκπροσωπώντας τη ραγδαία αναπτυσσόμενη καθολική κοινότητα της Αφρικής.
Πηγές: ΚΥΠΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ