
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
03/04/2025 | 18:40
Έξω φρενών οι Ευρωπαίοι με τον Τραμπ που χαρακτηρίζει τις ΗΠΑ ως ασθενή που επιβίωσε και αναρρώνει* Η Stellantis στρέφεται στην παραγωγή εντός ΗΠΑ
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βγουν «πιο δυνατές» από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την ανακοίνωσή του την προηγουμένη για μαζικούς τελωνειακούς δασμούς σε όλο τον κόσμο, η οποία έχει οδηγήσει χρηματιστήρια και το δολάριο σε πτώση.
«Η επιχείρηση τελείωσε. Ο ασθενής επιβίωσε και αναρρώνει. Η πρόγνωση είναι πως ο ασθενής θα είναι πολύ πιο δυνατός, πιο μεγάλος, καλύτερος, και πιο ανθεκτικός από ποτέ» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στην πλατφόρμα του Truth Socia.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έκλεισε το μήνυμά του με το σύνθημα-φετίχ του: «Να κάνουμε την Αμερική μεγάλη ξανά».
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λέβιτ υπεραμύνθηκε σήμερα το πρωί των μέτρων που ανακοινώθηκαν.
«Προς τη Γουόλ Στριτ σήμερα το πρωί, θα έλεγα: ‘έχετε εμπιστοσύνη στον πρόεδρο Τραμπ’», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα υφίστανται πλέον τα κόλπα των ξένων χωρών», πρόσθεσε.
«Αν οι χώρες αυτές ήθελαν να διαπραγματευτούν, ήθελαν να κάνουν αυτό που είναι δίκαιο, είχαν 70 χρόνια για να το κάνουν. Αντί γι΄αυτό, εξαπάτησαν τους Αμερικανούς εργαζομένους», είπε ακόμη η Κάρολαϊν Λέβιτ.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εμπορίου της κυβέρνησης Τραμπ, Χάουαρντ Λούτνικ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ότι «η κυβέρνηση Τραμπ απευθύνεται σε όλους τους σημαντικούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ σε ολόκληρο τον κόσμο σχετικά με τους τρόπους μείωσης των νέων δασμών του Ντόναλντ Τραμπ».
Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αλλάξουν τους κανόνες τους και να επιτρέψουν τις εισαγωγές περισσότερων αμερικανικών προϊόντων.
Ο Λούτνικ δήλωσε την επομένη της ανακοίνωσης του Ντόναλντ Τραμπ ότι οι συνομιλίες για τους δασμούς βρίσκονταν σε εξέλιξη εδώ και περισσότερο από έναν μήνα.
«Το κλειδί είναι αν θα πάρουν τα αγροτικά μας προϊόντα. Αν θα μας φερθούν δίκαια. Μπορούν να μας φερθούν δίκαια; Και η απάντηση, σταδιακά, θα είναι ναι. Τα αμερικανικά προϊόντα θα πωλούνται καλύτερα αλλού στον κόσμο», είπε.
Μακρόν: «Βάναυση και αβάσιμη απόφαση»
Ο Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε σήμερα ως «βάναυση και αβάσιμη απόφαση» τους τελωνειακούς δασμούς που ανακοίνωσε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ, με τον Γάλλο πρόεδρο να μιλά για ένα σοκ στο παγκόσμιο εμπόριο και για μέτρα με άκρως σοβαρές συνέπειες για την ευρωπαϊκή οικονομία.
Μιλώντας σε συνάντηση ηγετικών στελεχών βιομηχανιών που πλήττονται από αυτούς τους αμερικανικούς δασμούς, παρουσία και του πρωθυπουργού Φρανσουά Μπαϊρού, ο Μακρόν μίλησε για μια απόφαση «πρωτοφανούς κλίμακας», που «θα έχει τεράστιο αντίκτυπο σε όλους τους τομείς της ευρωπαϊκής οικονομίας και των εξαγωγών».
«Αλλά αυτό που θέλω να τονίσω στην αρχή αυτής της συνάντησης είναι ότι το μέγεθος και η αρνητική φύση αυτής της απόφασης είναι κυρίως για την αμερικανική οικονομία.
Και ένα είναι βέβαιο: με τις αποψινές αποφάσεις, η αμερικανική οικονομία και οι Αμερικανοί, είτε επιχειρήσεις είτε πολίτες, θα βγουν πιο αδύναμοι από χθες και φτωχότεροι», δήλωσε.
Όσο για τους Ευρωπαίους, «πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι σε αυτή τη φάση. Και το λέω επίσης γιατί ξέρω τι θα συμβεί. Οι μεγαλύτεροι παίκτες θα τείνουν να δράσουν μόνοι τους ο καθένας, και αυτό δεν είναι καλή ιδέα», προειδοποίησε ο κ. Μακρόν.
Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε λόγο για «ευρωπαϊκή απάντηση» σε «δύο στάδια».
«Η πρώτη απάντηση θα έρθει στα μέσα Απριλίου και θα αφορά τους δασμούς που έχουν ήδη επιβληθεί, ιδιαίτερα στον χάλυβα και το αλουμίνιο», είπε.
«Η δεύτερη, πιο μαζική απάντηση, αυτή στους δασμούς που ανακοινώθηκαν χθες (σ.σ. Τετάρτη), θα γίνει στο τέλος του μήνα μετά από λεπτομερή μελέτη, ανά τομέα και σε συνεργασία με όλα τα κράτη μέλη και τους οικονομικούς τομείς», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.
Παράλληλα κάλεσε τις γαλλικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ να αναστείλουν όλα τα επενδυτικά τους σχέδια εκεί μέχρι να «διευκρινιστεί» η ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ για μαζική αύξηση των δασμών κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Αυτό που είναι σημαντικό είναι (…) οι μελλοντικές επενδύσεις ή αυτές που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες να ανασταλούν προσωρινά μέχρι να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα με τις ΗΠΑ», τόνισε ο Μακρόν, προσθέτοντας: «γιατί ποιό θα ήταν το μήνυμα αν ευρωπαϊκοί μεγάλοι φορείς αρχίσουν να επενδύουν δισεκατομμύρια ευρώ στην αμερικανική οικονομία τη στιγμή που εκείνοι μας “χτυπούν”».
Ο Μπαϊρού σημείωσε ότι οι ανακοινώσεις του Τραμπ «δεν είναι μόνο μια επίθεση στις αρχές του διεθνούς εμπορίου: είναι επίθεση στην ιδέα που είχαμε για τη συμμαχία μας με τις ΗΠΑ» και «της σταθερότητας του κόσμου, τουλάχιστον του δυτικού κόσμου».
Ισπανία: Σχέδιο 14,1 δισ. ευρώ για τους δασμούς των ΗΠΑ
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε σήμερα πως η αύξηση των αμερικανικών δασμών συνιστά μονομερή επίθεση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας πως αυτός δεν είναι ένας ευφυής τρόπος αντιμετώπισης των σημερινών προκλήσεων.
«Η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να επιτεθεί μονομερώς» στον δεσμό ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση με μια «χωρίς προηγούμενο» αύξηση των τελωνειακών δασμών, είπε ο Σοσιαλιστής ηγέτης κατά την παρουσίαση ενός σχεδίου υποστήριξης των τομέων που θα επηρεαστούν ύψους 14,1 δισ. ευρώ.
Προκειμένου να βοηθήσει τους πληττόμενους κλάδους, κυρίως στον αγροτικό τομέα, ο Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε “σήμερα κιόλας” ένα σχέδιο υποστήριξης ύψους 14,1 δισ. ευρώ, από τα οποία τα πέντε δισ. θα προέλθουν από το ευρωπαϊκό Ταμείο Aνάκαμψης μετά την Covid-19.
Το σχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει κυρίως έναν χρηματοδοτικό μηχανισμό που θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις που πλήττονται περισσότερο από τον εμπορικό πόλεμο, να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων τους μέχρις ότου επανέλθουν στην κανονική δραστηριότητά τους, εξήγησε.
Το μέτρο αυτό αποτελεί επιστροφή «στον προστατευτισμό του 19ου αιώνα, ο οποίος, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι ένας ευφυής τρόπος να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις του 21ου αιώνα σε έναν διασυνδεδεμένο κόσμο», είπε ο πρωθυπουργός.
Το μέτρο αυτό βασίζεται εξάλλου σε μια αποτίμηση που δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια, επέμεινε ο αρχηγός της ισπανικής κυβέρνησης, ο οποίος αμφισβήτησε τα στοιχεία που παρουσίασε ο Ντόναλντ Τραμπ ότι η ΕΕ εφαρμόζει τελωνειακούς δασμούς 39% στα αμερικανικά προϊόντα.
«Αυτό δεν είναι αλήθεια. Στη πραγματικότητα, αν δούμε καλά τους αριθμούς, η Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζει δασμούς γύρω στο 3%, ανάλογα με την περίπτωση», είπε ο Σάντσεθ, ο οποίος κάλεσε την ΕΕ να αντιδράσει «αναλογικά» και «με ενότητα».
Σήμερα, «η Ευρώπη απλώνει το χέρι, και αυτό θα κάνει πάντα, επειδή ο αμερικανικός λαός, πέρα από κυβερνήσεις, είναι ένας φίλος λαός (…) αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια», προειδοποίησε.
Ο Πέδρο Σάντσεθ είπε επίσης ότι θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να συστήσει ένα ταμείο που θα χρηματοδοτείται από τους δασμούς στην εισαγωγές από τις ΗΠΑ οι οποίοι θα αυξηθούν ως απάντηση στην αύξηση των αμερικανικών δασμών.
Τις κινήσεις της εξετάζει η Ιταλία
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι άλλαξε το σημερινό της πρόγραμμα και συγκάλεσε συνεδρίαση της κυβέρνησής της για να συζητηθούν τα νέα δεδομένα όπως διαμορφώθηκαν μετά την επιβολή των δασμών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνεδρίαση συμμετείχαν, μεταξύ των άλλων, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζανκάρλο Τζορτζέτι, ο υπουργός Γεωργίας Φραντσέσκο Λολομπρίτζιντα και ο επικεφαλής του υπουργείου Εμπορίου και του «Made in Italy» Αντόλφο Ούρσο.
Κύριο αντικείμενο της συζήτησης, παρουσία και των δυο αντιπροέδρων της κυβέρνησης Αντόνιο Ταγιάνι και Ματέο Σαλβίνι, ήταν η στρατηγική που θα πρέπει να υιοθετήσει η Ιταλία μετά την τελευταία αυτή κίνηση της κυβέρνησης Τραμπ.
Από τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, όπως διέρρευσε, υπογραμμίστηκε πως από τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να προστατέψουν τις επιχειρήσεις τους, και η Ιταλία πρέπει να συνεχίσει να υπερασπίζει με αποφασιστικότητα το εθνικό συμφέρον της «και υπό το φως των υπερβολικών περιορισμών θέτει η Ευρώπη».
Η Τζόρτζια Μελόνι επανέλαβε και σήμερα ότι «παραμένει πεπεισμένη πως πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να αποτραπεί, με κάθε τρόπο, ένας εμπορικός πόλεμος ο οποίος δεν θα ευνοούσε ούτε τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά ούτε και την Ευρώπη».
Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, τέλος, σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει απάντηση «από τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρεται σε εμπορικό πόλεμο» αλλά ότι «η ευρωπαϊκή αυτή απάντηση θα πρέπει να είναι σθεναρή, νηφάλια και αποφασιστική».
Ιρλανδία: Η ΕΕ θα “αντεπεξέλθει στην καταιγίδα”
Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μίχαλ Μάρτιν διαβεβαίωσε σήμερα ότι η χώρα του και η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα αντεπεξέλθουν στην καταιγίδα» που προκάλεσαν οι τελωνειακοί δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ, όμως εκτιμά πως «οι διαπραγματεύσεις είναι ο δρόμος που προκρίνεται».
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η επιβολή τελωνειακών δασμών από τις ΗΠΑ θα έχει έναν αρνητικό αντίκτυπο», δήλωσε ο Μάρτιν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού στο Δουβλίνο με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Δικαιοσύνης Μάικλ ΜακΓκράθ.
Η Ιρλανδία βασίζεται στο εμπόριο με τις ΗΠΑ και τις αμερικανικές επενδύσεις, ιδίως στον κλάδο της τεχνολογίας και αυτοί οι νέοι δασμοί θα πιέσουν πολύ την οικονομία της, αν και ο σημαντικός φαρμακευτικός τομέας της προς το παρόν δεν έχει επηρεαστεί από τις ανακοινώσεις.
«Δεν βλέπουμε καμία δικαιολογία» στην επιβολή δασμών 20%, που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στα προϊόντα από την ΕΕ, είπε ο Μάρτιν.
«Είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε στους παράγοντες που μπορούμε να ελέγξουμε, περιλαμβανομένης της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητάς μας και των επενδύσεων στις υποδομές», πρόσθεσε.
Ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Δικαιοσύνη και πρώην υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας επιβεβαίωσε από την πλευρά του ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προετοιμαστεί για επιπλέον αντίμετρα προκειμένου να προστατεύσει τα ιρλανδικά συμφέροντα και τις επιχειρήσεις της χώρας, εάν οι συζητήσεις δεν καρποφορήσουν.
«Θέλουμε σημαντικές και ουσιώδεις διαπραγματεύσεις να λάβουν χώρα σύντομα, διότι η ΕΕ θα πρέπει να απαντήσει στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν», προειδοποίησε.
Ανησυχία ΠΟΕ για συρρίκνωση των εμπορευματικών συναλλαγών
Η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου εκτίμησε σήμερα ότι οι δασμοί που ανακοινώθηκαν στις 2 Απριλίου από τις ΗΠΑ, μαζί με αυτούς που επιβλήθηκαν στις αρχές του 2025 θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συνολική συρρίκνωση του συνολικού όγκου εμπορευματικών συναλλαγών κατά περίπου 1% φέτος.
Η Ενγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα είπε ότι ο ΠΟΕ παρακολουθεί στενά την κατάσταση και αναλύει τα μέτρα που ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον.
«Ανησυχώ πολύ για αυτή τη μείωση και από την πιθανότητα κλιμάκωσης, προς έναν πόλεμο δασμών, με έναν κύκλο αντιποίνων που θα οδηγούσε σε νέα μείωση των εμπορευματικών συναλλαγών», ανέφερε η επικεφαλής του οργανισμού στην ανακοίνωσή της.
Η Stellantis κλείνει προσωρινά εργοστάσιο στον Καναδά
Η αυτοκινητοβιομηχανία Stellantis ανακοίνωσε σήμερα ότι θα κλείσει για δύο εβδομάδες το εργοστάσιο της Chrysler στον Καναδά και εξετάζει το ενδεχόμενο «διαλειμμάτων» στην παραγωγή στα εργοστάσιά της στο Μεξικό, κυρίως λόγω της επιβολής, από την Ουάσινγκτον, υψηλών δασμών στα εισαγόμενα οχήματα.
Η πέμπτη σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως θα κλείσει το εργοστάσιό της στο Γουίνδσορ του Οντάριο, όπου απασχολούνται 4.000 εργαζόμενοι, για δύο εβδομάδες, αρχής γενομένης από τις 7 Απριλίου, ανέφερε ένας εκπρόσωπος, επιβεβαιώνοντας την ανακοίνωση του τοπικού συνδικάτου Unifor.
Το εργοστάσιο αυτό, που έχει σχεδόν έναν αιώνα ζωής, κατασκευάζει τα μίνιβαν Chrysler Pacifixa και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα Dodge Charger, που εξάγονται μαζικά στις ΗΠΑ, ακριβώς στην απέναντι όχθη του ποταμού Ντιτρόιτ.
Το κλείσιμο του Γουίνδσορ συνδέεται κυρίως με τους δασμούς που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στα εισαγόμενα αυτοκίνητα, σύμφωνα με το συνδικάτο.
Ο όμιλος Stellantis ανέφερε ότι «συνεχίζει την αποτίμηση των επιπτώσεων στα εισαγόμενα αυτοκίνητα και θα συνεχίσει να συζητά με την αμερικανική κυβέρνηση τις αλλαγές πολιτικής της».
«Τα άμεσα μέτρα που πρέπει να λάβουμε περιλαμβάνουν την προσωρινή παύση της διακοπής σε ορισμένα εργοστάσια συναρμολόγησης στον Καναδά και το Μεξικό, κάτι που θα έχει αντίκτυπο σε πολλές από τις αμερικανικές μονάδες παραγωγής κινητήρων και διαμόρφωσης μετάλλων που στηρίζουν αυτές τις επιχειρήσεις», πρόσθεσε η εταιρεία.
Αύξηση τιμών λόγω παραγωγής στις ΗΠΑ
Η Stellantis, μαζί με τους δύο άλλους αμερικανικούς κολοσσούς, τη Ford και την General Motors, ζητούν μείωση των δασμών για τα αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ από το Μεξικό και τον Καναδά, όπου οι τρεις εταιρείες διαθέτουν πολλά εργοστάσια.
Οι κατασκευαστές φοβούνται ότι οι δασμοί θα τους ωθήσουν να παράγουν περισσότερα οχήματα στις ΗΠΑ και να αυξήσουν σημαντικά τις τιμές τους, χάνοντας πελάτες.
Επισκεπτόμενος τα τέλη Μαρτίου το Γουίνδσορ, ο πρωθυπουργός του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ είπε ότι θέλει να δημιουργήσει ένα «αποκλειστικά καναδέζικο» δίκτυο κατασκευής οχημάτων, για να αντιμετωπίσει την απειλή του Τραμπ «να βάλει οριστικό τέλος» στην καναδική αυτοκινητοβιομηχανία.
«Το θέμα δεν είναι να περιμένουμε μέχρι να γίνουν πιο λογικοί οι Αμερικανοί, αλλά να δράσουμε τώρα», είπε. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να κατασκευάζουμε περισσότερα οχήματα εδώ, στον Καναδά», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι τα εξαρτήματα μπορεί να περάσουν τα σύνορα Καναδά-ΗΠΑ μέχρι και έξι φορές έως ότου συναρμολογηθεί ένα αυτοκίνητο, κάτι που καθιστά τον τομέα ευάλωτο σε μια εμπορική κρίση.
Ο Τραμπ κατηγορεί τον Καναδά ότι «έκλεψε» την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία και έχει δηλώσει ότι οι εταιρείες που θέλουν να αποφύγουν τους δασμούς πρέπει να κατασκευάζουν τα οχήματά τους στις ΗΠΑ.
Με πληροφορίες από AFP, Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ