weather symbol
22
ΣΑΒ 26/4/25 | 14:51
η Υφυπουργός Πολιτισμού Δρ Βασιλική Κασσιανίδου. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO

Εξακολουθούν να απειλούν την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου οι συνέπειες της εισβολής: Δεν έκρυψε τα λόγια της η υφυπουργός Βασιλική Κασσιανίδου

Οι συνέπειες της εισβολής εξακολουθούν να απειλούν την πολιτιστική μας κληρονομιά, είπε η Υφυπουργός Πολιτισμού Δρ Βασιλική Κασσιανίδου στην εκδήλωση για τη Διεθνή Ημέρα Μνημείων και Χώρων του ICOMOS, 2025, στη Λευκωσία.

Στον χαιρετισμό της στην εκδήλωση, σημείωσε ότι το έργο που παράγει η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά “είναι σωτήριο”.

Είπε ότι το θέμα στο οποίο εστιάζει η φετινή Διεθνής Ημέρα, «Η κληρονομιά υπό απειλή από καταστροφές και συγκρούσεις: Ετοιμότητα και μαθήματα από 60 χρόνια δράσης του ICOMOS», “είναι δυστυχώς επίκαιρο, δεδομένων των κινδύνων που απειλούν την πολιτιστική κληρονομιά παγκοσμίως στις μέρες μας”.

Ανέφερε ότι η φετινή θεματική της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων και Χώρων του ICOMOS είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας αλλά και των άοκνων, διαχρονικών, προσπαθειών του Τμήματος Αρχαιοτήτων για διασφάλιση της διάσωσης της.

  • Σημείωσε ότι ανάμεσα στις τραγικές συνέπειες της τουρκικής εισβολής του 1974 είναι η καταστροφή και σύληση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ιδιαίτερα των θρησκευτικών μνημείων, αλλά όχι μόνο.

“Δυστυχώς, οι συνέπειες της εισβολής εξακολουθούν να απειλούν την πολιτιστική μας κληρονομιά, εφόσον πολυάριθμα μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι στις κατεχόμενες περιοχές χρήζουν άμεσης επέμβασης για αντιμετώπιση της φθοράς που επιφέρει ο χρόνος και η αμέλεια. Το έργο που παράγει η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά είναι σωτήριο για την ανατροπή αυτής της κατάστασης” υπογράμμισε η Υφυπουργός.

Τόνισε ότι τα τραγικά γεγονότα του 1974 οδήγησαν το Τμήμα να δράσει άμεσα και μεταξύ άλλων να αναπτύξει πολύ νωρίς τα αναγκαία εργαλεία για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, επενδύοντας στις διεθνείς σχέσεις και συνέργειες, μέσα από τη σύναψη συμφωνιών και μνημονίων συναντίληψης με άλλα κράτη, ιδιαίτερα για την παρακολούθηση της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων.

Εφερε ως παράδειγμα τη συμμετοχή μας, στη Συνάντηση των Κρατών Μελών της Σύμβασης της της UNESCO του 1970 για τα Μέσα Παρεμπόδισης και Πρόληψης της Παράνομης Εισαγωγής, Εξαγωγής και Μεταβίβασης Ιδιοκτησίας Πολιτιστικών αγαθών, λέγοντας ότι αυτή είναι πολύτιμη, όπως και η συμμετοχή μας σε ομάδες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ανάλογους στόχους.

Συγχρόνως, ανέφερε η κ. Κασσιανίδου, η πολιτική μας επικεντρώνεται και στην ανάμειξη του Τμήματος Αρχαιοτήτων σε άλλα θεσμικά όργανα, όπως στις Συνόδους των Κρατών Μελών της Σύμβασης της Χάγης του 1954 για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε Περίπτωση Ένοπλης Σύρραξης και των Κρατών Μελών του Δευτέρου Πρωτοκόλλου του 1999 της Σύμβασης της Χάγης και στην Επιτροπή για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε Περίπτωση Ένοπλης Σύρραξης.

  • Επισήμανε ότι το ζήτημα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς από φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές τέθηκε προς συζήτηση κατά την πρόσφατη Άτυπη Συνάντηση Υπουργών Πολιτισμού της ΕΕ, στη Βαρσοβία, όπου εκπροσωπώντας την Κυπριακή Δημοκρατία μετέφερε την ετοιμότητα του Υφυπουργείου Πολιτισμού για παροχή εμπειρογνωμοσύνης προς την δοκιμαζόμενη Ουκρανία, αφού η Κύπρος, όπως είπε, αποτελεί παράδειγμα εφαρμογής καλών πρακτικών στον τομέα αυτό.

Είπε ότι η στρατηγική του Υφυπουργείου Πολιτισμού είναι σαφής, πολυδιάστατη, και στοχεύει στην βελτίωση της ανθεκτικότητας των μνημείων μας και της προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μέσα από την αναβάθμιση του νομικού πλαισίου και την ενίσχυση της διακρατικής συνεργασίας, καθώς και μέσω διεθνών οργανισμών όπως το, ICOMOS η UNESCO, το ICCROM, το ICOM και η Europa Nostra.

Παράλληλα, είπε η Υφυπουργός, επικεντρωνόμαστε στην ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση όλων των μνημείων, και την προώθηση νέων τεχνολογιών και ερευνητικών προγραμμάτων για τον εντοπισμό και τη διαχείριση κινδύνων.

Είπε ότι πεποίθηση του Υφυπουργείου Πολιτισμού είναι ότι η πολιτιστική μας κληρονομιά δεν είναι μόνο η ταυτότητα και η ιστορία μας, αλλά και το θεμέλιο για έναν καλύτερο κόσμο και μια γέφυρα ειρήνης.

“Για τη διαφύλαξή της απαιτείται συλλογική δράση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία. Για αυτό, η συνεργασία του Υφυπουργείου με φορείς όπως το ICOMOS και το ΕΤΕΚ, αλλά και με τον Σύνδεσμο Κυπρίων Αρχαιολόγων, καθίσταται περισσότερο από αναγκαία”, κατέληξε.

ΔιαβάστεΕπίσης