
ΔΙΑΣΠΟΡΑ
25/04/2025 | 08:19
Έβαλε “μπουρλότο” στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση ο βουλευτής Γεώργιος Ασλάν: Έμειναν μόνο 50 χιλιάδες Χριστιανοί στην Τουρκία, τιμώ τη μνήμη των Αρμενίων!
Aπέτισε φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων o Γεώργιος Ασλάν, ο μόνος χριστιανός βουλευτής στην Τουρκία. Και το έκανε από το βήμα της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, χωρίς να φοβηθεί. Και δεν είναι η πρώτη φορά…
Ο Γεώργιος Ασλάν είναι βουλευτής στο αντιπολιτευόμενο κόμμα Δημοκρατίας και Ισότητας των Λαών (DEM).
Συγκλόνισε η αναφορά του ότι σήμερα στην Τουρκία των 86.000.000 κατοίκων, οι χριστιανοί αριθμούν μόλις 50 χιλιάδες. θύμισε δε ότι κάποτε οι Χριστιανοί ήταν 3 εκατομμύρια στην κατοχική χώρα.
Ακολουθεί ένα απόσπασμα από την ομιλία του:
«Τιμώ με σεβασμό τη μνήμη των Αρμενίων, των Ασσυρίων και όλων των λαών που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια εκείνων των γεγονότων. Το 1915 ο πληθυσμός της Τουρκίας ήταν περίπου δεκατρία εκατομμύρια, από τους οποίους τρία εκατομμύρια ήταν χριστιανοί.
#24Nisan1915 pic.twitter.com/sU09Yc2FmC
— George Aslan (@george_aryo) April 24, 2025
Σήμερα, στην Τουρκία των 86.000.000 κατοίκων, οι χριστιανοί αριθμούν μόλις 50.000.
Απευθύνω για άλλη μια φορά την ίδια ερώτηση σε όλα τα πολιτικά κόμματα του κοινοβουλίου, ερώτηση που είχα θέσει και πέρυσι, χωρίς να λάβω απάντηση:
Γιατί, ενώ ο πληθυσμός της χώρας έχει αυξηθεί τόσο δραστικά, ο αριθμός των χριστιανών έχει μειωθεί σε τέτοιο βαθμό;
Dualarımız seninle. Bir an önce sağlığına kavuşman dileğiyle.#sirrisureyyaonder pic.twitter.com/hrEAvJsUa2
— George Aslan (@george_aryo) April 19, 2025
Μόνο όταν δοθεί μια ειλικρινής απάντηση στο ερώτημα αυτό μπορεί η Τουρκία να πορευτεί προς τη δημοκρατία. Χωρίς αυτήν την αυτοκριτική, η δημοκρατία παραμένει άπιαστο όνειρο».
Ο βουλευτής, με καταγωγή από τους Ασσύριους, δεν είναι η πρώτη φορά που ταράζει τα νερά στη γείτονα χώρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν όταν ευχήθηκε «Καλά Χριστούγεννα» μέσα στο Κοινοβούλιο, όχι στα τουρκικά, αλλά στη γλώσσα των προγόνων του, τα ασσυριακά.