weather symbol
19
ΚΥΡ 6/4/25 | 16:11
FILE PHOTO People attend a rally to demand rent price reduction in Madrid, Spain, 13 October 2024. The protest, organized by the Tenant Union and some social groups, is held to get a reduction of 50 percent of rents and promote a 'rent strike' to deny paying rents in a coordinated way. EPA/Chema Moya

Έρχεται και στην Ελλάδα; Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Ισπανία για τα πανάκριβα ενοίκια και τη στεγαστική κερδοσκοπία

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν το Σάββατο στους δρόμους της Ισπανίας διαμαρτυρόμενοι κατά της κερδοσκοπίας στον τομέα της στέγασης και για να απαιτήσουν πρόσβαση σε οικονομικά προσιτές κατοικίες.

Οι διοργανωτές υποστηρίζουν ότι έως και 150.000 άτομα συμμετείχαν στη διαμαρτυρία στη Μαδρίτη, ενώ μικρότερες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε περίπου 40 πόλεις της χώρας. Οι διαδηλωτές από τη Μάλαγα στην Κόστα ντελ Σολ έως το Βίγκο στο βορειοδυτικό τμήμα του Ατλαντικού φώναζαν «βάλτε τέλος στη στεγαστική κερδοσκοπία» και «οι ιδιοκτήτες είναι ένοχοι, η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη».

Η Valeria Racu, εκπρόσωπος του συνδικάτου ενοικιαστών της Μαδρίτης, κάλεσε σε απεργίες για τα ενοίκια, όπως αυτές που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα σε ορισμένες παραθαλάσσιες πόλεις της Καταλονίας.

«Αυτή είναι η αρχή του τέλους της επιχείρησης στέγασης», δήλωσε η Racu. «Η αρχή μιας καλύτερης κοινωνίας, χωρίς ιδιοκτησία και αυτό το παρασιτικό σύστημα που καταβροχθίζει τους μισθούς και τους πόρους μας».

Το συνδικάτο λέει ότι 1,4 εκατομμύρια ισπανικά νοικοκυριά ξοδεύουν πάνω από το 30% του εισοδήματός τους για στέγαση, 200.000 οικογένειες περισσότερες από ό,τι πριν από 10 χρόνια.

Νούμερο ένα κοινωνικό ζήτημα στην Ισπανία

Η στέγαση έχει γίνει το νούμερο ένα κοινωνικό ζήτημα στην Ισπανία, καθώς ο συνδυασμός της κερδοσκοπίας με ακίνητα και των τουριστικών διαμερισμάτων έχει οδηγήσει το κόστος της ενοικιαζόμενης κατοικίας πέρα από την εμβέλεια όλων, εκτός από τους πιο πλούσιους.

Οι επίσημες στατιστικές δείχνουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον 15.000 παράνομα τουριστικά διαμερίσματα στη Μαδρίτη, ενώ στη Βαρκελώνη το δημοτικό συμβούλιο λέει ότι δεν θα ανανεώσει τις υπάρχουσες 10.000 άδειες τουριστικών διαμερισμάτων όταν λήξουν το 2028.

Αυτό που αρχικά αποτελούσε πρόβλημα σε περιοχές με υψηλή συγκέντρωση τουριστών, όπως οι Βαλεαρίδες και οι Κανάριοι Νήσοι, καθώς και η Βαρκελώνη, έχει γίνει ζήτημα σε ολόκληρη τη χώρα, με διαδηλώσεις στη Σεβίλλη, τη Βαλένθια, το Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, το Μπούργος και το Σαν Σεμπαστιάν, μεταξύ άλλων πόλεων, όπου διαδηλωτές κουνούσαν κλειδιά σε αυτό που έχει γίνει σύμβολο της δυσαρέσκειας για την έλλειψη προσιτών κατοικιών.

Στις Βαλεαρίδες νήσους το μέσο ενοίκιο για ένα μικρό διαμέρισμα έχει αυξηθεί κατά 40% μέσα σε πέντε χρόνια σε περίπου 1.400 ευρώ (1.190 λίρες) το μήνα, περισσότερο από το μέσο μηνιαίο μισθό όσων εργάζονται στον τομέα της φιλοξενίας, τον κύριο κλάδο της περιοχής.

Οι νέοι έχουν πληγεί περισσότερο, καθώς το κόστος στέγασης έχει εκτοξευθεί, ενώ οι μισθοί παραμένουν στάσιμοι. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το ισπανικό συμβούλιο νεολαίας έδειξε ότι η έλλειψη προσιτής στέγασης σήμαινε ότι πέρυσι το 85% των νέων κάτω των 30 ετών εξακολουθούσαν να ζουν με τους γονείς τους.

Στη Βαρκελώνη, όπου χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Plaça d’Espanya, οι διαδηλωτές απαίτησαν μείωση των ενοικίων κατά 50%, αόριστες μισθώσεις και τερματισμό της κερδοσκοπίας με ακίνητα.

Σύμφωνα με την καταλανική υπηρεσία στέγασης, τα ενοίκια στη Βαρκελώνη έχουν αυξηθεί κατά 70% τα τελευταία 10 χρόνια. Οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 17,5% την ίδια περίοδο.

«Το παιχνίδι της στέγασης είναι στημένο υπέρ οποιουδήποτε έχει περιουσιακά στοιχεία, ενώ τα φορολογικά κίνητρα τους ενθαρρύνουν να αποκτούν όλο και περισσότερα ακίνητα», δήλωσε ο Jaime Palomera του Ινστιτούτου Αστικών Ερευνών της Βαρκελώνης και συγγραφέας του βιβλίου El Secuestro de la Vivienda (Η απαγωγή της στέγασης).

«Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι μετά το χρηματοπιστωτικό κραχ του 2008 και την κρίση του Κόβιντ και χρησιμοποίησαν αυτόν τον πλούτο για να αγοράζουν όλο και περισσότερα ακίνητα, ανεβάζοντας συνεχώς τις τιμές και αυξάνοντας την ανισότητα.

«Το γεγονός είναι ότι τα ακίνητα προσφέρουν καλύτερη απόδοση από άλλες επενδύσεις. Έχουμε ένα οικονομικό μοντέλο που ενθαρρύνει την επένδυση σε περιουσιακά στοιχεία που δεν δημιουργούν καμία αξία, αλλά απλώς χρησιμοποιούν το ενοίκιο ως έναν τρόπο για να ρουφήξουν χρήματα από τις μεσαίες τάξεις».

Η λύση, λέει ο Palomera, είναι να φορολογηθούν όσοι έχουν στην κατοχή τους πολλά ακίνητα.

Αναφέρει το παράδειγμα της Σιγκαπούρης, όπου το κράτος προσφέρει οικονομική στήριξη στους αγοραστές που αγοράζουν για πρώτη φορά, αλλά επιβάλλει αύξουσα φορολογία για τη δεύτερη και τις επόμενες κατοικίες.

Με πληροφορίες από Guardian

ΔιαβάστεΕπίσης