weather symbol
11
ΔΕΥ 14/4/25 | 05:12
FILE PHOTO: epa12016867 US President Donald Trump (C-R) meets with Prime Minister Benjamin Netanyahu (C-L) of Israel in the Oval Office of the White House in Washington, DC, USA, 07 April 2025. EPA, YURI GRIPAS POOL

Επι ξυρού ακμής οι σχέσεις Άγκυρας και Ιερουσαλήμ: Το Ισραήλ δεν πρόκειται να δεχτεί τη δημιουργία τουρκικού τζιχαντιστικού προτεκτοράτου στη Συρία

Του ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ – Λευκωσία

Σε ισραηλινά, τουρκικά όπως και ευρωπαϊκά και αμερικανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) πολλαπλασιάζονται οι αναλύσεις για την πιθανότητα ενός πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας. Αφορμή είναι τα σχέδια της Τουρκίας ν’ αποκτήσει στρατιωτικές Βάσεις στη Συρία και να καταστήσει τη χώρα προτεκτοράτο της.

Η Τουρκία συνέβαλε αποφασιστικά στην ανατροπή του δικτάτορα Άσαντ, υποστηρίζοντας τους ισλαμιστές-τζιχαντιστές του νυν προσωρινού ηγέτη της χώρας, αλ Σάρα.

Τώρα επιχειρεί να ενθυλακώσει κέρδη. Είναι εμφανές ότι το Ισραήλ δεν θέλει επ’ ουδενί τουρκικό στρατό στα σύνορά του με τη Συρία, ούτε και στρατιωτικές Βάσεις ελεγχόμενες από την Τουρκία. Προπάντων δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία ισλαμιστικού, τζιχαντιστικού τουρκικού προτεκτοράτου.

Η κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ οφείλεται κυρίως σε τουρκική στρατιωτική, οικονομική και άλλη βοήθεια στους ισλαμιστές του αλ Σάρα. Ο συνεχιζόμενος πόλεμος του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και η συντριβή τής Χεζμπολάχ στον Λίβανο αποδυνάμωσαν την ιρανική επιρροή στην περιοχή και διεύρυναν το κενό ισχύος και επιρροών, με  αποτέλεσμα Τουρκία και Ισραήλ να σπεύδουν να το πληρώσουν.

Αμέσως μετά την κατάρρευση της Δαμασκού, το Ισραήλ βομβάρδισε και κατέστρεψε στρατόπεδα, αποθήκες όπλων και πυρομαχικών, εγκαταστάσεις ραντάρ και άλλες υποδομές του συριακού στρατού, για να μην αξιοποιηθούν από το νέο, ισλαμικό καθεστώς, εναντίον του. Ταυτόχρονα, κατέλαβε το όρος Ερμόν, που δεσπόζει, σε απόσταση βολής πυροβολικού, της Δαμασκού.

Τις τελευταίες ημέρες, το Ισραήλ βομβάρδισε και κατέστρεψε συριακές Βάσεις που η Τουρκία θα επιχειρούσε να τις αξιοποιήσει για να εδραιωθεί στη Συρία. Ήδη, από το 2016, κατέχει πάνω από 8.000 τ. χλμ συριακού εδάφους (κατά το πρότυπο της βόρειας κατεχόμενης Κύπρου) και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι θα τα εγκαταλείψει.

Η Τουρκία επιχειρεί να συνάψει αμυντική συμφωνία με το νέο καθεστώς της Δαμασκού. Παράλληλα, προετοιμάζει αεροπορικές Βάσεις στη βόρεια Συρία, για να ενισχύσει την ικανότητά της για επιθέσεις με drones, που μπορούν να απειλήσουν ευθέως την ασφάλεια του Ισραήλ.

Έκθεση της ισραηλινής Επιτροπής Nagel, τον περ. Ιανουάριο 2025, προσδιόρισε τη στρατιωτική περιχαράκωση της Τουρκίας ως δυνητικά «ακόμη πιο επικίνδυνη από την ιρανική απειλή». Εκτενής ανάλυση στην Jerusalem Post (1/4/2025) επισημαίνει:

  • «Ένας επιπλέον παράγοντας ανησυχίας είναι η ανοιχτή υποστήριξη της Τουρκίας προς τη Χαμάς, η οποία έχει αυξήσει την παρουσία της σε τουρκικό έδαφος, συντονίζοντας επιθέσεις από την Κωνσταντινούπολη.
  • Σύμφωνα με πληροφορίες των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, η Χαμάς επεκτείνει πλέον τη δράση της και στην κατεχόμενη από τους Τούρκους Βόρεια Κύπρο. Αυτό ενισχύει τις ανησυχίες ότι η Τουρκία μπορεί να χρησιμοποιήσει τους πληρεξουσίους της εναντίον του Ισραήλ μέσω νέων στρατιωτικών Βάσεων».

Μόλις πρόσφατα (30/3/2025), ο Τούρκος Πρόεδρος, σε ένα νέο αντι-ισραηλινό ξέσπασμά του, κάλεσε ανοιχτά τον… Αλλάχ να φέρει «την καταστροφή στο Σιωνιστικό Ισραήλ».

Προς το παρόν, και οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν να φτάσουν σε πολεμική αναμέτρηση. Σε δηλώσεις στο πρακτορείο Ρόιτερ (4/4/2025), ο Τούρκος ΥπΕξ, Φιντάν, είπε: «Η Τουρκία δεν θέλει να έρθει σε αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία».

Την ίδια μέρα, όμως, το τουρκικό ΥπΕξ, σε ανακοίνωσή του, χαρακτήρισε το Ισραήλ ως «τη μεγαλύτερη απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια». 

Εξάλλου,  ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε (5.4.2025):

  • «Δεν ψάχνουμε για σύγκρουση με την Τουρκία. Ταυτόχρονα, δεν θέλουμε η Τουρκία να εδραιωθεί στα σύνορά μας. Η δημιουργία ναυτικών και αεροπορικών Βάσεων υπό τουρκική προστασία είναι κάτι που θέλουμε να αποτρέψουμε. Υπάρχουν κόκκινες γραμμές».

Σε αυτό το πλαίσιο, Τουρκία και Ισραήλ κτίζουν συμμαχίες ή αναζητούν νέες.

Η Τουρκία έχει σχέσεις με το Ιράν, τη Ρωσία και το Κατάρ, επιδιώκει να ενταχθεί στους BRICS και δεν αποκρύπτει περιφερειακές ή και παγκόσμιες φιλοδοξίες της. Ταυτόχρονα επιχειρεί να αναζωογονήσει τις σχέσεις της με την ΕΕ (συμμετοχή στον επανεξοπλισμό της Ευρώπης και ένταξη) και τις ΗΠΑ (συμμετοχή στο πρόγραμμα των F-35).

Η επίσκεψη Νετανιάχου στον Τραμπ

Το Ισραήλ ενισχύει τις σχέσεις του με την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ συντηρεί τις σχέσεις του με αραβικές χώρες. Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Νετανιάχου, την περ. Δευτέρα (7/4/2025), στην Ουάσιγκτον και η συνάντησή του με τον Πρόεδρο Τραμπ απέβλεπε, εκτός των άλλων, στην άσκηση αμερικανικών πιέσεων στην Τουρκία για ν’ αποτραπεί διείσδυση-επιρροή της στη Συρία.

Ο Τραμπ προέβη σε δηλώσεις οι οποίες ενοχλούν το Ισραήλ και πρέπει ν’  ανησυχήσουν την Ελλάδα και την Κύπρο. Στην παρουσία του Νετανιάχου, εκθείασε ξανά τον Τούρκο ισλαμοφασίστα:

«Έχω εξαιρετικές σχέσεις με τον Ερντογάν και μου αρέσει. Του αρέσω δεν είχαμε ποτέ πρόβλημα. Είπα στον Νετανιάχου ότι θα τον βοηθήσω αν έχει πρόβλημα με την Τουρκία. Μπορώ να βοηθήσω – είναι σκληρός τύπος και πολύ έξυπνος. Για οποιοδήποτε πρόβλημα έχει το Ισραήλ με την Τουρκία, μπορώ να βοηθήσω, αρκεί να είναι λογικό».

  • Το μέγα πρόβλημα του Ισραήλ είναι η προσπάθεια του Ερντογάν να ελέγξει και να μετατρέψει τη Συρία σε τουρκικό προτεκτοράτο.

Τουρκία και Ισραήλ πιθανόν να οδηγηθούν σε πόλεμο; Μάλλον όχι.

  • Πρώτον, διότι και οι δύο είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ και η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί αντιπαράθεσή τους.
  • Δεύτερον, η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, που δεν αντέχει ακόμα μία πολεμική εμπλοκή, ειδικά στη Μ. Ανατολή.
  • Τρίτον, Ισραήλ και Τουρκία είναι οι ισχυροί δρώντες στην περιοχή μας. Τεράστια συμφέροντα εμποδίζουν πόλεμο μεταξύ τους.
  • Τέταρτον, το Ισραήλ δεν θα μπορούσε να αντέξει ακόμα έναν πόλεμο, παρά την υπεροπλία του.

Όμως, μίσος δυσθεώρητο χωρίζει τις δύο χώρες και τους ηγέτες τους. Η δήλωση Τραμπ, ότι θέλει να τους βοηθήσει, μπορεί να σημαίνει ότι, ενδεχομένως, Ισραήλ-Τουρκία θα καταλήξουν, για τη Συρία, σε ένα modus vivendi αμοιβαία επωφελές.

Αυτό, όμως, προϋποθέτει ότι ο σουλτάνος θα αποσύρει τις φοβερές κατηγορίες και ύβρεις εναντίον του Ισραήλ και του Νετανιάχου, που χαρακτήρισε ως «ναζί». Θα τερματίσει την υποστήριξη στη Χαμάς, στη Χεζμπολάχ και στο Ισλαμικό Κράτος. Θα ακυρώσει σχέδια για δημιουργία τουρκικού ισλαμιστικού, τζιχαντιστικού προτεκτοράτου στη Συρία, διότι το Ισραήλ δεν θα το ανεχτεί.

Ήδη ξεκίνησε εκστρατεία κατά της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα για τα F-35. Η αντιπαράθεση Ισραήλ-Τουρκίας και οι παρενέργειές της είναι σίγουρο ότι θα επηρεάσουν ευθέως και διαφοροτρόπως το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά. Αθήνα και Λευκωσία καλούνται να επιδείξουν προβλεπτικότητα, διορατικότητα και διπλωματική επιδεξιότητα. Προδιαγράφονται μέρες δύσκολες και επικίνδυνες για τον Ελληνισμό.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Το σύνθημα των ναυτών είναι η κραυγή-οργή των Ελλήνων εναντίον των πολιτικών ηγεσιών: Για την ολέθρια κατευναστική τακτική τους έναντι της κατοχικής Τουρκίας…

ΔιαβάστεΕπίσης