weather symbol
15
ΣΑΒ 19/4/25 | 08:04
FILE PHOTO Το ακρωτήριο Ταίναρο είναι το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας στον Δήμο Ανατολικής Μάνης του Νομού Λακωνίας. Το Ταίναρο είναι μια πολυσυζητημένη περιοχή και αναφέρεται διαρκώς από τότε που πρώτο γράφτηκε στον Ομηρικό Ύμνο για τον Απόλλωνα μέχρι τις σύγχρονες ιστορίες, που μνημονεύουν την ναυμαχία του Ταινάρου το 1942, Δευτέρα 25 Μαΐου 2009. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ

Στο Αιγαίο; Όχι φυσικά… Δημοσιεύτηκε το Προεδρικό Διάταγμα για την ανακήρυξη ΑΟΖ στο Ιόνιο: Αποκλειστική Ζώνη μέχρι και το Ακρωτήριο Ταίναρο στην Πελοπόννησο

Το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο «ανακηρύσσεται από την Ελληνική Δημοκρατία Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου, των Ιονίων Νήσων και μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου» δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, λίγες ώρες μετά την επίσημη παρουσίαση του ελληνικού Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού.

Πρόκειται ουσιαστικά για την ενσωμάτωση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας που είχε υπογραφεί στις 9 Ιουνίου 2020 και είχε τεθεί σε ισχύ το Νοέμβριο του 2021.

Όπως σημειώνεται συγκεκριμένα στο Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθμ. 33, «ανακηρύσσεται από την Ελληνική Δημοκρατία Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου, των Ιονίων Νήσων και μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου», με βάση τις σχετικές διατάξεις της ελληνοϊταλικής συμφωνίας του 2020 και της Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι «η Ελληνική Δημοκρατία επιφυλάσσεται για την άσκηση, και ως προς τις λοιπές ακτές της, των αντίστοιχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας της 10ης Δεκεμβρίου 1982».

Η Συμφωνία των δύο πλευρών βασίστηκε στη Σύμβαση των Ηνωμένων για το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, και ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις ελληνικές θέσεις για το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔιαβάστεΕπίσης