weather symbol
16
ΤΕΤ 30/4/25 | 11:55
epa11954077 Members of the Syrian security forces patrol Qardaha with heavy weapons in Syria 10 March 2025. Qardaha, EPA, AHMAD FALLAHA

Χωρίς τέλος η ένταση στη Συρία: Τουλάχιστον 14 νεκροί από τις συγκρούσεις σε συνοικία Δρούζων κοντά στη Δαμασκό

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων επτά ντόπιοι Δρούζοι μαχητές, σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις που ξέσπασαν τη Δευτέρα (28/4) το βράδυ στην Τζαραμάνα, κοντά στη Δαμασκό της Συρίας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι αρχές δεσμεύτηκαν να «διώξουν τους εμπλεκόμενους».

Οι συγκρούσεις στην Τζαραμάνα ξέσπασαν μετά τη διάδοση μιας ηχογράφησης που αποδίδεται σε έναν Δρούζο που περιλάμβανε προσβολές στον προφήτη Μωάμεθ.

Το AFP δεν μπόρεσε να επαληθεύσει την αυθεντικότητα αυτής της ηχογράφησης.

Αυτή η ένταση έρχεται περισσότερο από ένα μήνα μετά την αιματηρή βία στην παράκτια περιοχή της Συρίας που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περίπου 1.700 ανθρώπους, στη συντριπτική τους πλειονότητα Αλαουίτες.

Η βία ανέδειξε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέες αρχές της Συρίας, με επικεφαλής τον προσωρινό Πρόεδρο Αχμέντ αλ – Σαράα, καθώς επιδιώκουν να εδραιώσουν την κυριαρχία τους και να καθορίσουν το πλαίσιο για τις σχέσεις με διάφορες κοινότητες μετά την ανατροπή του Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ τον Δεκέμβριο.

Κάτοικοι είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι άκουσαν ήχους πυροβολισμών και βομβαρδισμών όλη τη νύχτα, προσθέτοντας ότι η ένταση των μαχών είχε υποχωρήσει το πρωί.

Κάποια καταστήματα και αρτοποιεία είχαν ανοίξει τις πόρτες τους, αλλά η κίνηση στους δρόμους παρέμενε ελάχιστη.

Ένας φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε μια βαριά ανάπτυξη ντόπιων ενόπλων στις εισόδους της Τζαραμάνα, ενώ προσωπικό από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Άμυνας αναπτύχθηκε στα προάστια με τεθωρακισμένα οχήματα και άλλα εξοπλισμένα με βαριά πολυβόλα.

Επίσης, drones του υπουργείου Άμυνας πέταξαν στον αέρα.

Το Υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε χτες Τρίτη 29/4, ότι επέβαλε «κλοιό ασφαλείας» γύρω από την πόλη.

Σε ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι η Τζαραμάνα έγινε μάρτυρας «διαλειμματικών συγκρούσεων μεταξύ ομάδων ενόπλων ανδρών, άλλες από έξω από την περιοχή και άλλες από μέσα της», με αποτέλεσμα «θανάτους και τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένων μελών των δυνάμεων ασφαλείας που αναπτύσσονται στην περιοχή».

Δεσμεύτηκε να «διώξει τους εμπλεκόμενους και να λογοδοτήσουν σύμφωνα με το νόμο, να προστατεύσει τις οικογένειες και να διατηρήσει την κοινοτική ειρήνη», προσθέτοντας ότι «οι έρευνες για να αποκαλυφθεί η ταυτότητα του ατόμου που δημοσίευσε το ηχητικό απόσπασμα που προσβάλλει τον προφήτη μας Μωάμεθ» συνεχίζονται.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι συγκρούσεις ξέσπασαν στη Τζαραμάνα «αφού οι δυνάμεις ασφαλείας και οι συνδεδεμένοι ένοπλοι εισέβαλαν σε γειτονιές της πόλης, μετά από εντάσεις που προκλήθηκαν από τη διάδοση ενός ηχογραφήματος που αποδίδεται σε έναν πολίτη Δρούζο, το οποίο περιείχε θρησκευτικές προσβολές».

Επισήμανε ότι επτά Δρούζοι μαχητές και επτά μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν.

Το απόγευμα της Τρίτης, οι δυνάμεις ασφαλείας έθαψαν δύο από τους συντρόφους τους που σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις, σύμφωνα με φωτογράφο του AFP.

Οι πενθούντες περιηγήθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας με αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες, πυροβολώντας  στον αέρα.

Κάτοικοι με τους οποίους επικοινώνησε τηλεφωνικά το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφεραν ότι δεν υπήρξε σχεδόν καμία κίνηση στην Τζαραμάνα την Τρίτη.

Ένας μάρτυρας, ο οποίος ζήτησε την ανωνυμία του φοβούμενος για την ασφάλειά του, είπε ότι οι συγκρούσεις ξέσπασαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και ακολούθησαν κατά διαστήματα πυροβολισμοί και βομβαρδισμοί.

«Ήμασταν παγιδευμένοι στα σπίτια μας καθώς συνεχίζαμε να ακούμε κατά διαστήματα πυροβολισμούς. Οι δρόμοι στη γειτονιά μας ήταν άδειοι από οποιαδήποτε κίνηση το πρωί της Τρίτης», είπε.

Ένας τοπικός μαχητής, ο οποίος αυτοπροσδιορίστηκε ως Τζαμάλ, είπε ότι ζητούσαν από τους ανθρώπους να μείνουν σε εσωτερικούς χώρους «για τη δική τους ασφάλεια».

Πρόσθεσε: “Η Τζαραμάνα δεν έχει δει μια μέρα σαν αυτή εδώ και πολλά χρόνια. Η πόλη είναι συνήθως γεμάτη κόσμο, ζωντανή και δεν κοιμάται ποτέ, αλλά σήμερα είναι μια νεκρή πόλη και όλοι είναι στο σπίτι».

Η Ρεχάμ Βακάφ (33 ετών) επιβεβαίωσε ότι έμεινε στο σπίτι με τον σύζυγο και τα παιδιά της.

«Φοβάμαι ότι η Τζαραμάνα θα μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη ή ότι θα παγιδευτούμε εδώ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο τηλεφωνικά η Βακάφ, υπάλληλος μιας ανθρωπιστικής οργάνωσης.

«Φοβάμαι ότι η κατάσταση θα κλιμακωθεί περαιτέρω. Έπρεπε να πάμε τη μητέρα μου στο νοσοκομείο σήμερα για μια δόση φαρμάκων, αλλά δεν τα καταφέραμε».

Η θρησκευτική αρχή των Δρούζων στη Τζαραμάνα κατήγγειλε την «αδικαιολόγητη επίθεση».

Το Πνευματικό Συμβούλιο της Ενωτικής Κοινότητας των Δρούζων στη Τζαραμάνα ανέφερε σε δήλωση που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο ότι «η προστασία της ζωής, της αξιοπρέπειας και της περιουσίας των πολιτών είναι μια από τις πιο βασικές ευθύνες του κράτους και των υπηρεσιών ασφαλείας», θεωρώντας «τις αρχές πλήρως υπεύθυνες για ό,τι συνέβη και για τυχόν μεταγενέστερες εξελίξεις ή κλιμάκωση της κρίσης».

Το προάστιο Τζαραμάνα, που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Δαμασκού, κατοικείται από την πλειοψηφία των Δρούζων και Χριστιανών, καθώς και από οικογένειες που εκτοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των ετών των συγκρούσεων που ξέσπασαν στη Συρία το 2011.

Η περιοχή έχει ήδη γνωρίσει εντάσεις μετά την ανατροπή του Άσαντ στις 8 Δεκεμβρίου από μια συμμαχία ένοπλων φατριών υπό την ηγεσία της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ, με επικεφαλής τον αλ-Σαράα, ο οποίος ήταν τότε γνωστός με το ονοματεπώνυμό του, Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζουλάνι.

Προσωπικό ασφαλείας που συνδέεται με τις νέες αρχές αναπτύχθηκε στη Τζαραμάνα στις αρχές Μαρτίου μετά από συγκρούσεις με Δρούζους μαχητές.

Μετά από αυτές τις μάχες, το Ισραήλ απείλησε να παρέμβει για να προστατεύσει τα μέλη αυτής της μειονότητας. Ο υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατσ είπε τότε: «Δώσαμε εντολή στον στρατό να προετοιμαστεί και να στείλει μια σαφή και αυστηρή προειδοποίηση: Εάν το καθεστώς βλάψει τους Δρούζους, θα τον βλάψουμε».

Περίπου 150.000 Δρούζοι κατοικούν στο Ισραήλ, η πλειονότητα των οποίων έχει ισραηλινή υπηκοότητα, ενώ 23.000 Δρούζοι κατοικούν στο κατεχόμενο από το Ισραήλ τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν. Οι περισσότεροι από αυτούς προσκολλώνται στη συριακή ταυτότητα.

Από τότε που η νέα κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία στη Δαμασκό μετά την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ, έχουν αναφερθεί συγκρούσεις και πυροβολισμοί σε αρκετές περιοχές. Κάτοικοι και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν παραβιάσεις και συλλήψεις.

Νεκρά πέντε μέλη των SDF από επίθεση του ISIS 

Από την πλευρά τους, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις υπό την ηγεσία των Κούρδων ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι πέντε μέλη τους σκοτώθηκαν σε δύο επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στην ανατολική Συρία, προσθέτοντας ότι ενίσχυσε τα «μέτρα ασφαλείας» στην περιοχή υπό το φως αυτών των εξελίξεων.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, η στρατιωτική πτέρυγα της αυτόνομης διοίκησης υπό την ηγεσία των Κούρδων, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους:

«Πέντε από τους μαχητές μας σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν κατά την απόκρουση δύο τρομοκρατικών επιθέσεων που στόχευαν ένα στρατιωτικό σημείο που ανήκε στις δυνάμεις μας στην πόλη Al-Jazrat στη δυτική επαρχία Ντέιρ εζ-Ζορ και ένα στρατιωτικό όχημα στην πόλη east Dhiban στην περιοχή».

Πρόσθεσε ότι οι δύο επιθέσεις ήταν μέρος μιας «σειράς οργανωμένων τρομοκρατικών επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν από την οργάνωση» στο Ντέιρ εζ-Ζορ «τις τελευταίες δύο ημέρες, αντανακλώντας τα επικίνδυνα σχέδια της τρομοκρατικής οργάνωσης».

Οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) «ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας και τις περιπολίες τους στην περιοχή, υπό το πρίσμα της κλιμάκωσης των κινήσεων των πυρήνων και της τρομοκρατικής δραστηριότητας στη Συρία γενικά και στην Ντέιρ εζ-Ζορ ειδικότερα».

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις ελέγχουν την ανατολική όχθη του ποταμού Ευφράτη, που χωρίζει το Κυβερνείο της Ντέιρ εζ-Ζορ, που συνορεύει με το Ιράκ, σε δύο μέρη.

Αυτές οι δυνάμεις ηγήθηκαν μιας στρατιωτικής εκστρατείας που οδήγησε την οργάνωση από τα τελευταία προπύργια της στη Συρία το 2019. Στη συνέχεια απέκτησαν τον έλεγχο μεγάλων περιοχών στη βόρεια και ανατολική Συρία.

Από το 2014, η εξτρεμιστική οργάνωση ελέγχει τεράστιες περιοχές στη Συρία και το γειτονικό Ιράκ, δηλώνοντας την ίδρυση ενός «ισλαμικού χαλιφάτου» μέχρι την απέλασή της από το Ιράκ το 2017 και στη συνέχεια τη Συρία το 2019.

Ωστόσο, οι τζιχαντιστές εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται σε απομακρυσμένες περιοχές της ερήμου, παρά το γεγονός ότι δεν ελέγχουν καμία περιοχή.

Από την ανατροπή του έκπτωτου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στις 8 Δεκεμβρίου, ο ρυθμός των επιθέσεων του ISIS έχει μειωθεί σε περιοχές που ελέγχονται από τη νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά έχει αυξηθεί σε περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους.

Κατά την πρώτη επίσκεψή του στη Βαγδάτη τον Μάρτιο, ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Asaad al-Sheibani εξέφρασε την προθυμία της Δαμασκού να «ενισχύει τη συνεργασία» με το Ιράκ για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, που δραστηριοποιείται κατά μήκος των εκτεταμένων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.

Μετά την ανατροπή του Άσαντ, ο προσωρινός πρόεδρος Αχμέντ αλ-Σαράα και ο διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) Μαζλούμ Άμπντι υπέγραψαν συμφωνία στις 11 Μαρτίου, η οποία όριζε την «ενσωμάτωση» όλων των πολιτικών και στρατιωτικών ιδρυμάτων που συνδέονται με την αυτόνομη κουρδική διοίκηση στο συριακό κράτος.

Παρά την υπογραφή της συμφωνίας, η εφαρμογή των διατάξεων της οποίας αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, η αυτόνομη διοίκηση άσκησε δριμεία κριτική στη συνταγματική διακήρυξη που υποστήριξε η συριακή προεδρία, η οποία, σύμφωνα με ειδικούς, εκχωρούσε στον πρόεδρο απόλυτες εξουσίες για τη διαχείριση της μεταβατικής φάσης, η οποία ορίστηκε σε πέντε χρόνια.

Έφερε αντίρρηση για την κυβέρνηση που σχημάτισε ο Σαράα, λέγοντας ότι δεν θα είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή των αποφάσεών της, θεωρώντας ότι «δεν αντικατοπτρίζει τη διαφορετικότητα» της χώρας.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

 

ΔιαβάστεΕπίσης