
ΚΥΠΡΟΣ
07/04/2025 | 10:28
Χαστούκι στον Ερντογάν και από τα Τουρκογενή κράτη: Αντί να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος αναβάθμισαν τις σχέσεις τους με τη Λευκωσία
Η Άγκυρα επεδίωξε μέσω του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών να δημιουργήσει ένα προθάλαμο αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Τουρκία και κατοχικό καθεστώς ευελπιστούσαν πως θα δουν σύντομα τα κράτη του ΟΤΚ θα προχωρούσαν σε αναβάθμιση των σχέσεων του με το κατοχικό καθεστώς στην Κύπρο.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Ανδρέα Πιμπίσιη στον «Φιλελεύθερο» οι διπλωματικές κινήσεις των χωρών αυτών δείχνουν πως δεν είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν πέραν της αποδοχής της παρουσίας του Ερσίν Τατάρ σε συνόδους του ΟΤΚ.
Η αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τα κράτη του ΟΤΚ είναι κάτι που προκαλεί αντιδράσεις καθώς διαφορετικά ήλπιζαν να εξελιχθούν τα πράγματα.
Άλλες τρεις, απομένουν μόνο δύο
Με τους πρόσφατους διορισμούς πρέσβεων στη Λευκωσία, από Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν και Τουρκμενιστάν, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταφέρει να έχει διπλωματικές σχέσεις με την πλειοψηφία των μελών ή παρατηρητών του ΟΤΚ, πλην δύο.
Οι μόνες χώρες με τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει διπλωματικές σχέσεις είναι η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν.
Δεν αναγνωρίζονται αλλά μιλούν
Με τις δύο αυτές χώρες μπορεί διπλωματικά να υπάρχει ένα κενό πλην όμως εκείνο του καταγράφεται είναι πως όποτε βρεθεί ευκαιρία αναπτύσσεται κάποιος διάλογος.
Το Αζερμπαϊτζάν ενώ στο παρελθόν απέφευγε την όποια επικοινωνία ή επαφή με εκπροσώπους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον τελευταίο ένα χρόνο είχαμε δύο συναντήσεις σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.
Από την άλλη και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν από το περασμένο καλοκαίρι δεν αποφεύγει να συνομιλήσει με Κύπριους αξιωματούχους όποτε δοθεί ευκαιρία. Τελευταίο παράδειγμα η 15λεπτη συνομιλία που είχε με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στη Γενεύη.
Ποιες χώρες συμμετέχουν
Μέλη του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών είναι το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, η Τουρκία και το Ουζμπεκιστάν.
Ουγγαρία και Τουρκμενιστάν συμμετέχουν με το καθεστώς παρατηρητή. Ένα καθεστώς που η Άγκυρα επιχειρεί να δώσει και στο ψευδοκράτος, προκειμένου να αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης του.
Η Τουρκία χρησιμοποιεί την οικονομική της ισχύ προκειμένου να ασκήσει έλεγχο ακόμα και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, επιχειρώντας να περάσει την πολιτική της και σ’ ό,τι αφορά το Κυπριακό και το κατοχικό καθεστώς.
Βλέπουν φίλους με εχθρούς
Η Τουρκία αλλά και το ψευδοκράτος ενοχλούνται από τις εξελίξεις αυτές. σε μια πρόσφατη ανάρτηση γνωστού αναλυτή που καλύπτει τα κράτη του ΟΤΚ σημειώνει χαρακτηριστικά:
«Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν και Τουρκμενιστάν έχουν διορίσει πρέσβεις ανεβάζοντας τις διπλωματικές τους σχέσεις με την ‘ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου’ [όπως αποκαλεί την ΚΔ] στο επόμενο επίπεδο.
Περιμέναμε για χρόνια από τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών να αναγνωρίσει την ‘ΤΔΒΚ’».
Η αναφορά αυτή είναι ενδεικτική του τι περίμεναν και τι τελικά έγινε.
Από την άλλη ενοχλήσεις προκαλεί και η συμμετοχή του Κατάρ στην αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος 2025».
Ο αντιπολιτευτικός Τύπος στην Τουρκία έγραψε ότι «νέα συμμαχία σχηματίστηκε κατά την αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος» που πραγματοποιήθηκε στο Αιγαίο».
Αναφέρεται στη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, γράφοντας ότι «εκτός από την ελληνοκυπριακή διοίκηση, την Ινδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με το Ισραήλ πέταξαν αεροπλάνα από το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, που ονομάζουμε ‘φίλους’».
Τα έχουν με το Κατάρ
Ο τουρκικός Τύπος ήταν έντονος γιατί «η Άγκυρα παρέμεινε σιωπηλή όταν το Κατάρ, γνωστό ως ‘φίλος της Τουρκίας’, ήταν στο αντίπαλο μπλοκ».
Η αντιπολιτευτική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» υπό τον τίτλο «Κατάργκεϊτ», γράφει ότι «η γενοκτονία στη Γάζα δεν έχει τελειώσει, συνεχίζεται, αλλά το Κατάρ, τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν συμμετέχουν σε κοινές ασκήσεις με το Ισραήλ!».
«Αν προσέξετε, αυτό το μέτωπο των ασκήσεων έχει δύο πτυχές: Οι χώρες αυτές αποτελούν αφενός το μέτωπο ενεργειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο κατά της Τουρκίας και αφετέρου περιλαμβάνει τους εταίρους της εναλλακτικής προς το σχέδιο Μιας Ζώνης και Ενός δρόμου, το οποίο εκτείνεται στην Ευρώπη μέσω Ινδίας-Ισραήλ-νότιας Κύπρου» όπως αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Προσθετει ότι «αυτή το μέτωπο κατά της Τουρκίας περιλαμβάνει επίσης το Κατάρ, τον σημαντικότερο εταίρο της Κυβέρνησης του ΑΚΡ».
Επίσκεψη εργασίας ΥΠΕΞ στα ΗΑΕ
Επίσκεψη εργασίας θα πραγματοποιήσει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το διήμερο 7-8 Απριλίου ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, ο οποίος στις συναντήσεις που θα έχει θα συζητήσει θέματα διμερών σχέσεων, περιφερειακές εξελίξεις και την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.
O Υπουργός Εξωτερικών αναχώρησε χθες, Κυριακή, για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο κ. Κόμπος θα έχει, μεταξύ άλλων, συνάντηση με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σεΐχη Abdullah bin Zayed Al Nahyan, καθώς και με την Υφυπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας κα. Reem Al Hashimy.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα είναι, όπως σημειώνεται, οι διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και η επερχόμενη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2026.
ΠΗΓΗ: philenews.com