
ΑΜΥΝΑ
10/04/2025 | 19:47
«Ασπίδα του Αχιλλέα»: Ο πολυστρωματικός Θόλος στο Αιγαίο, οι ιταλικές φρεγάτες Fremm και το made in Greece σύστημα Διοίκησης & Ελέγχου * Στη Βουλή ο 12ετής προγραμματισμός
Toυ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL – Αθήνα
Πίσω από κλειστές πόρτες εξελίσσεται η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής εξοπλισμών της Βουλής, με την αντιπολίτευση να εγείρει ενστάσεις ζητώντας χρόνο για να μελετήσει τα δεδομένα που παρέλαβαν στους κλειστούς απόρρητους φακέλους και τα οποία αφορούν στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο υπουργός Εθνικής άμυνας απάντησε ότι δεν καλούνται τα μέλη της επιτροπής να εκφράσουν την γνώμη τους για κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα αλλά για τον προγραμματισμό 12 ετών καθώς είναι η πρώτη φορά που από το 2010 φτάνει στην Βουλή μακροπρόθεσμος σχεδιασμός.
- Το βράδυ έγινε γνωστό ότι θετική γνώμη για το 12ετές πρόγραμμα αμυντικών εξοπλισμών εξέφρασε, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την κλειστή συνεδρίασή της, η κοινοβουλευτική επιτροπή Εξοπλιστικών. Θετική γνώμη φέρεται να εξέφρασαν η ΝΔ και η ΚΟ Σπαρτιάτες, αρνητική το ΚΚΕ ενώ τα υπόλοιπα κόμματα φέρονται να εξέφρασαν επιφύλαξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες εκείνο που μπορεί κανείς να ξεχωρίσει από τα προγράμματα είναι η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με δυο μεταχειρισμένες φρεγάτες κλάσης Bergamini, γνωστές και ως Fremm.
Το Marina Militaire πρόκειται ν’ αποσύρει περί τα τέλη του 2028 τις δυο πρώτες φρεγάτες αυτής της κλάσης, σε ηλικία περίπου 15 ετών. Το πολεμικό ναυτικό έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του γι’ αυτά τα πλοία τα οποία ομοιάζουν αρκετά στον οπλικό φόρτο τους με τις FDI που πρόκειται να παραληφθούν από τα τέλη του χρόνου.
Πρόκειται για δυο μονάδες κατασκευής του 2013, δηλαδή νέα πλοία και αφετέρου υπάρχουν τέσσερα γεμάτα χρόνια τα οποία αρκούν ώστε να καταλήξει η Αθήνα αν οι FREMM της Ιταλίας θα είναι πλοία ενδιάμεσης ή μόνιμης λύσης ή τίποτα απ’ αυτά.
Επιχειρησιακά, σημείωσαν με έμφαση στρατιωτικές πηγές πρόκειται για μονάδες που ουδέποτε ακούστηκε κάτι αρνητικό γι’ αυτές. Εν αντιθέσει μάλιστα με άλλες προτάσεις, που απέρριψε το ναυτικό ως πλοία που, πρώτον δεν ήταν φρεγάτες αλλά παράκτια περιπολικά και δεύτερον απαιτούνταν υπέρογκα ποσά ώστε να επιδιορθωθεί το μηχανολογικό πρόβλημα που έχουν.
Από την άλλη πλευρά στο Ναυτικό αντιλαμβάνονται ότι οι δυο Ιταλικές φρεγάτες, μια γενικής χρήσης και μια ανθυποβρυχιακή, εφόσον αποδεσμευτούν την διετία 2029-2030, ο επιχειρησιακός τους «βίος» θα έχει φτάσει στο σημείο του εκσυγχρονισμού μέσης ζωής.
Σε κάθε περίπτωση είτε η γαλλική, είτε η ιταλική FREMM, για τους αξιωματικούς και τα πληρώματα του ελληνικού στόλου υπήρξε το ανεκπλήρωτο «φετίχ».
Οι Bergamini είναι φρεγάτες 6.700 τόνων με πλήρη φόρτο μάχης, ικανές να επιχειρούν στην ανοιχτή θάλασσα και με ιδιαίτερα δύσκολο καιρό.
145 μέτρα σκαρί, με 16 κελιά Sylver A50 για πυραύλους Aster 15 ή 30. Πυροβόλο Otobreda 127/ 64 το οποίο μπορεί να φέρει Vulcano πυρομαχικά και πυροβόλο Otomelara 76/62 και πυρομαχικά ακριβείας Strales.
Στον οπλισμό συμπεριλαμβάνονται τηλεχειριζόμενα πυροβόλα εγγύς προστασίας, αντιπλοϊκοί πύραυλοιι Teseo/Otomat MK2/A καθώς και εκτοξευτές τορπιλών.
Οι δυο υποψήφιες προς διάθεση το 2029-2030 φρεγάτες φέρουν sonar γάστρας, με την μια που έχει ανθυποβρυχιακή διαμόρφωση να χει και το συρόμενο sonar CAPTAS-4.
Ο θόλος των 5 σημείων…
Η «ΑΣΠΙΔΑ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ» αποτελεί μία ολιστική προσέγγιση αποτελεσματικής αντιμετώπισης εχθρικών εναέριων, θαλάσσιων και υποθαλάσσιων απειλών με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης, μέσα από έναν πολυεπίπεδο θόλο 5 επιπέδων: αντιαεροπορικής, αντιβαλλιστικής, anti-drone, αντιπλοϊκής και ανθυποβρυχιακής προστασίας.
Με τα νέα πυραυλικά συστήματα Πυροβολικού επιτυγχάνεται η δραστική αύξηση του βεληνεκούς και η δυνατότητα πληγμάτων σε στρατηγικό βάθος, με ακρίβεια. Εκτοξεύουν διάφορα πυρομαχικά ανάλογα με την φύση και την αξία του στόχου. Ταυτόχρονα θα διαθέτουν και αντιπλοϊκές ικανότητες. Το αυξημένο βεληνεκές παρέχει την δυνατότητα επικάλυψης ενίσχυσης και υποστήριξης με πυρά γειτονικών περιοχών. Αυτό σημαίνει την ευχερή δυνατότητα υποστήριξης απομακρυσμένων νήσων, μικρονήσων και βραχονησίδων καθώς και αμοιβαία υποστήριξη μεταξύ των κυρίων νήσων.
Ηard kill συστήματα παρόμοια με το γνωστό πλέον από το πεδίο της Μ. Ανατολής Iron Dome, θα βρεθούν στο ελληνικό έδαφος και σε επιχειρησιακή ετοιμότητα προστασίας έναντι οποιασδήποτε απειλής.
Το ίδιο ισχύει και soft kill συστήματα, όπως το Iron Beam, το οποίο κι εκείνο με την σειρά του βρίσκεται στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από την ισραηλινή προς την ελληνική πλευρά.
Τα συστήματα Barak MX & Iron Beam σε συνδυασμό με το Drone Dome ως σύστημα μη κινητικής παρεμβολής εξουδετέρωσης ηλεκτρομαγνητικού πολέμου, πρόκειται ν’ αποτελέσουν τους σύγχρονους θώρακες αεράμυνας και αποτροπής από την Σαμοθράκη ως το Καστελόριζο και την Γαύδο.
Και δεν είναι μόνον αυτά διότι ο θόλος αφορά παράλληλα την αντιπλοϊκή άμυνα και την υποθαλάσσια.
Οι επάκτιες συστοιχίες κατ’ ουσία θα συμπληρώσουν την ενίσχυση του πολεμικού ναυτικού διότι οι μονάδες επιφανείας δεν υποκαθιστούνται.
Το υποθαλάσσιο κομμάτι θεωρείται μια άκρως απόρρητη κίνηση για την οποία θα ενημερωθεί η αρμόδια επιτροπή.
Διοίκηση και Έλεγχος
Το υπουργείο Εθνικής άμυνας προσβλέπει στην απόκτηση γεωστατικού δορυφόρου στρατιωτικών προδιαγραφών.
Επίσης υφίσταται πρόγραμμα για προμήθεια συστημάτων διεξαγωγής κυβερνοπολέμου και επιχειρήσεων στο ηλεκτρονικό φάσμα, τα οποία θα εξοπλίσουν την μονάδα κυβερνοπολέμου «1864» και τις νέες μονάδες ηλεκτρονικού πολέμου.
Η διασύνδεση όλων των οπλικών συστημάτων, πλατφορμών και αισθητήρων θα επιτευχθεί με ένα κοινό και ενοποιημένο σύστημα Διοίκησης και Ελέγχου, το οποίο θα αξιοποιεί συστηματικά την τεχνητή νοημοσύνη, με σκοπό την ανάλυση πληροφοριών, την εκμετάλλευση τους στην διαδικασία λήψης απόφασης και εμπλοκής στόχων ανάλογα με την σπουδαιότητα και προτεραιότητα της απειλής.
Συστατικό της ανάπτυξης του εν λόγω συστήματος αποτελεί και η ύπαρξη αξιόπιστων σύγχρονων κρυπτογραφημένων συστημάτων επικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένων των δορυφορικών.
Τα παραπάνω σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι made in Greece σύστημα το οποίο θ’ αποτελεί μια προσπάθεια του ελληνικού κέντρου καινοτομίας.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ,
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ