
ΕΛΛΑΔΑ
28/04/2025 | 08:07
Έπιασαν δουλειά από νωρίς στις Βούτες Ηρακλείου: Συνεχίζονται οι αυτοψίες στις ρηγματώσεις των σπιτιών: Προωθείται το αίτημα για να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης [video]
Από νωρίς το πρωί συνεχίζονται σήμερα Δευτέρα (28/4) οι αυτοψίες στις Βούτες Ηρακλείου για τις ρηγματώσεις που έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής.
Μετά την πρώτη αυτοψία που έγινε την Κυριακή από τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, μηχανικοί της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ηρακλείου έχουν μεταβεί στην περιοχή ελέγχοντας τα κτίρια.
Παράλληλα, πρόκειται να κατατεθεί αίτημα στη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών – ΔΑΕΦΚ για να έρθουν στις Βούτες και οι μηχανικοί της Διεύθυνσης προκειμένου με τις δικές τους αυτοψίες να υπάρξουν οι επίσημοι χαρακτηρισμοί των κτιρίων. Εξάλλου, αναμένεται να προωθηθεί και το αίτημα μέσω της ΠΕ Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης ώστε να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ο πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας (Δ) πραγματοποιεί αυτοψία στις Βούτες του Ηρακλείου Κρήτης, έπειτα από μεγάλες ρηγματώσεις που εμφανίστηκαν στην περιοχή, την Κυριακή 27 Απριλίου 2025. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ
Την Κυριακή, ο κ. Λέκκας συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Ηρακλείου, τους αρμόδιους αντιδημάρχους και δημοτικούς παράγοντες είδε από κοντά τις εκτεταμένες ρηγματώσεις που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία 24ωρα και έχουν προκαλέσει βαθιά ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής.
Ο ίδιος είχε επισημάνει ότι τα ασφαλή συμπεράσματα θα προκύψουν μετά από ενδελεχή παρατήρηση του φαινομένου και είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Θα αποτυπώσουμε την περιοχή με ειδικά μηχανήματα και drone ώστε να δούμε συνολικά την θέση του φαινομένου τη μορφολογία της περιοχής αλλά και τις άλλες γεωλογικές και γεωτεχνικές συνθήκες για να μπορέσουμε να καταλήξουμε κάπου, σε μια πρώτη προσέγγιση ώστε να προτείνουμε τις άμεσες παρεμβάσεις».
Έλεγχος σε όλα τα κατοικημένα σπίτια
Σύμφωνα με το δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό, προτεραιότητα είναι «να ελεγχθούν όλα τα κατοικημένα σπίτια στα οποία εντοπίζονται ρηγματώσεις, προκειμένου να γίνει εκτίμηση κινδύνου».
Επιπρόσθετα ο κ. Καλοκαιρινός, επισήμανε πως «θα χρειαστεί η δραστική συμβολή της πολιτείας στα επόμενο στάδια, εάν επιβεβαιωθεί ότι το φαινόμενο αυτό είναι ένα δομικό φαινόμενο, το οποίο χρειάζεται και την αντίστοιχη αντιμετώπιση».
Οι πρώτες εκτιμήσεις του προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμιου Λέκκα
Μιλώντας την Κυριακή στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης του Σεισμικού Κινδύνου, Καθηγητής, Ευθύμιος Λέκκας, έκανε λόγο για ένα γεωλογικό φαινόμενο το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. «Έχουμε να κάνουμε με δύο εδαφικές διαρρήξεις μήκους περίπου 150 μέτρων η καθεμία. Είναι σε διαφορετικά σημεία στο χωριό. Έχουν αυτές οι εδαφικές διαρρήξεις προκαλέσει αστοχίες σε κατασκευές, οικίες, δημόσιους χώρους αλλά και δίκτυα. Είναι ένα γεωλογικό καθαρά φαινόμενο, το οποίο είναι σε εξέλιξη. Έχει εμφανιστεί εδώ και μία εβδομάδα περίπου. Θα προσπαθήσουμε να χαρτογραφήσουμε με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια τις διαρρήξεις αυτές οι οποίες υπάρχουν στον χώρο, να δούμε, να προσεγγίσουμε τα αίτια στα οποία οφείλονται αυτές οι διαρρήξεις, να δούμε πώς εξελίσσεται το φαινόμενο, γιατί αυτό είναι το κυρίαρχο αυτή τη στιγμή και στη συνέχεια να δούμε πώς μπορούμε να επέμβουμε» τόνισε ο κ. Λέκκας.

Αυτοψία στις ρηγματώσεις που εμφανίστηκαν στην περιοχή Βούτες του Ηρακλείου Κρήτης διενεργεί ο πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας (δεν ειοκονίζεται), την Κυριακή 27 Απριλίου 2025. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ
Σε ερώτηση για το εάν είναι πιθανό το ενδεχόμενο να επεκταθεί αυτό το φαινόμενο σε γειτονικές περιοχές ο κ. Λέκκας απάντησε: “Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη, οπότε μπορεί να επεκταθεί. Αυτό θα το δούμε και αύριο και τις επόμενες μέρες κατά πόσο θα επεκτείνεται ή όχι το φαινόμενο. Από κει και πέρα υπάρχουν κάποιες κατασκευές οι οποίες έχουν πάθει μεγάλες αστοχίες από την από την διάρρηξη. Αυτές οι κατασκευές ήταν όμως παλιές και δεν κατοικούνται, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Σε ορισμένες κατασκευές, οι οποίες κατοικούνται, η σύσταση είναι για απόψε να μην κατοικηθούν, να βρεθεί κάποιος άλλος χώρος. Έτσι ώστε να μπορέσουμε αύριο να έχουμε μία πολύ καλή εικόνα για να δούμε στη συνέχεια τι δράση θα πάρουμε. Βεβαίως το αν θα είναι η κατοικίες ασφαλείς ή όχι, αυτό είναι θέμα της ΔΑΕΦ, η οποία θα αποστείλει μηχανικούς έτσι ώστε να μπορέσουν αυτοί να αξιολογήσουν κατά πόσο μία κατασκευή κινδυνεύει ή όχι“.
Πηγή: Cretalive