weather symbol
16
ΤΡΙ 29/4/25 | 14:36
O βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραμανλής ψηφίζει κατά τη διάρκεια της δεύτερης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, στη Βουλή, Αθήνα, Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2025. Η ψηφοφορία είναι ονομαστική σύμφωνα με τις διατάξεις του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Από τη δικογραφία στην Προανακριτική: Eπιστροφή στη Βουλή για την υπόθεση των Τεμπών* Οι κρίσιμες μαρτυρίες που «καίνε» Καραμανλή και Σπίρτζη και τα επόμενα γρήγορα βήματα [videos]

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει δυναμικά στο πολιτικό προσκήνιο,αναμένοντας να προκαλέσει νέα έντονη αντιπαράθεση, καθώς η Βουλή καλείται να διερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργών Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη.

Το ζήτημα αφορά κυρίως την ελλιπή εποπτεία των αρμόδιων φορέων για την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου αλλά και την καθυστέρηση στην υλοποίηση έργων εκσυγχρονισμού.

Η ογκωδέστατη δικογραφία, που σχηματίστηκε από τον ειδικό εφέτη ανακριτή Σ. Μπαϊκάμη, εστάλη άμεσα στη Βουλή, σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, όταν προέκυψαν αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα. Επισήμως, το Μέγαρο Μαξίμου τηρεί στάση αναμονής, επισημαίνοντας ότι θα μελετήσει προσεκτικά το περιεχόμενο της δικογραφίας πριν τοποθετηθεί. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να ακολουθήσει το ίδιο μοντέλο που εφαρμόστηκε στην υπόθεση του Χρήστου Τριαντόπουλου.

Με ταχύτητα οι διαδικασίες

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σε πρόσφατη συνέντευξή του (Mega), ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να σταθούμε εμπόδιο στη δικαιοσύνη» και επεσήμανε πως «το παράδειγμα Τριαντόπουλου αποτελεί οδηγό για οποιαδήποτε δικογραφία έρθει στη Βουλή». Σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπτωση σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για τον κ. Καραμανλή, θα επιδιωχθεί να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες με ταχύτητα και χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες, ώστε να αποφευχθούν νέες κατηγορίες περί συγκάλυψης.




Πληροφορίες από το περιβάλλον του πρώην υπουργού αναφέρουν ότι, παρότι υπάρχει έντονος προβληματισμός, ο ίδιος δεν προτίθεται να σταθεί εμπόδιο σε μία διαδικασία παραπομπής στον φυσικό δικαστή, εφόσον κριθεί αναγκαίο. Το ενδεχόμενο αυτό θα κριθεί αφότου η Νέα Δημοκρατία μελετήσει προσεκτικά τη δικογραφία και αξιολογήσει αν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για κάποιο αδίκημα.

Σε ερώτηση αν η σύσταση της Προανακριτικής θα βασιστεί σε πρόταση της αντιπολίτευσης ή σε πρωτοβουλία της κυβερνητικής πλειοψηφίας, κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι, όπως και στην περίπτωση Τριαντόπουλου, αν η πρόταση της αντιπολίτευσης είναι λογική και τεκμηριωμένη, τότε η Ν.Δ. θα την υπερψηφίσει· διαφορετικά θα προχωρήσει σε δική της πρόταση.

Οι κρίσιμες μαρτυρίες που «καίνε» Καραμανλή και Σπίρτζη

Καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης αναμένεται να έχουν οι καταθέσεις δύο υψηλόβαθμων στελεχών του υπουργείου Μεταφορών, οι οποίοι υποστήριξαν ότι είχαν προειδοποιήσει τον Κώστα Καραμανλή για σοβαρούς κινδύνους λόγω της ελλιπούς συντήρησης του σιδηροδρομικού δικτύου και της έλλειψης προσωπικού.




Ένας εκ των μαρτύρων είχε μάλιστα αποστείλει δύο ενημερωτικά σημειώματα, τον Σεπτέμβριο του 2021, προς τον τότε υπουργό, τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γ. Καραγιάννη και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Γιάννη Ξιφάρα.

Τα στοιχεία αυτά αναμένεται να δημιουργήσουν νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό, ενώ το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα δικαιολογηθεί πιθανή απόδοση κατηγοριών πλημμεληματικού χαρακτήρα σε βάρος του κ. Καραμανλή, όταν οι υφιστάμενοί του κατηγορούνται για κακουργηματικές πράξεις.

Προσεκτικοί χειρισμοί από το Μαξίμου

Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι οι χειρισμοί πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί, καθώς η κοινωνική πίεση, αν και έχει εκτονωθεί σε σχέση με το παρελθόν, παραμένει. Η εικόνα συγκάλυψης είναι κάτι που το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να αποφύγει πάση θυσία, ενώ δεν σκοπεύει να αφήσει την αντιπολίτευση να μονοπωλήσει την πολιτική αξιοποίηση της υπόθεσης.

Όλα δείχνουν πως η «συνταγή Τριαντόπουλου» — δηλαδή σύσταση Προανακριτικής, σύντομες διαδικασίες και άμεση παραπομπή στον φυσικό δικαστή — θεωρείται η πιο ασφαλής πολιτικά και θεσμικά διέξοδος για την κυβέρνηση.

ΔιαβάστεΕπίσης