
UNCATEGORIZED
23/04/2025 | 11:24
«Απλός, ταπεινός και με την καλοσύνη να ζωγραφίζεται στο πρόσωπό του»: Η ανάμνηση ενός γεύματος με τον Πάπα Φραγκίσκο στη Βηθλεέμ
«Η στιγμή που μπήκε στην αίθουσα, όπου επρόκειτο να γευματίσουμε, θα μου μείνει αξέχαστη. Η παρουσία του γέμισε τον χώρο.
Η καλοσύνη του ήταν εμφανής στο κατάλευκο πρόσωπό του και σας ορκίζομαι, αισθάνθηκα ένα φως να πλαισιώνει το κεφάλι του. Ήταν μια βαθιά πνευματική στιγμή για εμένα».
Με τις φράσεις αυτές, η Σάντια Σμπαΐτ (Shadia Sbait) περιγράφει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τις στιγμές λίγο προτού η ίδια και η οικογένειά της παρακαθίσει σε γεύμα, μαζί με άλλους πιστούς, με τον Πάπα Φραγκίσκο, στη Βηθλεέμ, το μακρινό 2014.
Τον Μάιο του 2014, ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος πέθανε τη Δευτέρα του Πάσχα σε ηλικία 88 ετών, είχε πραγματοποιήσει μια επίσκεψη γεμάτη συμβολισμούς και μηνύματα στους Αγίους Τόπους.
Σε γεύμα στη Βηθλεέμ, η Σμπαΐτ, υπεύθυνη Διεθνών Προγραμμάτων στο Gordon’s College της Χάιφας, η οποία γεννήθηκε στο χωριό Κφαρ Γιασέφ, στο βόρειο Ισραήλ και μεγάλωσε σε μια οικογένεια Καθολικών Αράβων συνάντησε τον Πάπα και ανασύρει μνήμες από εκείνη την επίσκεψη, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
θυμάται πως παρά το γεγονός πως δεν θεωρεί τον εαυτό της ένα ιδιαιτέρως θρησκευόμενο άτομο, ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε ευκολότερη για την ίδια -και ανθρώπους όπως αυτή- την επανασύνδεση με την Εκκλησία και τις χριστιανικές αξίες.
Με μια στάση «χωρίς κριτική», όπως σχολιάζει, υπογραμμίζοντας τη ζεστασιά και τον ανοικτό χαρακτήρα του Πάπα.
Από την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου, η Σμπαΐτ θα θυμάται πάντα την εκτός προγράμματος στάση που έκανε ο Ποντίφικας στο τείχος που χωρίζει το Ισραήλ από τη Δυτική Όχθη, καθ’ οδόν προς την πλατεία Μαντζέρ της Βηθλεέμ.
Εκεί, πιέζοντας την παλάμη του στο γεμάτο γκράφιτι τείχος, έσκυψε το κεφάλι του σε στάση προσευχής, μια κίνηση που, όπως παραδέχθηκαν αργότερα και οι συνεργάτες του, ήταν μια σιωπηλή δήλωση απέναντι σε ένα σύμβολο διαίρεσης και σύγκρουσης, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα της εποχής.

Η Σάντια Σμπαΐτ με τον Πάπα Φραγκίσκο. Photo via ΑΠΕ-ΜΠΕ με παραχώρηση από την κ. Σάντια Σμπαΐτ
«Ο Πάπας ήρθε στην αίθουσα (του γεύματος) μετά ένα μακρύ ταξίδι και μια μαζική θεία λειτουργία έξω από την εκκλησία.
Καθ’ οδόν προς τη λειτουργία, θυμάμαι πως κάποιος ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια φωτογραφία του Πάπα να ζητά από τον οδηγό του να σταματήσει το αυτοκίνητο όταν είδε το αποκαλούμενο διαχωριστικό τείχος μεταξύ του Ισραήλ και των παλαιστινιακών εδαφών.
Αυτό το τείχος συμβολίζει την κατοχή, την αδικία, το άπαρτχαϊντ και τις διακρίσεις στην περιοχή. Ακούμπησε το κεφάλι και το χέρι του στο τείχος και προσευχήθηκε», λέει η Σμπαΐτ, που συνέχισε να έχει μπροστά της την εικόνα του Πάπα «να προσεύχεται για δικαιοσύνη και ειρήνη», όταν αργότερα τον συνάντησε στο γεύμα.
Στο γεύμα, παρουσία συγκεκριμένου αριθμού ατόμων, η Σμπαΐτ θυμάται τον Πάπα να λέει απλώς στους ανθρώπους που άρχισαν να τον πλησιάζουν: «Πεινάω και θέλω να φάω. Ας συζητήσουμε σε λίγο».
Η απλότητά του την εντυπωσίασε. «Ακόμη θυμάμαι αυτή την πρόταση. Αναλογίστηκα πόσο απλός και ταπεινός ήταν. Μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση» τονίζει.
Η ίδια, ο σύζυγός της, η κόρη της και ο γιος της παρακάθισαν στο γεύμα με τον Πάπα ως εκπρόσωποι του χωριού Ικρίτ, «ένα παλαιστινιακό χωριό στο βόρειο Ισραήλ, οι κάτοικοι του οποίου εκτοπίστηκαν, στο βόρειο Ισραήλ», όπως λέει.
Το Ικρίτ, σημειώνει η Σμπαΐτ, έχει «ειδικό νομικό καθεστώς – το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αναγνωρίζει το δικαίωμα της επιστροφής μας στο Ικρίτ».
Περίπου 60% της κοινότητας αυτής συμμετείχαν στη λειτουργία στην πλατεία της Βηθλεέμ, ενώ μετά το γεύμα μια 80χρονη, που δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή, πλησίασε τη Σμπαΐτ και τη ρώτησε αν ο Πάπας τους είπε πότε μπορούν να επιστρέψουν στο Ικρίτ.
«Αυτή η ερώτηση μού ράγισε, εκείνη τη στιγμή, την καρδιά» εξομολογείται.
Η είδηση του θανάτου του Πάπα σκόρπισε θλίψη στην οικογένεια Σμπαΐτ και όλους όσοι τον είχαν συναντήσει σε εκείνη την ιστορική επίσκεψή του στους Αγίους Τόπους.
«Ήταν πραγματικά λυπηρό το άκουσμα του θανάτου του. Οι φίλοι μου και εγώ είχαμε ένα αστείο: κάθε φορά που ο Πάπας έκανε μια προοδευτική δήλωση, κάποιος έλεγε: “Σάντια, από τότε που ο Πάπας σε γνώρισε, έγινε πολύ ανοιχτόμυαλος!”.
Πέρα από το αστείο, αυτό το συναίσθημα αποτυπώνει τον αντίκτυπο που είχε σε μένα» καταλήγει η Σμπαΐτ.
Για όσους τον συνάντησαν σε εκείνη την επίσκεψή του, ο Πάπας Φραγκίσκος υπήρξε κάτι περισσότερο από πνευματικός ηγέτης· υπήρξε φως, γέφυρα και ελπίδα – ένας ποιμένας της ειρήνης.
Με πληροφορίες μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα