weather symbol
16
ΠΑΡ 25/4/25 | 03:54
Λεζάντα: Τα ελικόπτερα Chinook τόσο κατά τις ασκήσεις ειδικών επιχειρήσεων, όσο και κατά την αεροπυρόσβεση καταπονούνται ιδιαιτέρως. Πηγή εικόνας: Hellasjournal

Αμερικανοί στα Μέγαρα για την συντήρηση των υπερπολύτιμων Chinook της Αεροπορίας Στρατού: Τι είδαν και τι θα κάνουν στα workhorse ελικόπτερα

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL – Αθήνα

Οι «από μηχανής Θεοί», στην αεροπυρόσβεση, στις αεροδιακομιδές, στην απαγκίστρωση στρατιωτικών τμημάτων κατά την ολοκλήρωση μιας επιχείρησης, κ.ο.κ. , τα ελικόπτερα Chinook ήταν πάντοτε το «πολυεργαλείο» της Αεροπορίας Στρατού.

Ήταν και είναι ελικόπτερα τα οποία μεταβαίνουν οπουδήποτε και οποτεδήποτε, ενώ αν δεν υπήρχαν τα πληρώματα που τα υπηρετούν, οι διαθεσιμότητές τους θα ήταν σε χειρότερη κατάσταση.

Για την συντήρησή τους πολλά είναι εκείνα που εξετάστηκαν από το στρατιωτικό επιτελείο, ακόμη και η ιδιωτική εταιρεία, κάτι που ήδη εφαρμόζεται σε άλλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι διαπραγματεύσεις ωστόσο με τον αμερικανικό στρατό έφερε τους Αμερικανούς στα Μέγαρα. Και οι αυτοψίες ήδη ξεκίνησαν στην αεροπορική «φωλιά» του στρατού ξηράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες που φτάνουν στην Hellasjournal, μέσω των διαπραγματεύσεων διαρκείας, φαίνεται ότι εντοπίστηκαν και ανταλλακτικά που θα μπορέσουν να υποστηρίξουν την έναρξη αυτής της προσπάθειας για την «Ανάσταση» στον στόλο των Chinook.

To αμερικανικό κλιμάκιο την Μεγάλη Εβδομάδα βρέθηκε στα Μέγαρα και εξέτασε τους φακέλους των υποψηφίων για την μεγάλη συντήρηση ελικοπτέρων.

Έκανε αυτοψία σε όλα τα υλικά που βρίσκονται στο 2ο ΣΕΣΑΥ, για να διαπιστώσει αν το σύνολο της εργαλειοθήκης διαθέτει πιστοποίηση. Εντόπισαν τον χώρο που θα εγκατασταθεί το κλιμάκιο για την λεγόμενη «200ωρη» συντήρηση των Chinook. Έκαναν τον πρώτο έλεγχο ακόμη και σε δομικά μέρη στα υποψήφια προς συντήρηση ελικόπτερα.

Στόχος του στρατιωτικού επιτελείου και της Διεύθυνσης Αεροπορίας Στρατού πέραν της αύξησης της διαθεσιμότητας των ελικοπτέρων, είναι να υπάρξει άμεση ανταπόκριση στην συνεργασία με τους μηχανικούς που πρόκειται να εγκατασταθούν στην Ελλάδα.

Άλλωστε, η έναρξη της αντιπυρικής περιόδου βρίσκεται προ των πυλών την στιγμή μάλιστα που οι υποχρεώσεις του 4ου Τάγματος Αεροπορίας Στρατού αυξάνονται με ραγδαία ταχύτητα, με ότι αυτό σημαίνει για την συντήρηση και την διαθεσιμότητα του συνόλου του στόλου των Chinook.

Τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι επιτελείς, έχουν «στοχοποιήσει» 7 από τα 10 συνολικά ελικόπτερα που είχε παραλάβει το 4ο Τάγμα πριν το 2020 από τον US ARMY.

Υπενθυμίζουμε ότι εκείνα τα 10 ελικόπτερα είχαν φτάσει στην Ελλάδα έχοντας κάνει εργοστασιακή συντήρηση 200 ωρών, ενώ είχαν σώσει την επικράτεια από τα πύρινα μέτωπα.

Η εργοστασιακή συντήρηση των 200 ωρών κατ’ ουσίαν, λύνει το σύνολο του ελικοπτέρου, γι’ αυτό και απαιτείται χρόνος για την επανένταξή του στον στόλο. Οι συντηρήσεις από τις 25 ώρες ως τις 175 γίνονται από τους μηχανοσυνθέτες του 4ου Τάγματος ελικοπτέρων που ανήκουν τα Chinook.

Η συντήρηση ωστόσο του 3ου και 4ου κλιμακίου είναι μια υπόθεση του 2ου ΣΕΣΑΥ, το οποίο καλείται από τους επόμενους μήνες να συνεργαστεί με το αμερικανικό κλιμάκιο των συνταξιοδοτημένων τεχνικών από τις ΗΠΑ, οι οποίοι ωστόσο εργάζονται με συμβόλαιο για τον αμερικανικό στρατό.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κόστος του συγκεκριμένου εγχειρήματος πρόκειται να κυμανθεί περίπου στα 40 εκατομμύρια.
Πάντως το Γενικό Επιτελείο Στρατού έχει εισηγηθεί την προμήθεια δέκα ελικοπτέρων Chinook CH-47F καθώς και τον εκσυγχρονισμό επιπλέον δέκα από τον υφιστάμενο στόλο των CH-47D.

Τα σχέδια για αναβάθμιση των κινητήρων του παλαιότερου τύπου των Chinook με τους κινητήρες T-55-L712 φαίνεται ότι εγκαταλείφθηκε οριστικά, καθώς δεν υπάρχει το παραμικρό ανταλλακτικό στην αγορά, ενώ η κατασκευάστρια εταιρεία δεν τον υποστηρίζει.

Μοιραία τα ελικόπτερα αυτά θα οδηγηθούν αργά ή γρήγορα στην πλήρη απόσυρσή τους ακόμη κι από την πίστα του 4ου ΤΕΑΣ.

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

 

 

ΔιαβάστεΕπίσης