
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
07/04/2025 | 14:11
Eληξαν οι εργασίες της Προανακριτικής, με το πόρισμα της πλειοψηφίας παραπέμπεται ο Τριαντόπουλος-Αποχώρησε, καταψήφισε η αντιπολίτευση
Με τις 14 ψήφους των βουλευτών της πλειοψηφίας εγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής το πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και την παραπομπή του στο Δικαστικό Συμβούλιο.
Η αυλαία της επιτροπής έπεσε με την αποχώρηση της πλειοψηφίας των μελών της αντιπολίτευσης, με ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά και την ανεξάρτητη Αθηνά Λινού να απέχουν από την ψηφοφορία επί του «γαλάζιου» πορίσματος παραπομπής.
Μετά τη σημερινή, τελευταία, πράξη της επιτροπής, το λόγο θα έχει η Ολομέλεια -πιθανότατα την ερχόμενη Παρασκευή 11 Απριλίου- ώστε με μυστική ψηφοφορία να δώσει το πράσινο φως για την οριστική παραπομπή του κ. Τριαντόπουλου στον Δικαστικό Συμβούλιο.
Το πόρισμα της επιτροπής
Στο πόρισμα της πλειοψηφίας, που υπερψηφίστηκε σήμερα, αναφέρονται στο κεφάλαιο των συμπερασμάτων τα εξής:
“Ήδη έχει διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελέα Εφετών Λάρισας και εξεδόθη η υπ’ αριθμ. 43/2024 Εισαγγελική Διάταξη, η οποία αρχειοθέτησε την μηνυτήρια αναφορά για σειρά μη πολιτικών προσώπων και διαβιβάζοντας τον φάκελο στη Βουλή για τον ελεγχόμενο υφυπουργό και στη συνέχεια η υπ’ αριθμ. 69/2024 Εισαγγελική Διάταξη της Εισαγγελέως Εφετών Λάρισας άσκησε ποινική δίωξη σε τέσσερα (4) φυσικά πρόσωπα.
Το συγκεντρωθέν αποδεικτικό υλικό, που αναφέρθηκε στην παρούσα, κρίνεται ως απολύτως επαρκές υλικό προκειμένου να καταλήξει η επιτροπή, αξιολογώντας το, ότι συντρέχουν οι όροι που απαιτεί ο νόμος στη παρούσα φάση για να προταθεί στην Ολομέλεια η άσκηση της ποινικής δίωξης και δεν καθίσταται αναγκαία η αυτοπρόσωπη εμφάνιση του κ. Τραντόπουλου για παροχή διευκρινήσεων, δεδομένου ότι ήδη εκλήθη σε παροχή εξηγήσεων, κλήση στην οποία και ανταποκρίθηκε.
Η επιτροπή συνεπώς κρίνει ότι το συγκεντρωθέν υλικό και οι σκέψεις που αναπτύσσονται στην Εισαγγελική Διάταξη είναι επαρκείς και δεν χρειάζεται να προβεί σε άλλες πράξεις.
Κατά συνέπεια, τα πραγματικά περιστατικά που περιγράφονται στην Εισαγγελική Διάταξη και οδήγησαν στην νομική τους υπαγωγή, όπως αναφέρεται στη διάταξη και οδήγησαν στην άσκηση ποινικής δίωξης στα τέσσερα (4) φυσικά πρόσωπα κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο κρίνεται ότι συνιστούν τις ενδείξεις που απαιτεί ο νόμος και για την άσκηση ποινικής δίωξης στον ελεγχόμενο υφυπουργό.
Η Επιτροπή καταλήγει στο ανωτέρω συμπέρασμα, ανεξαρτήτως της βούλησης του ιδίου να οδηγηθεί το συντομότερο δυνατό στον φυσικό δικαστή. Ανεξαρτήτως αυτού, η Επιτροπή προτείνει την άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος (αρ. 259 ΠΚ) αποκλειστικά και μόνο από το συγκεντρωθέν αποδεικτικό υλικό και τις εκδοθείσες Εισαγγελικές Διατάξεις. Κατόπιν τούτου προτείνουμε την άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα του άρθρου 259 ΠΚ αναφερόμενοι στα πραγματικά περιστατικά και στη νομική υπαγωγή αυτών όπως περιγράφονται στην υπ’ αριθμ. 43/2024 Εισαγγελική Διάταξη”.
Οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης
«Το κλείσιμο των εργασιών της Προανακριτικής επιτροπής με απόφαση του πρωθυπουργού συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος και υπηρετεί την προφανή σκοπιμότητα της συγκάλυψης και της προστασίας του κ. Τριαντόπουλου», δήλωσε στο περιστύλιο η Μιλένα Αποστολάκη από το ΠΑΣΟΚ, με τους βουλευτές της Χαριλάου Τρικούπη να καταψηφίζουν το πόρισμα της πλειοψηφίας.
Για ντροπιαστική λειτουργία της προανακριτικής κατηγόρησε την πλειοψηφία ο Γιώργος Γαβρήλος, με τους βουλευτές της Κουμουνδούρου να αποχωρούν από την ψηφοφορία, ώστε να μην νομιμοποιήσουν τη διαδικασία.
Κατάχρηση εξουσίας καταλόγισε στην κυβέρνηση ο κ. Χήτας από την Ελληνική Λύση, ενώ για προανακριτική – παρωδία έκανε λόγο ο Δημήτρης Τζανακόπουλος από τη Νέα Αριστερά.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ απείχαν από την ψηφοφορία, ενώ το πόρισμα καταψήφισαν Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας και Σπαρτιάτες.
Με πληροφορίες από skai.gr