
ΚΟΣΜΟΣ
12/03/2025 | 12:31
Τρία χρόνια από τη ρώσικη θηριωδία στη Μπούτσα: Ο Πούτιν δεν καταλαβαίνει τι είναι ειρήνη, είναι κάτι σαν κατάπαυση, χωρίς επιζώντες από μας, μόνο εδάφη [videos]
Τον Μάρτιο του 2022 οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν για ένα μήνα την ουκρανική πόλη Mπούτσα .Για εγκλήματα πολέμου εξακολουθεί να κάνει λόγο το Κίεβο
Ο ιερέας της εκκλησίας του Αγίου Ανδρέα, ο πατέρας Αντρί Χαλάβιν, βρίσκεται ακόμη στην Μπούτσα, τρία χρόνια μετά την έναρξη της βίαιης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η περιοχή του Κιέβου και οι πόλεις της, όπως η Μπούτσα, το Χοστομέλ και το Ίρπιν, ήταν οι πρώτες που αντιμετώπισαν -και σταμάτησαν- τις ρωσικές δυνάμεις στον ολοκληρωτικό τους πόλεμο στις αρχές του 2022.
Δείχνοντας τον τοίχο μνήμης της Μπούτσα, ο πατέρας Αντρί λέει ότι θα αντικατασταθεί με ένα μόνιμο μνημείο.
Είπε στο Euronews ότι ο τοίχος, που είναι γεμάτος με μεταλλικές πλάκες για κάθε άτομο που σκοτώθηκε στην πόλη μετά την κατάληψη της από τα ρωσικά στρατεύματα, θα πρέπει να είναι ένα μέρος όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να έρχονται με τα παιδιά τους, για να είναι επίσης ένας τόπος δύναμης.
«Η απελευθέρωση της χώρας μας ξεκίνησε με την απελευθέρωση της Μπούτσα», εξήγησε ο πατέρας Αντρί.
Οδυνηρές αναμνήσεις του 2022
Ο πατέρας Αντρί γνωρίζει κάθε γωνιά της Μπούτσα και πιθανότατα κάθε κάτοικο. Καθώς δείχνει το μνημείο, δείχνει ένα σπίτι όπου βρίσκεται απέναντι από την εκκλησία.
Η οικογένεια που ζούσε εκεί γλίτωσε από τον πόλεμο της Ρωσίας μια φορά στο παρελθόν, όταν οι δυνάμεις της Μόσχας εισέβαλαν στο Ντονμπάς. Αλλά το Κρεμλίνο και ο πόλεμός του τους κυνήγησαν μέχρι την Μπούτσα.
Στις 5 Μαρτίου – αρκετές ημέρες μετά την κατάληψη – η οικογένεια προσπάθησε να εγκαταλείψει την περιοχή.
«Οι ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον τους, εναντίον ολόκληρης της οικογένειας, ακριβώς έτσι, στους δρόμους της Μπούτσα», θυμάται ο πατέρας Αντρί.
Μόνο ο πατέρας επέζησε, έχοντας χάσει το πόδι του. Τα ονόματα των δύο παιδιών – εννέα και τεσσάρων ετών – και της μητέρας τους είναι χαραγμένα στο μνημείο στην εκκλησία, ακριβώς απέναντι από το σπίτι τους. Ο άνδρας ζει ακόμη στην Μπούτσα, λέει ο πατέρας Αντρί.
Γνωρίζει τα ονόματα και τις ιστορίες σχεδόν όλων όσων το όνομα τους είναι γραμμένο στο μνημείο. Πολλές οικογένειες σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να φύγουν, εξηγεί.
«Έχουμε κάμερες παρακολούθησης στην έξοδο από την Μπούτσα, στον κυκλικό κόμβο προς το Χοστομέλ και το Ίρπιν. Τη δεύτερη ημέρα του πολέμου πλήρους κλίμακας, οι Ρώσοι πυροβολούσαν εναντίον κάθε κινούμενου αυτοκινήτου και πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εκεί», είπε.
Πολλοί άμαχοι σκοτώθηκαν επίσης κατά τη διαμονή τους στην κατεχόμενη Μπούτσα. «Όταν οι Ρώσοι έμπαιναν στα σπίτια των ανθρώπων, άνοιγαν πυρ εναντίον οποιουδήποτε βρισκόταν μέσα» εξήγησε ο πατέρας Aντρί.
Οι κάτοικοι δεν είχαν άλλη επιλογή από το να φύγουν και να προσπαθήσουν να βρουν τρόφιμα, νερό και φάρμακα. Οι Ρώσοι στρατιώτες είπαν στους ντόπιους να βάλουν λευκές ταινίες στα χέρια τους και θα ήταν ασφαλείς.
«Ένας πατέρας και ένας γιος πήγαν σε ένα δημαρχείο για να πάρουν φάρμακα, δέχθηκαν πυρά και οι δύο. Ο γιος, 13 ετών, επέζησε επειδή η σφαίρα πέρασε μέσα από την κουκούλα του γιλέκου του. Έμεινε στο έδαφος, δίπλα στο πτώμα του πατέρα του, προσποιούμενος τον νεκρό, μέχρι που ήταν πιο ασφαλές να τρέξει στο σπίτι του», θυμάται ο ιερέας.
Μπούτσα, τρία χρόνια αργότερα
Η οδός Βοκζάλνα στην Μπούτσα, όπου μια φάλαγγα ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων καταστράφηκε από τον ουκρανικό στρατό, διάσημη για μια φωτογραφία που συγκλόνισε τον κόσμο, μοιάζει τώρα εντελώς διαφορετική.
Δεν υπάρχει κανένα ίχνος μάχης και σχεδόν κανένα ίχνος κατεστραμμένων σπιτιών. Ο δρόμος έχει ανοικοδομηθεί και τώρα μοιάζει με οποιονδήποτε άλλο δρόμο σε οποιαδήποτε ήσυχη ευρωπαϊκή πόλη με σύγχρονα σπίτια και τακτοποιημένους φράχτες.
Οι καφετέριες και τα καταστήματα έχουν ανοικοδομηθεί και έχουν ανοίξει ξανά, και οι άνθρωποι έχουν επιστρέψει. Αλλά παρόλο που μπορεί κανείς να διακρίνει τα σημάδια της ρωσικής κτηνωδίας μόνο σε ορισμένα κτίρια κατοικιών στις προσόψεις που είναι σημαδεμένες από τα θραύσματα των βομβαρδισμών και τις πινακίδες στην πρόσοψη – όπως ακριβώς και στην εκκλησία του Αγίου Ανδρέα – οι συναισθηματικές πληγές δεν έχουν επουλωθεί.
Στον τοίχο της μνήμης υπάρχουν 509 ονόματα πολιτών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της κατοχής της Μπούτσα, λέει ο πατέρας Αντρί και προσθέτει: «509 πολίτες πέθαναν εδώ όχι ως αποτέλεσμα της μάχης, αλλά κατά τη διάρκεια της κατοχής. Και δεν έχουμε μιλήσει ακόμη για τους βιασμούς, τις ληστείες, τις απαγωγές παιδιών».
Ο διάλογος με τη Μόσχα
Μεταξύ πολλών δηλώσεων σχετικά με την Ουκρανία από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, υπήρξε μία που πραγματικά ξεχώρισε, ξεπερνώντας τις κόκκινες γραμμές για τους Ουκρανούς: όταν ο Τραμπ είπε ότι η Ουκρανία δεν έπρεπε να ξεκινήσει τον πόλεμο.
Ο πατέραςΑντρί λέει ότι για τους Ρώσους, οι διαπραγματεύσεις δεν είναι ένας τρόπος για να βρεθεί η ειρήνη, αλλά «ένας τρόπος για να πετύχεις αυτό που δεν μπορείς να πετύχεις με τα όπλα».
«Οι Ρώσοι ήθελαν να καταλάβουν το Κίεβο σε τρεις ημέρες και απέτυχαν. Με τη βοήθεια του Τραμπ, των διαπραγματεύσεων και ούτω καθεξής, προσπαθούν να καταλάβουν την Ουκρανία με κάποιον άλλο τρόπο», εξήγησε.
«Αυτό είναι ένα θέμα δικαιοσύνης. Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι ότι όταν λένε “διαπραγματεύσεις”, κανείς δεν μιλάει για εγκλήματα. Κανείς δεν μιλάει για την ευθύνη».
Λέει ότι καταλαβαίνει πλήρως γιατί όσοι βρίσκονται έξω μπορεί να μην μπορούν να το κατανοήσουν, εξηγώντας το ως κάτι απλό όπως η «ανθρώπινη ψυχολογία».
«Όταν τα αεροπλάνα πετούσαν ήδη πάνω από τα κεφάλια μας, τα ρωσικά ελικόπτερα πετούσαν από πάνω μας και τα πάντα ανατινάζονταν και εκρήγνυνταν, καταλαβαίνεις ότι υπάρχει πόλεμος», δήλωσε ο πατέρας Αντρί.
«Αλλά νοητικά ήταν αδύνατο να παραδεχτείς ότι μπορεί να είναι αληθινός στον 21ο αιώνα».
Πολλοί άνθρωποι στην Ευρώπη αισθάνονται το ίδιο, ότι ο πόλεμος είναι αδύνατο να συμβεί, επισημαίνει ο πατέρας Αντρί.
«Δεν είναι έτοιμοι να το αποδεχτούν. Έχουν μια ήρεμη, άνετη ζωή», λέει, προσθέτοντας ότι τώρα οι Ευρωπαίοι βρίσκονται σε μια κατάσταση όπου αρχίζουν να καταλαβαίνουν, αλλά δεν είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν ό,τι είχαν ή να αποδεχτούν τα πράγματα ως έχουν.
«Αν αυτό συνεχιστεί, υπάρχει ο κίνδυνος να αναγκαστούν να μάθουν ρωσικά. Διότι αν πέσει η Ουκρανία, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής θα είναι οι επόμενες».
Πιστεύει ότι όταν πρόκειται για οποιεσδήποτε συνομιλίες με τη Ρωσία, το κρίσιμο ζήτημα είναι η κατανόηση του τι σημαίνει ουσιαστικά «ειρήνη», η οποία είναι πολύ διαφορετική στην Ουκρανία και τη Ρωσία. Ακόμη και αν οι όροι και οι προϋποθέσεις της συμφωνίας είναι καλές, το ερώτημα είναι, θα κάνει αυτό τον Ρώσο Βλαντιμίρ Πούτιν και τις δυνάμεις του να σταματήσουν να πυροβολούν;
«Οι Ουκρανοί αντιλαμβάνονται τη λέξη “ειρήνη” όταν δεν σκοτώνονται, όταν υπάρχει δικαιοσύνη, όταν οι εγκληματίες λογοδοτούν για τα εγκλήματά τους – αυτή είναι η ειρήνη», δήλωσε ο πατέρας Αντρί.
«Από τη σκοπιά του Πούτιν, νομίζω ότι η “ειρήνη” είναι κάτι σαν κατάπαυση του πυρός, επειδή δεν υπάρχουν πια επιζώντες από τη δική μας πλευρά, κανείς ζωντανός, μόνο εδάφη έχουν απομείνει», κατέληξε.
Mε πληροφορίες από gr.euronews.com