
ΑΜΥΝΑ
12/03/2025 | 10:12
Τώρα αισθανόμαστε πιο …ασφαλείς!!!: Στην Τουρκία ο Ντόναλντ Τουσκ για την ευρωπαϊκή ασφάλεια* Ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας δέχτηκε την πρόσκληση του Ερντογάν
Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, επισκέπτεται σήμερα την Τουρκία, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο προεδρικό μέγαρο της Άγκυρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στη συμμετοχή της Τουρκίας στις ευρωπαϊκές αμυντικές και στρατηγικές πρωτοβουλίες.
Η Διεύθυνση Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας επιβεβαίωσε ότι η επίσκεψη πραγματοποιείται έπειτα από πρόσκληση του Τούρκου προέδρου. Παράλληλα, το τουρκικό πρακτορείο Anadolu μετέδωσε δηλώσεις του Τουσκ, ο οποίος ανέφερε πως αναζητούνται “μη τυποποιημένοι τρόποι” για την ενίσχυση της ασφάλειας της Πολωνίας, τονίζοντας ότι αυτό το ζήτημα θα βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών.
“Όλα δείχνουν ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για αυτό”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πολωνός πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα στο Σέιμ, την κάτω βουλή της Πολωνίας. Πρόσθεσε ότι η Πολωνία επιδιώκει να ενισχύσει τη συνεργασία με την Τουρκία στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών αμυντικών πρωτοβουλιών.
Η Πολωνία επιδιώκει αμυντική συνεργασία με την Τουρκία
Η Καρολίνα Βάντα Ολσιόφσκα, ιδρύτρια και πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουρκικών Σπουδών στην Πολωνία, ανέφερε σε γραπτή δήλωσή της στο Anadolu ότι η επίσκεψη Τουσκ δείχνει τη βούληση της Πολωνίας να διαδραματίσει “γεφυρωτικό ρόλο” στη συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας στον τομέα της άμυνας.
“Από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η Πολωνία δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα ασφάλειας, αναζητώντας νέους εταίρους. Παράλληλα, παρακολουθεί στενά την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, πιθανόν με στόχο μια μακροπρόθεσμη συνεργασία”, ανέφερε η Ολσιόφσκα.
Η ίδια υπογράμμισε ότι η ευρωπαϊκή αμυντική παραγωγή είναι κατακερματισμένη και δεν μπορεί να καλύψει άμεσα τις ανάγκες πολέμου μεγάλης κλίμακας, ιδιαίτερα σε πυρομαχικά και βαρύ οπλισμό. Πρόσθεσε πως, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αδυνατεί να αντισταθμίσει την απώλεια αμερικανικής βοήθειας βραχυπρόθεσμα, το έλλειμμα σε οπλισμό θα μπορούσε να καλυφθεί με αγορές από χώρες όπως η Τουρκία και η Νότια Κορέα.
Η επίσκεψη Τουσκ στην Άγκυρα έρχεται σε μια περίοδο που η ασφάλεια της Ευρώπης βρίσκεται στο επίκεντρο των διεθνών συζητήσεων, με την Πολωνία να αναζητά νέους στρατηγικούς συμμάχους στον τομέα της άμυνας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, του Γ. Μανδαλίδη
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία