
ΚΟΣΜΟΣ
31/03/2025 | 10:46
To θαύμα της Μιανμάρ: Γυναίκα ανασύρθηκε ζωντανή μετά από 60 ώρες στα συντρίμμια ξενοδοχείου* Θρήνος πάνω στα χαλάσματα των 7,7 ρίχτερ [video]
Μια γυναίκα που είχε παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια ξενοδοχείου για περίπου 60 ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό στη Μιανμάρ ανασύρθηκε ζωντανή τη Δευτέρα, προσφέροντας μία σπάνια στιγμή ελπίδας στις ομάδες διάσωσης.
Οι διασώστες, πολλοί από αυτούς εθελοντές χωρίς επαρκή εξοπλισμό, δίνουν μάχη εδώ και μέρες για να απεγκλωβίσουν επιζώντες από τα κτίρια που κατέρρευσαν λόγω του ισχυρού σεισμού της Παρασκευής, ο οποίος κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.700 ανθρώπους στη Μιανμάρ και τουλάχιστον σε 18 στη γειτονική Ταϊλάνδη.
Οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος. Η γεωλογική υπηρεσία των ΗΠΑ (USGS) εκτιμά ότι οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν τις 10.000, ενώ οι οικονομικές ζημιές ενδέχεται να είναι υψηλότερες από το ετήσιο ΑΕΠ της χώρας.
Τα ξημερώματα της Δευτέρας σημειώθηκε ένα συγκινητικό γεγονός, όταν διασώστες κατάφεραν να απεγκλωβίσουν ζωντανή μια γυναίκα από τα συντρίμμια του ξενοδοχείου «Great Wall» στην πόλη Μανταλέι μετά από επιχείρηση πέντε ωρών, σύμφωνα με ανακοίνωση της κινεζικής πρεσβείας στη Μιανμάρ. Η Κίνα είναι μεταξύ των χωρών που έχουν στείλει βοήθεια και διασώστες στην περιοχή.
Σε βίντεο φαίνονται άνθρωποι να χειροκροτούν καθώς η γυναίκα μεταφέρεται με φορείο. Η κατάσταση της υγείας της χαρακτηρίζεται σταθερή, σύμφωνα με την πρεσβεία.
Σε όλη την κεντρική Μιανμάρ, κτίρια όπως σπίτια, θρησκευτικοί χώροι, σχολεία, πανεπιστήμια, ξενοδοχεία και νοσοκομεία έχουν καταστραφεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές, και τα σωστικά συνεργεία δίνουν αγώνα για την ανεύρεση επιζώντων.
Την Κυριακή, στην προσπάθεια διάσωσης μιας εγκύου από συγκρότημα κατοικιών στη Μανταλέι, οι διασώστες αναγκάστηκαν να ακρωτηριάσουν το πόδι της, ωστόσο η γυναίκα κατέληξε λίγο μετά τον απεγκλωβισμό της. Εκφράζονται φόβοι πως πολλοί άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα ερείπια του 12όροφου κτιρίου.
Παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες και στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης, όπου 76 εργάτες πιστεύεται ότι έχουν παγιδευτεί κάτω από ουρανοξύστη 30 ορόφων, που κατέρρευσε κατά την κατασκευή του.
Τα σωστικά συνεργεία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω έλλειψης κατάλληλου εξοπλισμού, διακοπών στην ηλεκτροδότηση και τις τηλεπικοινωνίες, καθώς και ζημιών στους δρόμους και τις γέφυρες.
Η Μιανμάρ δέχεται πλέον ξένη βοήθεια μετά από αίτημα της χούντας που κυβερνά τη χώρα. Εκτός της Κίνας και της Ρωσίας, που θεωρούνται σύμμαχοι της χούντας, βοήθεια έχουν στείλει επίσης η Ινδία, η Ταϊλάνδη, η Μαλαισία και η Σιγκαπούρη. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν βοήθεια 2 εκατομμυρίων δολαρίων μέσω οργανώσεων ανθρωπιστικής βοήθειας που δραστηριοποιούνται στη χώρα.
Maynmar में 7.7 रिक्टर पैमाने पर भूकंप के बाद का दृश्य।#earthquake #mayanmar pic.twitter.com/kDJvMRlr2j
— Secular Sandy (Ph.D)🇮🇳 (@_Jaunpuria) March 28, 2025
Ο σεισμός έρχεται σε μια περίοδο που η χώρα βρισκόταν ήδη σε βαθιά κρίση λόγω της ένοπλης αντίστασης εναντίον της στρατιωτικής χούντας, η οποία κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα το 2021.
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν ότι η βοήθεια πρέπει να περάσει από τοπικές ομάδες ή την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (NUG), καθώς η χούντα είναι γνωστή για την εργαλειοποίηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ συνεχίζει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς ακόμη και μετά τον σεισμό.
Με πληροφορίες από Guardian