
ΑΜΕΡΙΚΗ
30/03/2025 | 10:24
«Τα έκανε μαντάρα»: Οργισμένος ο Τραμπ, έφτασε στο «τσακ» να απολύσει τον Γουόλτς για τη διαβόητη διαρροή * Του το πρότειναν, το σκέφτηκε, αλλά δεν ήθελε να δώσει χαρά στους αντιπάλους του…
Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης – μετά από μια σκληρή ημέρα με τα πρωτοσέλιδα να βοούν για την διαβόητη πλέον κατά λάθος διαρροή απόρρητων στρατιωτικών σχεδίων σε δημοσιογράφο, ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς, η προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Σούζι Γουάιλς και ο διευθυντής προσωπικού της Προεδρίας, Σέρτζιο Γκορ, σε μια ιδιωτική συνάντηση, ευγενικά έδωσαν στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ κάποιες συμβουλές…
Η κατά λάθος συμπερίληψη ενός δημοσιογράφου από τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Μάικ Γουόλτς στη συνομιλία των αρμόδιων αξιωματούχων για απόρρητα επιχειρησιακά σχέδια, έφερε μεγάλη αμηχανία στον Λευκό Οίκο.
- Ίσως είχε έρθει η ώρα να σκεφτεί να του δείξει την πόρτα, ήταν η πρόταση προς τον πρόεδρο, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν τις συνομιλίες, στα οποία δόθηκε η ανωνυμία για να τις συζητήσουν με το POLITICO.
Ο πρόεδρος συμφώνησε ότι ο Γουόλτς τα’ χε κάνει μαντάρα, σύμφωνα με τα άτομα αυτά, αλλά ο Τραμπ αποφάσισε τελικά να μην τον απολύσει για έναν λόγο – προς το παρόν: Θα πρόσφερε μια κολασμένη νίκη στα φιλελεύθερα μέσα ενημέρωσης και στους Δημοκρατικούς.
«Δεν θέλουν να δώσουν στον Τύπο ένα σκαλπ», είπε ένας από τους δυο, σύμμαχος του Λευκού Οίκου που σε στενή επαφή με την ομάδα των αξιωματούχων που μετείχαν στην συνάντηση με τον Πρόεδρο.
Παρά τον θυμό που σιγοβράζει για τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας από το εσωτερικό του Λευκού Οίκου, ο Γουόλτς εξακολουθεί να έχει τη δουλειά του πέντε ημέρες αφότου το περιοδικό The Atlantic δημοσίευσε για πρώτη φορά την εκρηκτική του ιστορία για την συνομιλία στο Signal.
- Αυτό δεν σημαίνει ότι συνεχίζει να είναι ασφαλής, σύμφωνα με τα δύο άτομα.
Στην πραγματικότητα, οι δυο πηγές έχουν ακούσει ότι ορισμένοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ απλώς περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να τον κάνουν να φύγει [τον Γουλτς], ανυπομονώντας να κάνει τον κύκλο του το θέμα στον Τύπο, κι έπειτα να προχωρήσουν σε αλλαγές.
- Ένας από αυτούς έκανε την εξής πρόβλεψη: «Θα τον κρατήσουν προς το παρόν, αλλά θα φύγει σε μερικές εβδομάδες».
Το γραφείο του Βανς αρνήθηκε να σχολιάσει, σε σχετική ερώτηση του POLITICO. Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Κάρολιν Λίβιτ, ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος Τραμπ συνεχίζει να έχει τη μέγιστη εμπιστοσύνη στην ομάδα εθνικής ασφαλείας του, συμπεριλαμβανομένου του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Μάικ Γουόλτς».
Πράγματι, τώρα, κορυφαίοι αξιωματούχοι συσπειρώνονται δημόσια για την υπεράσπισή του.
Την Παρασκευή, ο ίδιος ο Βανς ο οποίος αποδέχθηκε γρήγορα την τελική απόφαση του Τραμπ – συμπεριέλαβε τον Βαλτς σε ένα ταξίδι υψηλού προφίλ στη Γροιλανδία.
Προχώρησε παραπέρα, χλευάζοντας τους δημοσιογράφους, λέγοντας ότι “ψοφάνε” για δράμα, αλλά δεν θα το έχουν….
«Αν νομίζετε ότι θα αναγκάσετε τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να απολύσει οποιονδήποτε, κάνετε λάθος!» είπε. «Είμαι ο αντιπρόεδρος που το λέω εδώ: Στηρίζουμε ολόκληρη την ομάδα εθνικής ασφάλειας».
Ο ίδιος ο πρόεδρος είπε αυτή την εβδομάδα ότι ο Γουόλτς ανέλαβε την ευθύνη και «έχει πάρει ένα μάθημα».
Επιπλέον, ευτυχώς για τον Γουόλτς, ο πυρετός του δράματος φαίνεται να έχει ξεθωριάσει.
Ωστόσο, στα παρασκήνια – και παρά τη δημόσια προσπάθεια του Λευκού Οίκου να προβάλει ολόκληρο το επεισόδιο ως εκστρατεία συκοφαντικής δυσφήμισης από τα μέσα ενημέρωσης – υπάρχει η αίσθηση ότι ο Γουόλτς έχει χάσει την εμπιστοσύνη των συναδέλφων του.
- Ένας εκπρόσωπος του Γουόλτς, ο Μπράιαν Χάγκες, διέψευσε τις αναφορές ότι το μέλλον του Γουόλτς παραμένει αμφίβολο, υποστηρίζοντας ότι «η φλυαρία των ανώνυμων πηγών θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με τον σκεπτικισμό του κουτσομπολιού από ανθρώπους που δεν έχουν την ακεραιότητα να επισυνάψουν τα ονόματά τους».
Η συνάντηση το απόγευμα της Τετάρτης ήρθε καθώς η απογοήτευση με τον Γουόλτς έφτασε σε σημείο βρασμού στον Λευκό Οίκο. Μια μέρα νωρίτερα, ο Γουόλτς ισχυρίστηκε στο Fox News «δεν γνώρισα ποτέ, δεν τον ξέρω, δεν επικοινώνησα ποτέ » με τον Τζέφρι Γκόλντμπεργκ, τον αρχισυντάκτη του Atlantic που συμπεριλήφθηκε στη συνομιλία.
Αλλά την επόμενη μέρα, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι – ήδη δύσπιστοι για τον ισχυρισμό του – ήταν περισσότερο ανήσυχοι μετά από μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έδειχνε τον Γουόλτς να στέκεται δίπλα στον δημοσιογράφο σε μια εκδήλωση σε μια πρεσβεία πριν από χρόνια.
Πιο εξοργιστικό για τους κορυφαίους αξιωματούχους ήταν αυτό που θεώρησαν ως άρνηση του Γουόλτς να αναλάβει την ευθύνη. Δεν τους άρεσε που φαινόταν να υποστηρίζει ότι ο δημοσιογράφος μπήκε στο chat του Signal ηθελημένα, ένας ισχυρισμός που μπορεί να πυροδότησε κάποιου είδους έρευνα, παρατείνοντας το σκάνδαλο.
- Κυρίως, ορισμένοι στον Λευκό Οίκο ήταν απογοητευμένοι που ο Γουόλτς δεν πρόσφερε τουλάχιστον στον Τραμπ την παραίτησή του για να δει αν την ήθελε ο πρόεδρος.
«Όταν είσαι μέλος του προσωπικού και γίνεσαι εμπόδιο ή προκαλείς αναστάτωση στον πρόεδρο, παραιτείσαι – δεν με νοιάζει ποια είναι η κατάσταση», είπε το δεύτερο άτομο.
Εν τω μεταξύ, ιστορίες δυσαρέσκειας με τον Γουόλτς άρχισαν να διαρρέουν – και όχι μόνο λόγω των ιδεολογικών απόψεών του που ορισμένοι από τους σκεπτικιστές πιστεύουν ότι αποκλίνουν από τους απομονωτιστές του «Πρώτα η Αμερική» στην κυβέρνηση.
Πολλοί σύμμαχοι του Τραμπ άρχισαν να ισχυρίζονται ότι ο Γουόλτς -ακόμα και πριν από τη διαμάχη- θεωρούνταν από ορισμένους στην κυβέρνηση ότι έχει πολύ μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του.
“Οι άνθρωποι δεν τον συμπαθούν. Νομίζει ότι είναι διευθυντής και δεν είναι. Είναι υπάλληλος και δυσκολεύεται να το βάλει αυτό στο γαμημένο κεφάλι του”, είπε ένας από τους δύο ανθρώπους που μίλησαν στο POLITICO.
Κατά τους πρώτους μήνες της πρώτης του θητείας, ο πρόεδρος Τραμπ αντιμετώπισε παρόμοια εξωτερική πίεση για να απολύσει τον τότε σύμβουλό του για την εθνική ασφάλεια Μάικλ Φλιν, μετά την είδηση ότι είχε πει ψέματα στον τότε αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και άλλους αξιωματούχους του Τραμπ για τις συνομιλίες του με Ρώσους αξιωματούχους.
Ο Τραμπ υποχώρησε στην πίεση και έδιωξε έναν άνθρωπο που κατά τα άλλα θεωρούσε πιστό στρατιώτη – για να το μετανιώσει αργότερα. Ο πρόεδρος και ορισμένοι από τους συμβούλους του θεώρησαν ότι υποχωρώντας, υποκλίθηκαν σε μια αφήγηση για τη Ρωσία που θα ταλαιπωρούσε την υπόλοιπη προεδρία του.
Αλλά η παρούσα προεδρική θητεία μπορεί να είναι διαφορετική.
«Η υπερδύναμή του ήταν ότι δεν νοιάζεται ούτε απαντά στον Τύπο», είπε μια απ’ τις πηγές.
Όμως, ενώ αυτό έσωσε τον Γουόλτς αυτή τη φορά, μπορεί να μην το κάνει την επόμενη φορά, πρόσθεσε.
Με πληροφορίες από POLITICO