weather symbol
16
ΤΕΤ 12/3/25 | 05:55
epa11955634 People line up to vote during the parliamentary election at the Godthaabshallen sports hall, in Nuuk, Greenland, 11 March 2025. EPA/MADS CLAUS RASMUSSEN DENMARK OUT

Στις κάλπες η Γροιλανδία με φόντο τις απειλές Τραμπ: «Οι ψηφοφόροι καλούνται να πάρουν μία κρίσιμη απόφαση»

Οι κάτοικοι της Γροιλανδίας προσέρχονται στις κάλπες  σήμερα Τρίτη, σε μια εκλογική διαδικασία που έφερε στο διεθνές προσκήνιο τις απειλές του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να θέσει υπό τον έλεγχό του το πλούσιο σε ορυκτά νησί, με την ανεξαρτησία της χώρας να βρίσκεται στο επίκεντρο της εκλογικής διαδικασίας.

Σχεδόν κανένας δεν θα ενδιαφερόταν για τις σημερινές εκλογές αν ο Aμερικανός πρόεδρος δεν είχε δηλώσει πρόσφατα ότι θέλει να την προσαρτήσει στις ΗΠΑ.

Το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης είναι χωρίς προηγούμενο: Από τη μία πλευρά επειδή οι υπέρμαχοι της πλήρους ανεξαρτησίας της Γροιλανδίας από την Δανία ελπίζουν σε μια ισχυρή εντολή. Και από την άλλη επειδή ο πρόεδρος Τραμπ θα ήθελε πολύ η Γροιλανδία να βρίσκονταν υπό αμερικανικό έλεγχο.

Πρώην αποικία και έδαφος της Δανίας από το 1953, η Γροιλανδία, που έχει 57.000 κατοίκους, έχει τρεις φορές το μέγεθος του Τέξας.

Απέκτησε κάποια αυτονομία το 1979 όταν σχηματίστηκε το πρώτο κοινοβούλιο της, αλλά η Κοπεγχάγη ελέγχει τους τομείς των εξωτερικών υποθέσεων, της άμυνας και της νομισματικής πολιτικής, ενώ συνεισφέρει σχεδόν 1 δισεκατ. δολάρια στην οικονομία κάθε χρόνο.

Το 2009, η Γροιλανδία κέρδισε το δικαίωμα να κηρύξει πλήρη ανεξαρτησία μέσω δημοψηφίσματος αν και δεν το έχει πράξει, λόγω ανησυχιών ότι θα μειωθεί το βιοτικό επίπεδο χωρίς την οικονομική υποστήριξη της Δανίας.

Το ενδιαφέρον του Τραμπ, έχει προκαλέσει αναταραχή ως προς το στατους κβο, και σε συνδυασμό με την αυξανόμενη περηφάνεια των αυτόχθονων στον πολισμό των Ινουίτ, θέτει την ανεξαρτησία στο επίκεντρο της εκλογικής διαδικασίας.

Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας δήλωσε ότι «οι ψηφοφόροι καλούνται να πάρουν μία κρίσιμη απόφαση» καθώς το νησί της Αρκτικής προσέρχεται στις κάλπες σε μια εκλογική αναμέτρηση που παρακολουθείται στενά από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

«Το θέμα της ανεξαρτησίας υπερενισχύθηκε από τον Τραμπ», είπε ο Μασαάνα Εγκέντε, συντάκτης της τοπικής εφημερίδας Sermitsiaq. «Έχει θέσει στο περιθώριο τα καθημερινά ζητηματα», πρόσθεσε.

Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 1100 GMT (1300 ώρα Κύπρου) και κλείνουν στις 2200 GMT (μεσάνυχτα ώρα Κύπρου). Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται μεταξύ 03:00 και 05:00 ώρα Κύπρου. Δεν αναμένεται να υπάρξουν exit polls.

Δημοσκόπηση τον Ιανουάριο έδειξε ότι η πλειοψηφία των κατοίκων της Γροιλανδίας υποστηρίζει την ανεξαρτησία αλλά αυτοί είναι διχασμένοι ως προς τα χρονοδιαγράμματα και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στο βιοτικό τους επίπεδο.

Και τα έξι βασικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνώντος Inuit Ataqatigiit και του εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού Siumut, υποστηρίζουν την ανεξαρτησία, αλλά διαφωνούν ως προς το πώς και πότε θα μπορούσε να επιτευχθεί.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Reuters
Νούουκ, Γροιλανδία

ΔιαβάστεΕπίσης