weather symbol
16
ΚΥΡ 16/3/25 | 06:40
The Oort Cloud: The Solar System's Shell via youtube

Σπιράλ από κομήτες τυλίγει το Ηλιακό Σύστημα: Προσομοίωση με τον υπερυπολογιστή Pleiades-Ανακατασκευή Ηλιακού συστήματος 4 δισ χρόνια πίσω [videos]

Υπάρχει ένα σπιράλ που περιβάλλει το Ηλιακό μας Σύστημα, είναι φτιαγμένο από μερικούς από τους δισεκατομμύρια κομήτες που κατοικούν στο Νέφος του Oort που βρίσκεται στην πιο απόμακρη περιοχή του πλαηντικού μας συστήματος.

Αυτό υποδεικνύεται από τις προσομοιώσεις που έγιναν με τον υπερυπολογιστή Pleiades της NASA, που αναλύθηκαν στη μελέτη με επικεφαλής τον David Nesvorny, του Southwest Research Institute στις Ηνωμένες Πολιτείες και διαδικτυακά στο ArXiv, την πλατφόρμα που συλλέγει μελέτες που δεν έχουν ακόμη υποβληθεί σε εξέταση από την επιστημονική κοινότητα.

Οι σπείρες είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή σχήματα στο σύμπαν. Πολλοί γαλαξίες, όπως ο Γαλαξίας μας, αποτελούν θαυμάσια παραδείγματα αυτού και τώρα η μελέτη υποθέτει την παρουσία τους και στην εξώτατη περιοχή του Ηλιακού Συστήματος. Η προσομοίωση ανακατασκεύασε τη γέννηση του Ηλιακού Συστήματος και την εξέλιξή του σε μια περίοδο άνω των 4 δισεκατομμυρίων ετών και έτσι προέκυψε η σπειροειδής δομή που το περιβάλλει, κατασκευασμένη από κομήτες.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, αυτό συμβαίνει επειδή, αν και οι περισσότεροι κομήτες κατανέμονται τυχαία, μερικοί από αυτούς βρίσκονται σε ζώνες ισορροπίας διατεταγμένες σαν βραχίονες μιας σπείρας.

Η επιβεβαίωση αυτής της υπόθεσης θα είναι πολύ περίπλοκη γιατί με τα σημερινά τηλεσκόπια είναι σχεδόν αδύνατο να δούμε τόσο μακρινούς κομήτες. Το σύννεφο Oort είναι στην πραγματικότητα περίπου χίλιες φορές μεγαλύτερο από την απόσταση μεταξύ Ήλιου και Γης και η παρατήρηση μικρών αντικειμένων σε αυτές τις αποστάσεις είναι μια πρόκληση που υπερβαίνει τις δυνατότητες των σημερινών τηλεσκοπίων.

Τα πράγματα, λένε οι συγγραφείς της έρευνας, θα μπορούσαν να αλλάξουν χάρη στο πρόγραμμα παρατήρησης Legacy Survey of Space and Time, που σχεδιάστηκε χάρη στο νέο μεγάλο τηλεσκόπιο Vera Rubin και θα διαρκέσει 10 χρόνια. Αν και ο στόχος του είναι να μελετήσει την κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου, ένα είδος απολιθώματος της Μεγάλης Έκρηξης, το πρόγραμμα θα μπορούσε να συλλάβει τα περάσματα των πιο μακρινών κομητών και να βοηθήσει στη λήψη ενός χρήσιμου χάρτη για να επιβεβαιώσει ή όχι τη σπειροειδή διάταξη που προβλέπεται από τις προσομοιώσεις.

Με πληροφορίες από ansa.it 

ΔιαβάστεΕπίσης